Олександрійців закликають долучитися до краєзнавчих розвідок




Вчитель географії, історик, краєзнавець, 47-річний войнівчанин Леонід Балацький закликає місцевих істориків та очільників сільських територій Олександрійського району долучитися до краєзнавчих розвідок та вивчення минулого місцевих сіл.

Останні п’ять років географ активно досліджує історію виникнення та розвитку окремих населених пунктів і власними силами видає їх історико-географічні описи – ​невеличкі краєзнавчі книги.

За його ініціативи світ побачило вже 9 таких видань. У них, зокрема, йдеться про сім сіл нашого району та двоє – ​з сусідніх. У тому переліку історичні описи Долинського, Войнівки, Протопопівки, Бандурівки, Куколівки, Морозівки та Приютівки. А також села Захарівка Світловодського району та села Миколаївка – ​П’ятихатського.

Зараз історик працює над виданням ще двох книг. Каже, що поштовхом до їхнього створення загалом стала потреба в знаннях, цікавість і любов до своєї малої Батьківщини. Тим більше, остання «Історія міст і сіл України», а точніше Української РСР, датована 1972-м роком. Відтоді подібних масштабних досліджень в даному напрямку не проводилося. Отож, коли з-поміж місцевих бібліотекарів, вчителів історії й географії, та й просто небайдужих Леонід знайшов однодумців, то активніше зайнявся історичними дослідженнями. Тепер до більш тісної співпраці запрошує очільників сільських громад й інших охочих.

Відзначу, що перший історико-географічний опис Долинського наш земляк сформував самостійно ще у 2012-му. Інші книги вже в співавторстві з’явилися дещо пізніше. Всі вони особливі тим, що мають історичний та географічний опис населеного пункту, а також відомості про видатні постаті, заклади й організації, ілюстрації старих і нових фотографій та карт.

Якщо вас особисто зацікавила дана інформація і є бажання підтримати краєзнавця, то звертайтеся до Леоніда Балацького за номерами телефонів: 068–48–78–601 або 099–34–93–867.

Н. ЛУЦЕНКО.