Соціальні робітники – важлива ланка на підтримку населення


Соціальним робітником бути нелегко. Кожного дня треба спілкуватися з чималою кількістю людей, допомагати та підтримувати у вирішенні різних нагальних питаннях. Цією роботою безпосередньо займається колектив відділу прийому громадян та відділу обробки документів управління соціального захисту населення Олександрійської РДА.  Цьогоріч він був вперше занесений на районну Дошку пошани.

Заступник начальника управління соцзахисту Тетяна Шелесько, розповідаючи про свій колектив наголошує, що сьогодні в управлінні діє загалом п’ять відділів «плюс» соціальні інспектори. Відділ прийому громадян, наприклад,  складається з 6 осіб, усі при чому жінки. Вони ж і відповідають за прийом усіх заявників по управлінню, опрацьовують кожне звернення, роблять запити на відповідні установи та організації, і не лише по району й області, а навіть в сусідні регіони. Зокрема, звертаються за уточненням даних до центру зайнятості, Пенсійного фонду, в структурні підрозділи РДА, Фонд соціального страхування, різні навчальні заклади тощо.
«Напрямків роботи дуже багато, адже всі соціальні допомоги і звернення по них проходять саме через відділ прийому громадян, - наголошує Тетяна Володимирівна. - Відділ також організовує інформаційно-роз’яснювальну роботу у всіх напрямках. А це й оформлення субсидій, пільг, різноманітних соціальних допомог, допомог переміщеним особам, учасникам АТО, інвалідам та іншим категоріям».  Для цього працівники відділу мають зібрати  повний пакет документів і передати його у відділ обробки документів, який загалом складається із 2-х секторів. Перший - це призначення платежів і послуг, а другий – призначення пільг і виплат. Після опрацювання документів у двох відділах вони направляються у наступний – так званий відділ виплат. «Звичайно, робота дуже копітка і відповідальна, - відзначає Тетяна Шелесько. – Треба дотримуватися численних законодавчих і нормативних вимог і  обов’язково знаходити індивідуальний підхід до кожного заявника, треба проявляти чуйність, терпимість, толерантність. І наші фахівці з цим добре справляються».
Завдяки їх оперативності, ввічливості та небайдужості, робота такої соціальної установи, як управління соціального захисту населення Олександрійської РДА , користується авторитетом та повагою серед жителів нашого району. Користуються повагою і його фахові працівники, які по праву відзначені в числі кращих і продовжують проявляти себе лише з кращого боку. Зауважень на адресу працівників управління не було. А заявники, які звертаються за допомогою, дякують за розуміння і багато хто запевняє, що соціальні робітники вже стали для них майже ріднею.
Н. Луценко.