Давня мрія українців подорожувати Європою без віз скоро стане реальністю

Розпочинаючи щотижневу апаратну нараду, голова Олександрійської РДА  Богдан Куруп з приємністю повідомив новину, про яку в останні дні   всі тільки й говорять: 11 травня цього року Радою Міністрів Європейського Союзу  ухвалене історичне рішення – скасовано візові вимоги для громадян України. Тепер  усі в очікуванні того моменту, коли громадяни України матимуть можливість подорожувати Європою без віз, підкреслив Богдан Куруп.

 Далі від питань міжнародних перейшли до обговорення нагальних питань життєдіяльності району. А саме йшлося про ситуацію в агропромисловому комплексі та стан озимих культур після невластивих для цієї пори року заморозків. Як поінформував голову РДА начальник управління агропромислового розвитку РДА Олександр Ткаченко, озимі культури зазнали несуттєвого пошкодження, лише на 1% площ.  Несприятливими погодними умовами, на щастя,  не завдано помітної шкоди й посівам цукрового буряку. У той же час невтішна ситуація з посівами гречки, загибель яких фахівці констатують на 50% площ.  Фактично загинуло  185 га з посіяних 265, підкреслив Олександр Миколайович. Він також відзначив занепокоєння  критичним станом овочевих культур та картоплі. За його словами, є всі підстави говорити про те, що урожай  городини цього року  буде значно гіршим, ніж торік. А тому  важко виключити ймовірність того,  що ціни  на овочі та ягоди будуть зростати. Тим більше, що  значно менші врожаї будуть, скоріше за все,  і в приватних домоволодіннях, городи та сади яких також постраждали від погіршення погодних умов.  
Потому нарада  продовжилася  обговоренням ініціативи  уряду щодо створення в Україні патронатних сімей, які в перспективі замінять існуючі  нині інтернатні заклади. Детальніше про умови створення таких родинних осередків  та про вимоги до патронатних вихователів озвучила директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді   Ірина Чемерис.  Вона зазначила, що патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.
Держава за цю роботу гарантує:  офіційне працевлаштування;  достойну оплату послуг патронатних вихователів;  кошти на утримання дітей в родині;  допомогу та супровід спеціалістів соціальної сфери та інших дотичних структур. На сьогодні вже розглядаються дві заяви на створення в районі патронатних сімей.
Наступним питанням заслухали інформацію  С. Лум’яника, в.о. начальника держпродспоживслужби району, головного держінспектора ветмедицини в Олександрійському районі, про  результати моніторингу   ситуації в Україні стосовно  африканської чуми свиней. 
Далі обговорили стан справ в бюджетних установах району. Зокрема, йшлося про якість харчування у школах та садочках, що працюють на територіях сільських і селищних рад, про підготовку до ЗНО та останніх дзвоників, що заплановані у школах  в різні дні – з 26 по 31 травня, у зв’язку з карантинними заходами, що вплинули  на тривалість навчального процесу, а також говорили про організацію літніх пришкільних таборів та відпочинок і оздоровлення дітей.  Окремо йшлося про реалізацію в районі урядової програми  «Доступні ліки» та наявні проблеми з недостатнім забезпеченням аптек, що попрацюють у рамках цієї програми, необхідним запасом медикаментів. 
І. Балашова.