Бібліотечне майбутнє Олександрійщини. Погляд зсередини



Своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек - сільські бібліотекарі району відзначили у досить оригінальний спосіб – провели власний конкурс фахової майстерності «Бібліотечне майбутнє Олександрійщини». Захід проходив в Олександрійському районному будинку культури і зібрав в якості глядачів і вболівальників усіх працівників бібліотечної сфери Олександрійщини. А ще того дня вони були винуватцями свята, тому свої вітання їм адресували заступник голови Олександрійської РДА Олександр Безкровний і начальник відділу культури і туризму РДА Антоніна Пилипенко.


Продовжилися вітання конкурсною програмою. Розпочинаючи захід, його ведуча, Любов Кан справедливо підкреслила: «Сьогодні бібліотекар - унікальна і багатогранна професія, адже бібліотекар повинен вміти все - бути сучасним і навіть креативним. Бути професіоналом». Розібратися в тому, що саме вміщує в себе це ємке слово «професіонал», глядачі і поважне журі спробували разом. І, забігаючи наперед, зазначу, що саме такими – професіоналами своєї справи - конкурсантки постали перед нами. 
Вісім працівниць сільських книгозбірень впевнено і красиво, переконливо і весело – кому як вдавалося - презентували себе і свою бібліотеку. Розповідали, як вміють вони робити свою роботу якісно, як вірять у свою справу і люблять її всім серцем. Як боротимуться за збереження бібліотеки на селі, якщо раптом якомусь нетямущому чиновнику чи депутату спаде на думку її закрити. Слухати кожну було цікаво і приємно. 
Важливо підкреслити, що конкурс проходив у неформатному стилі, широковідомому у світі як TED – виступи (у буквальному перекладі – ідеї, що варті поширення). Це короткі, підготовані розповіді, що дивують, надихають та стимулюють. Отже, вісім молодих бібліотекарів презентували чотири ТЕД – розповідей: професійне резюме «Моя бібліотека – це Я»; літературний драйв «Монолог книгомана»; флеш - пітчинг «Випадкова зустріч»; бібліо – лоббі «Адвокаційні аргументи».
Кожен виступ був фактично театром одного актора – так оригінально і колоритно виступали дівчата. Щоправда, не в усіх конкурсах учасниці були однаково впевнені у собі і красномовні. Це, власне, і допомогло членам журі визначитися з переможцями. 
Ними стали Анжела Зіненко (Березівська бібліотека-філія), Марина Дячук (Войнівська бібліотека-філія), Наталія Хуторна (Ясинуватська бібліотека-філія), а Віолетта Маркевич (Косівська бібліотека-філія) отримала відзнаку в номінації «Міс Перспектива». Крім того, усі конкурсантки отримали цінні призи, дипломи за участь та пам’ятні сувеніри.
Насамкінець додам, що рівень компетентності конкурсанток приємно вразив. Їм вдалося донести і переконати вдячних глядачів, як люблять вони свою роботу, як вболівають за бібліотечну справу, за свою власну бібліотеку та громаду, яку обслуговують. Вони довели, що сільський бібліотекар – компетентний, ініціативний і здатний працювати краще, але й держава має більше дбати про тих, хто своєю самовідданою і подвижницькою працею збагачує духовний потенціал нашої молоді. У даному випадку йдеться про сучасних бібліотекарів сільських книгозбірень рідної Олександрійщини. Спасибі Вам, шановні, за вашу роботу.
Ірина Балашова.