Успішний розвиток територій залежить виключно від мобілізації місцевих ресурсів і активності самої громади


Активи ще двох сільських рад – ​Куколівської та Улянівської (голови – ​Г. Горбань та В. Соломка) зустрілися з головою Олександрійської РДА Богданом Курупом, щоб звірити свої годинники з районною владою у питанні соціально – ​економічного розвитку територій.

Першою доповідала Галина Горбань. Розповіла, скільки і на що були витрачені кошти сільського бюджету у 2017 році. Серед основних видатків назвала утримання соціальної сфери. Це школа, садочок, ФАП, оновлення зовнішнього освітлення, субвенція на пільгові перевезення селян, виготовлення паспорту місцевого сміттєзвалища. Загалом, виконання бюджету торік склало 152%. На захищені статті направлено 40% надходжень, решту – ​на розвиток території. На перший погляд, цифри непогані, але під час детального аналізу картина вимальовувалася не така вже й оптимістична. На території Куколівської сільської ради, напевно, найгірша ситуація з розвитком культури. Щонайменше 10 років сільський будинок культури стоїть пусткою, не опалюється і фактично не підлягає відновленню. Будівля стара і непридатна для експлуатації, підкреслила сільський голова. Тому самотужки, коштом сільського бюджету, провести там капітальні ремонти немає жодних можливостей. Через відсутність належного громадського простору в селі практично паралізована робота бібліотечного працівника, яка у зимовий час здійснює прийом читачів у кабінеті сільського голови, у свою чергу, додала начальник відділу культури і туризму РДА Антоніна Пилипенко. Загалом же, бібліотека розташована на другому поверсі того ж будинку культури, який не опалюється і малопридатний для використання. Навіть у школі немає вільних приміщень, щоб покращити умови роботи бібліотекаря. Колись вільні квадратні метри тепер слугують дошкільнятам, для яких окремо створили комфортні і сучасні умови. Всього у школі і садочку навчається і виховується відповідно 73 і 18 діток.
Тож основним культурним осередком Куколівської сільської ради залишається школа. У закладі немає проблем з опаленням, тут встановлені сучасні котли, що працюють на альтернативному паливі, тому в цьому відношенні тут все гаразд. Втім, серйозних інвестицій потребує спортивний зал. Капітального ремонту він не бачив з моменту введення школи в експлуатацію, фактично, з 1978 року. Косметичний – ​був щонайменше десять років тому. Нині сільська рада готова долучитися до ремонту зали, але знову ж таки, власними силами навряд чи впорається. На це свою пропозицію вніс Богдан Куруп, запропонувавши зробити ремонт спільними зусиллями – ​коштом районного і сільського бюджетів. Про яку суму наразі йдеться- Г. Горбань поінформує згодом.
А тим часом, сільська очільниця має провести роз’яснювальну роботу з місцевими одноосібниками, які не надто відповідально декларують свої доходи. Через що місцевий бюджет недоотримує значні ресурси. І відповідно на території з року в рік залишаються невирішеними згадані вище питання.
Також територія потребує оновлення біотермічної ями та систематичного проведення лабораторного дослідження питної води з децентралізованих джерел водопостачання – ​громадських колодязів та свердловин, уточнив насамкінець Станіслав Лум’яник.
Стосовно досліджень якості питної води були його рекомендації й Улянівському сільському голові Вадиму Соломці. Місцева влада має контролювати це питання не лише стосовно централізованих джерел водопостачання, що робиться в Улянівці регулярно, але й тримати у полі зору і колодязі громадського призначення, підкреслив посадовець.
У цілому, на відміну від куколівців, територія Улянівської сільської ради має функціональний будинок культури, де працюють клубні формування та відкрито бібліотеку- філію. Тепер місцеві жителі навідуються туди ще частіше, не так, як колись – ​лише на свята та у дні громадських сходок.
Немає проблем у школи і з спортивним залом, його капітально відремонтовано кілька років тому і тепер він слугує усім, хто захоплюється спортом. А таких у селі немало, серед них і Улянівський сільський голова. Саме з його ініціативи сформовані баскетбольна і волейбольна команди і практично щовечора у спортивному залі школи гамірно і людно. Школярі разом з дорослими ганяють м’яча і на спортивному майданчику біля школи. Приїздять до них і з сусідньої Михайлівки.
Утім, це лише одна сторона діяльності навчального закладу. Як підкреслила його керівниця Людмила Романець, капітального ремонту потребує підвальне приміщення школи. Цю проблему тривалий час намагаються вирішити у селі спільними зусиллями – ​поточними ремонтами за кошти сільської і районної влади. Та оскільки питання стосується безпеки дітей, до його вирішення підійшли системно, виготовили проектно – ​кошторисну документацію на виконання необхідних робіт. Їхня загальна вартість складає 6 млн. 100 тис. гривень. Очікується, що проект профінансують з Державного фонду регіонального розвитку у 2019 році.
Загалом, що стосується планів на 2018 рік, то з сільського бюджету будуть профінансовані видатки, що забезпечують життєдіяльність території. Це вуличне освітлення, частковий ямковий ремонт окремих доріг у селі, підтримка сільської амбулаторії, будинку культури, паспортизація сміттєзвалища. Всього на розвиток території планують витратити 40% надходжень місцевого бюджету. На захищені статті відповідно сплановано – ​60%.
Над наповненням сільського бюджету треба ще попрацювати – ​рекомендувала Вадиму Соломці начальник фінансового управління РДА Ірина Левченко. За її словами, на території сільської ради не на повну мобілізовані місцеві ресурси. Одноосібники тут декларують значно менші доходи з одного гектара землі, ніж в середньому по району. Тож у 2017 році бюджет сільської ради недоотримав значні кошти, його було виконано значною мірою завдяки аукціонам на землю. У цьому році слід врахувати ці моменти і мотивувати одноосібників більше сплачувати податків, зазначила Ірина Левченко.
У свою чергу, Богдан Куруп підкреслив, що цього року кошти, що надходитимуть у районний бюджет зі сплати податків на землю, районна влада повертатиме територіям у вигляді субвенцій на розвиток. Загалом, за його словами, успішний розвиток територій залежить виключно від мобілізації місцевих ресурсів і активності самої громади, підтримати яку завжди готова районна влада.
Ірина БАЛАШОВА.