Суть місцевого самоврядування - покращення життя мешканців своїх територій

Так вважає депутат Кіровоградської обласної ради Ірина Чемерис. Напередодні свята - Дня місцевого самоврядування я зустрілася з нею, щоб поставити кілька запитань.
— Ірино Анатоліївно, наближається дата, до якої Ви теж причетні - День місцевого самоврядування. Цікаво дізнатися, що думаєте Ви з приводу ефективності народовладдя в Україні?
— Чесно скажу, що за два роки депутатства моє бачення самоврядування дещо змінилося. Воно стало більш реальним і пов’язане передусім з реформою децентралізації. Для мене очевидно, що її ключове завдання- створення потужних, економічно сильних громад. За два роки реформи з`явилися самодостатні громади, які задовольняють очікування своїх мешканців. І це означає, що принцип народовладдя збережено. Можна довго аналізувати історію їхнього успіху, але головне, що допомогло їхньому розвитку- це наявність ресурсів та вдале керівництво. В успішних громадах до влади прийшли люди, які не тільки були успішними бізнесменами чи управлінцями, а в яких були ідеї, проекти, бачення, як заробити кошти для громади.
Повірте, що витрачати кошти на ремонти доріг, комунальних закладів чи будівництво зможе кожен, а от зробити свою територію інвестиційно привабливою, відкрити нове виробництво, на жаль, можуть одиниці.

Таких керівників територій треба шукати серед молодих людей. Це видно навіть по тих селищних та сільських радах, що в нашому районі: Приютівська, Головківська, Косівська, Попельнастівська, Протопопівська. Це території, де весь час відбувається рух нових ідей. На інших територіях теж проводиться робота, але тут вона кипить!
Також дуже важливо, коли сільський голова підтримує ініціативи своїх мешканців, тоді іде взаємодопомога і самоврядування стає дієвим. Мені в цьому напрямку імпонують Новопразька селищна, Ізмайлівська, Червонокам`янська, Добронадіївська сільські ради.
Прикро, але в ході проведення реформи ми всі наражаємося на зневіру наших громадян у позитивних змінах, у байдужості до процесів, що відбуваються, стикаємося з маніпуляціями думкою населення з боку популістів.
Тому нам доводиться проходити зараз цей складний шлях. Ми могли б рухатися швидше: якби не було 70 років радянської влади, якби були активні самі громадяни, якби не було корупції таких масштабів, якби не було війни і т. д. Причин махнути на все рукою дуже багато, але для мене є чітке розуміння, що успішне проведення реформи децентралізації- це панацея для всієї держави.
— Чи відомо Вам, які настрої людей стосовно реформи децентралізації?
— Я можу навести статистику по нашій області. Нещодавно Кіровоградська обласна рада запустила онлайн опитування «Чи підтримуєте Ви реформу місцевого самоврядування?». Станом на 2 грудня проголосувало 447 людей, схвальну відповідь дали 51,5%, тобто половина опитуваних. А про причини чому так, ми щойно говорили.
— На Вашу думку, чи потрібно щось робити, щоб відсоток таких людей збільшувався?
— Думаю, потрібно передусім розвивати інститути громадянського суспільства: громадські, благодійні, релігійні організації, профспілки, адже саме вони підвищують і активність громадян, і їхню обізнаність у процесах, що відбуваються.
— Чи можна стверджувати, що місцевому самоврядуванню держава приділяє сьогодні значно більше уваги?
— Саме так. І підтверджує це реформа децентралізації, яка покликана розвивати регіони. Сьогодні держава надає громадам максимальну допомогу, повноваження та ресурси, а також дієві інструменти для розвитку. У моєму розумінні між успіхом місцевого самоврядування і сильною державою, може стояти лише знак слідування. Не може бути міцної держави без потужних громад.
Це при радянському режимі нас привчали бути щасливими від того, що ми живемо в найбільшій країні світу, що у нас найсильніша армія, або ж — ​ми перші запустили в космос ракету з людиною на борту. Насправді, людей щасливими роблять прості речі: здоров’я, родина, гарна робота і дозвілля. Якщо на місцевому рівні задовольнятимуться ці потреби: буде ФАП чи амбулаторія з гарним лікарем, школа, дитячий садок, у батьків — ​робота, а у вільний час родина може провести змістовне дозвілля, — ​то більшості буде байдуже, які прізвища у людей, що займають пости Президента, Прем’єр-міністра, спікера або навіть голови ОДА.
Отже, коли майбутні ОТГ впораються з таким завданням — ​ми отримаємо половину успіху для всієї України.
Але сьогодні напередодні свята хочеться привітати всіх причетних до місцевого самоврядування, побажати здоров’я, сили і наснаги у справді нелегкій і відповідальній праці. Хай у родинах панує любов, достаток і розуміння.
А нашим мешканцям — ​безпосереднім учасникам процесу створення спроможних громад, бажаю на майбутнє: утворити свої громади, обов’язково прийти на вибори і обрати собі достойних представників. Всім нам миру, взаєморозуміння і поваги!
Спілкувалася І. Балашова.