«Це вбиває українську пресу», – редактори про підвищення тарифів «Укрпошти»

1 березня українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» завершило процес акціонування і стало акціонерної корпорацією. А тепер цей поштовий гігант ще й лобіює різке підвищення тарифів на приймання та доставку видань за передплатою з 1 липня 2017 року. В «Укрпошті» заявили: «Ми або будемо доставляти пресу за передплатою за новими тарифами, або не будемо взагалі». Генеральний директор «Укрпошти» пан Ігор Смілянський повідомив, що якщо тариф буде збитковим, то «Укрпошта» взагалі готова відмовитись від цієї послуги: «Укрпошта буде працювати за прибутковими тарифами, або не буде працювати ніяк».
Такою заявою, звісно, переймаються видавці та редактори газет, бо зростання вартості поштових послуг більше ніж на 50% (про що заявляють в «Укрпошті») автоматично збільшує вартість друкованих видань за передплатою.
У зв’язку з цим, Національна спілка журналістів України заявила про свій протест, яким засуджує непартнерські дії керівництва «Укрпошти».
Позиція НСЖУ є чіткою – ​не допустити впровадження нових тарифів, розцінюючи їх збільшення, як безапеляційний тиск на медіа галузь та, зокрема, ринок місцевої преси. Збереження якого – ​це збереження і чималої кількості робочих місць. Журналістська спільнота заявляє: для нас надзвичайно важливо зберегти доступ громадян України до якісної інформації та новин – ​адже у 2/3 населених пунктів єдиним джерелом актуальної інформації є і залишаються саме місцеві газети. Тим більше, що сьогодні серед читачів газет переважна більшість – ​люди з незначними статками, тому захищати їхнє право на інформацію – ​наш обов’язок і наша боротьба за право на професію.
Що й говорити, ситуація, в якій можуть опинитися місцеві видання після значного здорожчання поштових тарифів, доволі непередбачувана. Але чекати, склавши руки, поки на неї відреагують в Уряді, Верховній Раді і, можливо, Президент України, ми – ​редакційний колектив газети – ​не збираємося. Для початку – ​звертаємося до Вас, наші шановні передплатники, відреагувати на черговий виклик сьогодення своєю активністю! Не втрачайте дорогоцінний час і поспішіть на поштові відділення, щоб продовжити передплату на улюблені видання за старими тарифами. Бо з 1 липня за наполяганням «Укрпошти» все може суттєво змінитися. А ми, тим часом, приєднуємося до численної когорти своїх колег – ​газетярів і заявляємо про свою рішучу незгоду з підвищенням тарифів, бо переконані: це зробить газету недоступною для більшості потенційних споживачів. Для довідки: У 2015 році УДППЗ «Укрпошта» отримало 53 мільйони гривень прибутку – ​найкращий результат за останні 15 років. Але, попри це, ми не помітили, щоб у наших поштових відділеннях, що розташовані в сільських місцевостях, поліпшилася матеріальна база чи листоноші стали отримувати більшу зарплатню. Як показує досвід, великі прибутки осідають у керівників і службовців високих кабінетів.
Тому ми приєднуємося до позиції Національної спілки журналістів України і засуджуємо непартнерські дії «Укрпошти», яка лобіює різке підвищення тарифів на приймання та доставку видань за передплатою і закликаємо не допустити прийняття наказу про їхнє затвердження.
Ірина Балашова.