29 автобусних маршрутів працює у районі

До редакції «Сільського вісника» із запитанням звернувся наш постійний читач Петро з Нової Праги. Чоловік поцікавиться, скільки автобусних маршрутів діє в районі, яка вартість проїзду та чи змінюватиметься ціна у новому році? 
За роз’ясненням ми звернулися до начальника відділу економічного розвитку і торгівлі РДА Ірини Кравчук. Вона зазначила, що на даний час в Олександрійському районі транспортна мережа включає в себе 29 автобусних маршрутів, які працюють у звичайному режимі руху. До складу пасажирської автобусної системи району входять 8 приватних перевізників: ФОП Хованська, ФОП Моцний, ФОП Прохоренко, ФОП Лапко, ФОП Нікітченко, ФОП Жовтоножко, ФОП Литвин, ФОП Мельник, ТОВ «КД – ​Транс» та Олександрійський професійний аграрний ліцей.
Зі слів Ірини Кравчук, на даний час відповідно до чинного законодавства України на приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування вартість проїзду є вільною, яку автомобільні перевізники району встановлюють самостійно. Дане рішення закріплене Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 240 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548, якою було виключено абзац 34 пункту 12 додатку до Постанови Кабінету Міністрів № 1548 від 25 грудня 1996 року «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)».
Розраховуються тарифи згідно методики розрахунку на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженої наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року № 1175. Станом на 5 січня 2018 року ціни на всіх маршрутах залишаються ті ж самі, що і минулого року. На автостанції в м.Олександрії нам повідомили такі тарифи на проїзд (з урахуванням транспортного збору): Олександрія – ​Олександрійське –15,17 грн; Олександрія – ​Нова Прага – ​23,56 грн. Олександрія – ​Попельнасте – ​55, 92 грн; Олександрія – ​Куколівка – ​13,77 грн; Олександрія – ​Червона Кам’янка – ​29, 41 грн., Олександрія – ​Войнівка – ​7,18 грн; Олександрія-Приютівка – ​10,77 грн; Олександрія – ​Протопопівка – ​10, 77 грн., Олександрія –Діброви – ​15,08 грн; Олександрія – ​Косівка – ​23,69 грн.
«Про зміни вартості проїзду перевізник письмово повідомляє організатора перевезень у триденний термін, з наданням примірника вартості проїзду», – ​наголошує Ірина Кравчук. Та підтверджує, що наразі ціни залишаються незмінними.
В. ТИМОФЄЄВА.