Покликання — ​дарувати людям радість

Неможливо уявити собі життя без музики, танцю, без свята, яке дарує нам мистецтво. Без цього тьмяніють фарби життя, все стає сірим, буденним, нецікавим. Хто ж розфарбовує для нас життя в яскраві кольори, дарує нам свою творчість? Про це ми говоримо з директором районного будинку культури Юлією Єлсуковою, яка на цій посаді працює із серпня поточного року.
- Юліє Станіславівно, розкажіть коротко про себе.
Навчалась в Олександрійській загальноосвітній школі № 15 та дитячій музичній школі № 1 по класу фортепіано. У 2009 році закінчила Кременчуцький державний політехнічний університеті ім. Михайла Остроградського та здобула вищу технічну освіту. З цього ж року - учасниця народного аматорського театру та театру малих форм «Консенсус» районного будинку культури. Працюю в Олександрійському районному будинку культури з 2011 року. На новій посаді мені допомагає наш дружній колектив. Своїм головним завданням ми вважаємо задоволення культурних потреб жителів Олександрійщини, підтримку художньої та самодіяльної ініціативи, організацію змістовного дозвілля. І головною оцінкою для нас є довіра людей - ​приходять до нас, відвідують наші заходи, значить виправдовуємо їхні сподівання.
- Чим особливі ваші колеги - ​культпрацівники?
- У культурі працюють дивовижні непересічні люди. Це талановиті, щирі та відкриті особистості, безмежно чутливі, з великою душею наскільки, що цієї потужної енергії вистачає на увесь район, та й не тільки. Кожен працівник особливий, але всіх, безумовно, об’єднує велика одержима прив’язаність до мистецтва. Ми разом робимо все можливе для того, щоб олександрійці могли цікаво відпочити, щоб якомога більше дітей були задіяні в наших творчих колективах. У нас немає чіткого розподілу за посадовими інструкціями, ми спільно творимо та плануємо нашу роботу. Сценарії заходів обговорюємо колективом, разом приймаємо рішення. Щодня у нас, мов у вулику, кипить робота: підготовка заходів, їхнє обговорення, самі заходи, репетиції. Об’єм роботи великий, ідей багато, форм роботи ще більше, і над ними в штаті працюють загалом сімнадцять чоловік.
- Та, мабуть, таки кому щось вдається краще?
- У нас кожен працівник - ​багатогранний, неординарний, обдарований, креативний професіонал.
Тетяна Шоколова - ​це наша мудрість, досвід, виваженість і дипломатизм. А ще креативність у підході до роботи сільських закладів культури. Як художній керівник, президент Олександрійського районного благодійного інформаційно-консультативного центру, вона постійно проводить семінари, тренінги, які базуються на новітніх формах роботи, допомагає у написанні проектів. Коли ми готуємось до загальнодержавних, професійних свят, то найбільш вдалі сценарії розробляє саме вона.
Заходи з елементами театралізації, розважально-ігрові, дитячі програми, інтерактивного підходу - ​прерогатива Юлії Аушевої, методиста з театрального жанру. До всього натхненна, харизматична, талановита, переконлива ведуча і актриса. Юлія фонтанує творчою енергією та ідеями, тільки-но встигай реалізовувати.
Сергій Андрейченко - ​методист з вокально-хорового жанру, чудовий вокаліст не тільки «Аколади», а й активний учасник хору «Глас» при Покровському кафедральному соборі. У цьому році досить вдало дебютував на сцені як актор народного театру малих форм, виборовши перемогу в районному огляді-конкурсі аматорських театральних колективів.
Олександр Яшний - ​керівник народного аматорського театру малих форм «Консенсус», талановитий багатогранний актор, неординарний ведучий, звукооператор, освітлювач, прекрасний адміністратор. Він - ​організатор новорічних ранків, театралізованих програм та обрядів. Добрий, безвідмовний, щирий.
Ольга Косогоренко - ​режисер народного театру, професіонал своєї справи, художник життя на сцені, сильна і вольова особистість. Колектив Ольги Вікторівни відзначається стабільністю учасників і дуже високим рівнем акторської майстерності, завдяки учбовій роботі. Вона сама пише тексти для дитячих лялькових вистав та новорічних ранків, розробляє дизайн декорацій, костюмів, музичне та світлове оформлення спектаклів.
Методист з хореографічного жанру, декоратор, хореограф, дизайнер, генератор ідей - ​це все про нашу Наталію Козинець. Хореографічний колектив «Авантюрин», яким вона опікується, добре відомий шанувальникам хореографічного мистецтва в районі та за його межами. Він є окрасою багатьох культурно - ​мистецьких заходів району. У минулому році за високі творчі досягнення колектив був занесений на районну дошку пошани. На громадських засадах вона опікується і костюмерною.
Євгеній Горбаченко - ​не лише звукооператор районного будинку культури, він і музикант, і співак, і діловод, і оператор відеороликів, і голова профспілкового комітету клубних працівників. Уміє налагодити комп’ютерну техніку, треба щось відремонтувати - ​паяльник, інструменти в руки - ​і справа зроблена.
Наталія Петренко - ​методист з пам’ятко-охоронної справи, висококваліфікований фахівець, постійно доводить всім, що збереження культурного надбання в районі можливе лише завдяки спільним зусиллям влади, сільгоспвиробників і населення. Інтелігентна, відкрита, дотепна.
Олена Ціціма - ​методист з питань туризму, талановита, кмітлива, енергійна. Розвиває сільський зелений туризм на теренах Олександрійщини, популяризує святкування народних обрядів та звичаїв, народну творчість, активно рекламує туристичний потенціал регіону.
Наш завгосп Валентин Адамчук - ​надійна підмога, майстер на всі руки. І декоратор, і працівник сцени, і освітлювач. До виконання завдань підходить творчо, його вироби унікальні.
А художниця Тетяна П’янкова творить справжні дива -  що треба розфарбує, декорації зробить, втілює у життя будь-які, навіть, найфантастичніші задуми наших режисерів та керівників колективів. Активна учасниця культурно-мистецьких заходів.
Яна Богза - ​діловод районного будинку культури, фотограф, редактор статей та інформацій, саме вона володіє інформацією і знає про всіх і все більше, ніж самі працівники закладу. Привітна, щира, уважна.
Прибиральниця Надія Волощук у нас теж особлива жінка. Свого часу вона брала участь в гонках на мотоциклах. А нині опікується чистотою в будинку культури, доглядає за квітами.
Нещодавно у колективі з’явились два нових фахівця: інженер з охорони праці Інна Бугар та інженер із застосування комп’ютерів Олександр Ніконов. За досить короткий час вони встигли налагодити роботу як добре відточений механізм годинника. Як за чарівною паличкою завдяки Олександру вся комп’ютерна техніка у закладі запрацювала. А з таким інженером з охорони праці як Інна Бугар ми почуваємо себе захищеними і у безпеці.
- Скільки колективів працює у вашому закладі?
- Завдячуючи активній підтримці районної влади та зусиллям високопрофесійних, талановитих, творчих, закоханих у свою справу працівників, районний будинок культури став справжнім методичним центром культосвітньої роботи в районі. Тут успішно працюють дев’ятнадцять клубних формувань, в яких задіяно близько 282 учасників. Вокальна група «Аколада», танцювальний колектив «Авантюрин», два народних театри, підготовчі групи при театрах, любительські об’єднання з різних напрямків для дітей, молоді та дорослих.
- Яким чином Ви організовуєте дозвілля жителів Олександрійщини?
- Щорічно в Будинку культури проводиться в середньому біля 88 культурно-масових заходів різної тематики та направленості. Ми постійно влаштовуємо конкурси, фестивалі, тематичні масові заходи, театралізовані свята за народним календарем, концерти, приурочені визначним датам, державним святам. Традиційними є новорічні заходи: дитячі ранки, корпоративи. На свято Маланки водили Козу, щедрували, колядували. Майже на всіх заходах оформлялися виставки декоративно-прикладного мистецтва з виробами кращих майстрів. Беремо участь у міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних заходах. Нещодавно провели відкритий фестиваль-конкурс сучасної естрадної пісні «Зірковий мікрофон", творчу лабораторію «Музичне доміно» та зустріли мандрівний фестиваль документального кіно «Docudays UA». У цій круговерті не забуваємо і про методичну роботу. Здебільшого проводимо семінари та майстер-класи, на яких ділимося своїм досвідом роботи, обмінюємося формами роботи з клубними закладами району. Ось і нещодавно провели профквест для директорів та художніх керівників клубних установ.
- Робота, здобутки, а чи є якісь проблемні моменти?
- Проблем, звичайно, вистачає і в нас. Але чимало їх нам вдається вирішувати за підтримки влади, соціально-відповідального бізнесу. Для проведення конкурсів, підтримки фестивального руху в районі потрібні кошти на відзнаки, подарунки, призи, тому без відчутної допомоги меценатів не обходиться. І добре, що нам у цій справі йдуть назустріч. Минулоріч наш будинок культури потребував ремонту покрівлі, яка протікала, та й фойє необхідно було оновити, бо саме воно є нашою візитівкою. І ось із районного бюджету виділили кошти, на які ми відремонтували покрівлю, зробили поточний ремонт фойє, зали, пофарбували паркан.
А ще наш колектив на те і творчий, що чимало проблем, що стосується оформлення декорацій, виготовлення костюмів, ми вирішуємо самі, власноруч. На останній огляд-конкурс театральних колективів, наприклад, самі виготовили ексклюзивні подарунки - ​вони вийшли оригінальними, незабутніми.
- Щось про плани скажете?
- Планів чимало, та наперед не хотілося б їх озвучувати. Але хочу наголосити, що усе заплановане на наступний рік має стати реальністю. Тож ми будемо працювати над удосконаленням усіх мистецьких ініціатив, ставлячи перед собою нові творчі завдання з надією на краще майбутнє.
Спілкувалася О. СТОРЧОВА.