Безкоштовні ліки можна придбати в 22-х аптечних пунктах Олександрії

Цими днями до  редакції «Сільського вісника» звернувся мешканець Нової Праги Віктор Соколов зі скаргою про те, що кілька разів поспіль   приїздив з Нової Праги в Олександрію, аби за лікарським рецептом отримати безкоштовні ліки, але жодного разу необхідних препаратів там не виявилося. А звертався чоловік у більшість аптек, які співпрацюють з Олександрійською центральною районною лікарнею у рамках програми «Доступні ліки».  Але препарату «Сімвастатин», який знижує вміст холестерину в крові,  так і не придбав, натомість тільки витратив кошти на проїзд.  У новопразьця виникло логічне запитання, чому в аптеці відсутні ліки і чому не всі аптеки реалізують їх згідно з державною програмою. 
Аби з’ясувати, в чому ж річ, ми звернулися до   аптечного пункту «Ліки Кіровоградщини», що розташований в приміщенні ЦРЛ. І саме там фармацевт Людмила нам пояснила, що даний препарат до них надходив тільки один раз, оскільки його немає на складах у Кропивницькому. Коли ж буде в наявності, фахівець коментувати не береться. Додає лише, що наразі в аптечному пункті немає і таких препаратів, як «Гідрохлортеазід» (мочегінний) та «Беклометазон» (асматичний аерозоль).  До того ж за більш детальною інформацією Людмила порадила нам звернутися до її безпосереднього керівника - Наталії Когутенко - завідуючої олександрійської мережі аптек «Ліки Кіровоградщини». 

Скориставшись слушною порадою, ми з’ясували у Наталі Григорівни, що всі препарати, які входять до переліку державної програми «Доступні ліки» (а таких загалом налічується 157 найменувань)  вони замовляють, однак деякі не доотримують. Серед таких «Тромбонет» , «Терокард», «Вазіліп» (препарати, що лікують серцево-судинну систему) та  «Будесоніт» (бронхіальну астму). А найчастіше мережа аптек «Ліки Кіровоградщини», зі слів завідуючої, не доотримує дороговартісні асматичні препарати, але ця проблема стосується не тільки їх, а й інших приватних аптек, які задіяні в державну програму «Доступні ліки» та працюють на території міста Олександрії.  Це говорить перш за все про недосконалість державної програми, яка потребує доопрацювання, адже вирішити цю проблему на місцевому рівні – неможливо.
До всього ж для більшої поінформованості наших читачів щодо кількості аптечних пунктів, де загалом можна придбати  безкоштовні ліки, ми  звернулись до головного лікаря КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійського району» Олександра Гірника. І ось, що він нам розповів: 
«В цілому, ми працюємо з тими аптеками, які виявили бажання бути учасниками державної програми «Доступні ліки» і підписали відповідні письмові угоди. Це, зокрема, чотири аптечні мережі: ПП «Здоров’я», ПП «СІТІФАРМ», ТОВ «РАС РУАН» та «Ліки Кіровоградщини».  Загалом - 22 аптечні пункти, що знаходяться в Олександрії та селищі Олександрійському (повний перелік аптек додається – авт.). 
«Рецепт на безкоштовні ліки пацієнтові видає тільки лікар, і  в одному рецепті вказує тільки один препарат. Термін дії цього рецепту – 30 календарних днів.  Також в рецепті лікар вказує склад діючої речовини, тому якщо вказаного препарату у аптеці немає, фармацевт може видати йому аналог. Або залишити рецепт у себе, доки препарат не  з’явиться в аптеці», - пояснює Олександр Гірник і додає: - У разі непорозуміння чи виникнення якихось форс-мажорних складнощів мешканці району можуть звертатися до нього за консультацією (а  саме: в терапевтичний корпус ОЦРЛ, 1-й поверх)».
Н. Луценко.
P.S.: До Вашої уваги адреси аптек, що є учасниками державної програми «Доступні ліки»:
Аптека № 23, вул. Першотравнева, 23; Аптека 23а, вул. Першотравнева, 53; Аптека № 23б, вул. 6-го Грудня, 137; Аптека № 23д, вул. Козацька, 47; Аптека № 23в, вул. Семашка, 46 та Аптека № 23 Plaza, пр-т Соборний, 77.  
Аптека № 1, пр-т Соборний, 19; Аптека №2, вул. Братська, 32; Аптека №1 Ракутафарм, вул. Першотравнева, 53; Аптека № 5, вул. Козацька, 47; Аптека № 3 смт. Олександрійське, вул. Клубна, 1; Аптека № 2 Ракутафарм, вул. Садова, 2а. Аптека № 57, вул. Студентська, 46; Аптека № 58, вул. Миру, 40; Аптека № 69, вул. Семашка, 59; Аптека № 75, вул. Першотравнева, 53/2; Аптека № 98, вул. Ярмаркова, 44 та Аптека № 4, вул. Культурна, 84. 
Аптечна мережа «Ліки Кіровоградщини», Аптека по вул. А. Кохана, 14; Аптека по пр. Соборний, 68; Аптека по вул. Ярмаркова, 15 та Аптека по вул. Діброви, 77.