Чи гинуть Коні від голоду?

На минулому тижні у мережі «Фейсбук» з’явилася шокуюча інформація про те, що на Кінзаводі № 174, що у Лікарівці, від голоду гинуть коні. Автор публікації Лілія Крутько закликала громадськість допомогти тваринам. 
Ми також поспілкувалися з Лілією через інтернет-мережу, аби дізнатися звідки їй відомо про загибель тварин. Вона відповіла нам коротко: «Я не маю ніякого відношення до кінзаводу. Про проблеми дізналася від інших людей, але вони навідріз відмовляються говорити з журналістами».
Щоб з’ясувати, яка ж таки ситуація на Кінзаводі насправді, ми, перш за все, поспілкувалися із сільським головою Олександром Терещенком та з директором кінзаводу Олегом Радіоновим. На що керівник підприємства розповів: «Про цю інформацію нам відомо. Уже пройшли у зв’язку з цим певні перевірки. Якщо у вас є бажання побачити ситуацію на власні очі, можете також приїхати. Але можу сказати одне: коні від голоду у нас не гинуть. Так, певні проблеми були і є. Ви ж самі бачили, яким посушливим було літо. Проте кормів маємо 80% від потреби. Нині утримуємо 118 голів коней, у тому числі 46 конематок, 1 жеребця плідника, 71 голову молодняку. На 1 листопада у господарстві для годівлі тварин заготовлено кормів: сіно багаторічних трав — ​64,5 тонни; сіно люцерни — ​22 т.; зерносуміш віка — ​вівса — ​215 т.; зерно кукурудзи — ​10,06 т.; зерно пшениці — ​3,07 т.; мінеральні кормові добавки: трикальцій фосфат — ​0,5 т.; кухонна сіль — ​0,7 т. Корм згідно з органолептичними показниками становить задовільну якість. Біохімічне дослідження заготовлених та придбаних кормів та сироватки крові не проводилися через відсутність державного фінансування. А власних коштів господарство не має. Насправді останнім часом вибракували п’ятеро хворих коней віком майже двадцять років. Для цього існує спеціальна комісія. Та щоб коні гинули від голоду, ще раз повторю, такого немає».

Також за коментарем, чи бува не через якісь серйозні хвороби гинуть коні, ми звернулися до начальника районного управління Держпродспоживслужби Станіслава Лум’яника. Ось що він нам розповів: «Ми обстежили господарство на умови утримання і харчування тварин, дотримання ветеринарних норм. Поголів’я коней утримується в чотирьох приміщеннях загальною площею 3360 кв. м. Кожна тварина знаходиться в окремому деннику, тваринницькі приміщення відповідають ветеринарно-санітарним вимогам. Протягом червня-вересня нинішнього року приміщення відремонтовані, у них проведено профілактичну дератизацію, дезінфекцію. Слід сказати, що у господарстві поголів’я коней згідно плану досліджень та профілактичних обробок досліджено на сап, ІНАН, лептоспіроз, парувальну неміч, бруцельоз. Тварини вакциновані проти: сибірки, ринопневмонії і грипу. Дегельмінтизація поголів’я коней проведена протягом жовтня. Станом на 23 листопада 2017 року господарство забезпечене медикаментами, вітамінами та дезінфікуючими препаратами. Воно благополучне у відношенні інфекційних хвороб коней. Із аналізу раціону встановлено, що забезпеченість поживними речовинами тварин для конематок — ​5,6 к. о. при нормі –7.15 к. о. Для молодняка коней віком 6–12 міс. живою масою 250 кг у раціоні налічується — ​5,6 к. о. при нормі — ​6.8 к. о. Тому ми рекомендували керівництву господарства забезпечити тварин повноцінною годівлею та збалансувати раціон».
Згодом ситуацію на кінзаводі прокоментував на прохання окремих ЗМІ і заступник голови ОДА Андрій Коломійцев. Він також зазначив про проведену перевірку фахівцями Держпродспоживслужби, за результатами якої з ветеринарної точки зору в них претензій до підприємства немає. — ​Спеціалісти говорять про падіж однієї голови. Усі інші — ​це вимушений забій. Приймають такі рішення частіше за все, коли задні кінцівки тварин травмуються, — ​зазначив посадовець.
О. СТОРЧОВА.