Новопразьці взяли участь в акції


Благочинна акція з попередження та виявлення на ранній стадії цукрового діабету відбулася нещодавно у Новій Празі. У попередньому номері «Сільського вісника» ми вже розповідали про аналогічну у Приютівці. Там загалом районні медики обстежили 439 осіб. «Норму виявили у 342 пацієнтів, — ​підкреслює Олександр Гірник, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги району. — ​А 42 особи мають підвищений показник. 55 — ​граничний (тобто верхню межу). Отримавши такі результати, можна сказати: захід себе виправдав. І ми змогли не лише обстежити людей, а й окрему частину з них (тобто 10%) — ​дообстежити та призначити потрібне лікування».

Що стосується Нової Праги, то охочих взяти участь у безкоштовній акції виявилося удвічі більше. Новопразьців медики одночасно приймали у місцевій амбулаторії, трьох школах і трьох дитсадках. Акцію, як і попередню, підтримали представники компанії «ФАРМАК» та місцеві благочинці.
«Обстеження проводили новими глюкометрами, — ​зазначає Олександр Миколайович. — ​Але все необхідне для неї закупили заздалегідь. Спільними зусиллями обстежили загалом тисячу осіб, з яких 233 дитини. З пограничним станом виявили 70 осіб, з підвищеним рівнем цукру в крові — ​50, з яких, між іншим, троє — ​діти».
Зі слів мого співрозмовника, по Олександрійському району за останньою статистикою (за 9 місяців поточного року) обліковуються 717 осіб, які приймають таблетоване лікування, 112 — ​інсулінозалежні. За останні два роки ці показники майже не змінилися. Нормою цукру в крові є показник 3,3–5,5. Усі вищі результати від 5,5 до 7 — ​мають насторожувати і налаштувати пацієнта на додаткові стеження.
Н. Луценко