Його професія складна й відповідальна

Одинадцять років свого життя 35-річний В’ячеслав Гуманенко присвятив себе роботі в Олександрійському міськрайонному відділі Управління державної служби з надзвичайних ситуацій, де наразі є головним інспектором. Свою трудову стежину тут відліковує з березня 2006 -го. Як і всі, починав з малого: спершу був рядовим інспектором служби порятунку, а з часом зайняв посаду головного.

За фахом В’ячеслав – ​пілот цивільної авіації. Свого часу закінчив Кіровоградську авіаційну академію. Однак працювати за цією спеціальністю йому майже не довелося. «Якось не склалося, – ​говорить мій співрозмовник. – ​Тож вирішив випробувати себе в іншій сфері. Пройшов перепідготовку у Харкові і так поповнив ряди інспекторів ДСНС».

Сьогодні В. Гуманенко, як головний інспектор, виконує чимало вагомих функцій щодо дотримання вимог пожежної безпеки. У його безпосередні обов’язки входять і численні перевірки суб’єктів господарювання, закладів соцсфери (школи, садочки, лікарні), приватного сектору. А окремим напрямком роботи є постійні зустрічі з трудовими та учнівськими колективами. Їхня мета – ​пропагування правил безпеки у поводженні з вогнем і профілактика виникнення пожеж. Також В’ячеслав бере участь у проведенні рейдових перевірок приватних домоволодінь та осіб з групи ризику, і працює у складі слідчо-оперативної групи щодо встановлення причин та обставин виникнення пожеж.

Його стандартний робочий день триває, як у більшості з нас, з 8 до 17 години. Але, окрім того, є ще й добові чергування. Розподіляються вони між п’ятьма інспекторами, котрі сьогодні обслуговують Олександрійське міськрайонне відділення ДСНС. Словом, робота інспекторів дуже непроста й відповідальна. А також взаємозамінна. Та й за ці роки один одного вони вже добре знають. Товаришують.

Наприклад, з Віктором Сачевським В’ячеслав Гуманенко пліч-о-пліч вже довгих одинадцять років. Разом починали, разом працюють, і навіть дружать сім’ями. Професія їх згуртувала. А від її якості багато чого залежить в нашому з вами житті.

За словами В’ячеслава, основні причини виникнення пожеж на Олександрійщині пов’язані, перш за все, з необережним поводженням з вогнем та неправильним встановленням чи облаштуванням системи пічного чи, скажімо, альтернативного опалення, відсутність технічного обслуговування і технічних перевірок тощо. Отож, інспектуючи різні об’єкти, В’ячеслав виявляє недоліки у забезпеченні протипожежних заходів та надає рекомендації щодо їх усунення. Його робота дуже серйозна і відповідальна, дуже важлива і необхідна. І виконує він її на відмінно. Тож минулоріч вперше за вагомі здобутки в професії був занесений на районну Дошку пошани.

В. ТИМОФЄЄВА.