Що нового сільським територіям принесе 2018-й?

У двох попередніх номерах «СВ» ми публікували опитування сільських та селищних голів. Сьогодні продовжуємо. Та цікавимося у них, яким видався поточний рік та що очікують від нового?
Віктор Близнюк, Андріївська сільська рада
2017-й став непростим, але можна сказати вдалим, тому що впровадили у життя певний обсяг робіт. Це й ремонт сільських доріг і різні питання, пов’язані з благоустроєм. Можна гордитися тим, що ми відкрили другу групу ДНЗ «Ластівка» та гарно відсвяткували 120-річчя свого села.
У наших планах — ​продовжити ремонт доріг, виділити кошти на удосконалення розвитку освітніх і медичних закладів. А також здійснити паспортизацію місцевого сміттєзвалища. Хотілося б мати для своїх сіл машину з вивезення сміття. Й вирішити інші нагальні проблеми, яких удосталь. Це і питання водогону в Сурганах та відсутність магазинів у малих селах. Частину з них розв’язати нам допомагає базове господарство — ​ПАТ «Олександрійський Райагрохім» на чолі з керівником Сергієм Китаєвим, а також ФГ «Джерело‑2», керівник Сергій Баранець.
Що ж стосується об’єднавчих процесів, то люди до них налаштовані негативно, але не проти самої реформи. Дуже хочеться, щоб їхню думку чиновники врахували, і не сталося маніпуляції, та разом ми зберегли принцип народовладдя.
Віктор Демидчик, Недогарська сільська рада
Якщо говорити про 2017-й, то ми реалізували кілька суттєвих завдань. Здійснили об’ємну роботу із заміни покрівлі сільської школи. Це відбулося, дякуючи тісній співпраці з Фëѳмфо», яке виділило на покрівлю 342 тис. грн. Також ми провели великий обсяг робіт з ремонту сільських доріг. На це витратили 306 тис. грн. сільського бюджету, «плюс» 150 тис. грн. нам надало ФГ «Риск». Так спільними зусиллями відновили дорогу у напрямку від Недогарок до Новоулянівки. Здійснили її ямковий ремонт. І до всього ж, облаштували у центрі села сучасний ігровий майданчик.
А нещодавно ми провели сесію та прийняли бюджет на 2018-й. 180 тис. грн. виділяємо на ремонт місцевих доріг у всіх населених пунктах. 80 тис. грн. спрямуємо на ремонт другого поверху сільського будинку культури. Окрім того, заклали кошти на надання матеріальної допомоги всім учасникам АТО.
До об’єднання громад я особисто і люди у селі ставляться дуже скептично і прагматично. В інших ОТГ я поки що не побачив особливих позитивних зрушень. А коли вони стануть помітними, тоді ми й почнемо думати над цим питанням.

Н. Луценко