Родина Цвігунів майже піввіку у медицині

«Я родом з Вінниччини, а моя дружина Катерина – з Чернігівщини, – говорить 63-річний Михайло Ілліч, головний лікар Новопразької амбулаторії. – У Нову Прагу потрапили випадково й обом селище дуже сподобалося. Вирішили тут і залишитися. З початку 80-х і до 90-х я був завідувачем дитячого відділення. Потім став дільничним педіатром, а з 2003-го разом з дружиною перейшов у сімейну медицину. Так і працюємо. А останні півтора року очолюю амбулаторію, яка нині обслуговує 7,5 тисяч населення, із них 900 дітей, 44 – до року, 20 – інвалідів. Лікуємо мешканців прилеглої Григорівки, Лозуватки, Світлопілля, та Вершиномурзівки. Основну увагу приділяємо вагітним та дітям. Вони у нас на першому місці. Але не радісний той факт, що загалом маємо  суттєве старіння населення і  від’ємний приріст. Молодь часто виїжджає із селища».

Михайло та Катерина Цвігуни разом виховали та виростили двох дітей – 38-річну доньку Катерину, яка пішла  батьківськими стопами і працює сімейним лікарем у столиці, та 35-річного сина Іллю –  він прокурор Кіровоградської обласної прокуратури. Мають трійко онуків – Поліну, Аню та Софію. Дуже гордяться своїми дітьми, бо вважають головним надбанням.
«36 років я працюю в амбулаторії й тільки цьогоріч вперше отримали велику кількість нового обладнання. Амбулаторія повністю комп’ютеризована, оновлено фізкабінет – зараз кращий у районі. Маємо практично всю фізапаратуру, крім ванни. Працює нова лабораторія й місяць тому дооснащено стоматологічний кабінет. А найбільше щастя, що до Дня медпрацівника лікарня отримала портативний цифровий рентген-апарат, що придбаний за кошти районного бюджету. Тепер безоплатний огляд пацієнтів здійснюватимемо на місці. Отримуємо і всі необхідні медикаменти для надання першої екстреної допомоги. З цього приводу нам немає чого хвилюватися. Невдовзі очікуємо придбання нового УЗД-апарату. Це наразі вимога часу й комфорт для пацієнтів. Тому через газету висловлюю свою щиру вдячність районній владі і  керівнику Новопразької громади Богдану Курупу.  Я дуже радію, що саме він очолив нашу громаду і підтримує медзаклад. Також висловлюю вдячність головному лікарю Центру первинної медико-санітарної допомоги – Олександру Гірнику та головному лікарю ОЦРЛ – Валентині Гарагулі. Без їхньої підтримки втілити у життя все задумане, не вдалося б», – зазначає головний  лікар.
Велику увагу новопразькі медики приділяють профілактичній роботі. Проводять планові консультації фахівцями основного рівня і профогляди дітей. Попри реформування,  тісно співпрацюють з пунктом невідкладної екстреної допомоги.
«Найчастіше наші пацієнти скаржаться на серцево-судинні захворювання, гіпертонічні кризи та цукровий діабет. Та завдяки підтримці Уряду, хворі мають безоплатну допомогу при даних захворюваннях і забезпечені необхідними ліками, – продовжує Михайло Ілліч. – Разом з тим, останнім часом збільшилась кількість хворих із травмами та опіками, переломи й ушкодженнями нижніх і верхніх кінцівок, хоч ми регулярно попереджаємо людей, однак у кризових випадках вони діють не завжди обдумано. І перш за все, травматизм у нас пов’язаний з дитячою необачністю та остеопорозом у дорослих».
Зараз пацієнти Новопразької амбулаторії декларуються до сімейного лікаря. Визначитися із ним мешканці селища можуть без проблем, адже, крім родини Цвігунів, тут сьогодні працює сімейний лікар – Марія Лисяк та терапевт – Катерина Мошина. Сам же Михайло Ілліч обслуговує дільницю у 1800 пацієнтів, що знаходиться у 15 км від самої лікарні. Каже, що туди дістається на машині екстреної допомоги та користується транспортом самої амбулаторії, бензином забезпечені.
«Для мене  головне – увага до моїх хворих. І хоч зараз я очолюю лікарню й маю великий обсяг паперової роботи,   розвантажує  мене вчасно старша медсестера, бо у медицині завжди вистачає нестандартних ситуацій, і кожної хвилини щось трапляється. Та нашому колективу пощастило – маємо досвідчених лікарів з понад сорокарічним стажем. У штаті 12 медсестер, три санітарочки, водій швидкої».
Треба також сказати, що за всю історію лікарні, у цьому році уперше кілька тижнів поспіль у нас працював Український центр томотерапії. На онкопатології були повноцінно обстежені 120 осіб. На жаль, результати цих оглядів – не дуже втішні, і частина хворих вже прооперована та отримує своєчасне лікування. Всі взяті на облік. Також кілька днів поспіль  працював    пересувний флюорограф. І  загалом ми змогли обстежити понад 600 осіб. Провели акцію з виявлення серед мешканців селища такого захворювання, як цукровий діабет. У  ході заходу оглянуто близько тисячі новопразьців.
Додам, що поряд з самою амбулаторією розташований терапевтичний корпус, де знаходиться стаціонар. Зараз він має не дуже гарний вигляд, втім за декілька тижнів там розпочнеться капітальний ремонт. «Десь наприкінці червня – початку липня почнуться будівельні роботи. Замінимо дах, вікна, двері, а решту ремонтних робіт плануємо завершити наступного року», – каже лікар наостанок.