Обережно: СНІД

Можливо зараз проблеми ВІЛ/СНІДУ дещо відійшли на другий план, проте аніскілечки не втратили своєї актуальності. Україна все ще залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе до 240 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз – ​станом на 1 листопада 2017 року на обліку в Україні перебуває 139 394 ВІЛ-позитивних пацієнтів. Саме тому так важливо не припиняти заходи протидії ВІЛ – ​інфекції.

В Олександрійському районі цими питаннями переймаються лікарі у рамках однойменної соціальної програми, що продовжує діяти на місцевому рівні. Про її виконання на засіданні колегії розповів райінфекціоніст Олександрійської ЦРЛ А. Цимбалістий. Інформуючи по суті, він зазначив, що станом на 12 березня поточного року на диспансерному обліку в ЦРЛ знаходяться 30 ВІЛ – ​інфікованих осіб та 31 хворий на СНІД, у тому числі двоє дітей. З метою профілактики подальшого розповсюдження ВІЛ – ​інфекції медичною службою району постійно проводяться стовідсоткові перевірки донорської крові, тестування донорів крові на ВІЛ – ​інфекцію, консультування вагітних з питань ВІЛ /СНІДу. Важливо, що ВІЛ –інфіковані перебувають під наглядом спеціалістів, вони періодично проходять профілактичні огляди, а 36 осіб, кому це потрібно, отримують антивірусну терапію. Ці заходи проводяться у співпраці з обласним центром профілактики СНІДу.
За результатами розгляду даного питання, члени колегії ухвалили відповідне рішення.
Водночас до сказаного додамо, що переломним у плані зниження темпів поширення епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні вважається 2012 рік. За даними офіційної статистики в 2012 році темпи поширення ВІЛ-інфекції (кількість нових випадків ВІЛ) виявилися нижчими, ніж у 2011 році. Це стало результатом роботи національних програм з уразливими групами і масштабних інформаційних кампаній з профілактики ВІЛ/СНІДу.
Нині ж, починаючи з 2013 року, через скорочення державних програм по боротьбі зі СНІДом темпи епідемії знову почали зростати. У рейтингу регіонів щодо кількості виявлених та зареєстрованих інфікованих і хворих на ВІЛ/СНІД Кіровоградщина, на жаль, майже серед лідерів. Раніше найбільш небезпечними регіонами в плані поширення інфекції вважалися Донецька і Луганська області. Нині відомості з цих територій в загальну базу даних надходять не у повному обсязі. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська, Одеська й Чернігівська області, а також Київ.
Нагадаємо, найчастіше ВІЛ-інфекція передається через статеві контакти.
І. БАЛАШОВА.