Обласна комісія проінспектувала олександрійські заклади соцсфери

Ознайомлення з реальним станом справ та проблематикою олександрійських закладів соцсфери було основною метою візиту членів виїзного засідання  обласної комісії з питань охорони здоров’я на чолі з її головою і депутатом Кіровоградської обласної ради Іриною Чемерис та головою Кіровоградської обласної ради Олександром Чорноіваненком. Спершу за планом комісія побувала в Олександрійському геріатричному пансіонаті, потім в місцевих онкологічному та шкірно-венерологічному диспансерах.

«Такі виїзди спрямовані на виявлення проблем соціальних та медичних закладів, що дасть змогу вникнути в них, аби в подальшому вирішити, - пояснила Ірина Чемерис. - Це актуально ще й тому, що на часі медична реформа, і в Олександрії згодом буде створено три госпітальних округи. А це означає, що роботу окремих закладів можливо доведеться переформатувати. Але, перш ніж депутатський корпус прийме будь-яке рішення, ми маємо чітко володіти інформацією, розуміти, на що треба звернути увагу, в чому підтримати заклад».

До речі, до візиту в Олександрію, комісія вже побували в Кіровоградському кардіоцентрі. За його результатами депутатським корпусом облради надана фінансова підтримка закладу у сумі понад мільйон гривень. Не виключено, що й олександрійські заклади соцсфери невдовзі можуть очікувати на якусь конкретну допомогу у вирішенні своїх проблем. Цю думку підтверджує і голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко: «Ми обов’язково оперативно реагуватимемо на виявлені в закладах проблеми і ознайомимо зі станом справ депутатський корпус, а потім разом визначимо пріоритети та ефективно використаємо кошти». 
Як стало відомо після відвідування олександрійських соцзакладів, постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики прийняла рішення рекомендувати під час формування обласного бюджету на 2017 рік розглянути можливість щодо виділення коштів для Олександрійського геріатричного пансіонату з спеціальним відділенням для проведення ремонту покрівлі та харчоблоку (забезпечення сучасними електричними плитами, що дасть змогу економити витрати електроенергії) – 800 тис. грн.. А от Олександрійському шкірно-венерологічному диспансеру для придбання напівавтоматичного імуноферментного аналізатора (що визначає рівень гормонів крові,  антитіл, антигену збудників різноманітних інфекційних захворювань, таких, як: вірусні гепатити, сифіліс, хламідіоз, токсоплазмоз та інші) пропонують виділити 200 тис. грн. Такої апаратури немає в жодній з лікарень м. Олександрії. Відповідні аналізи й дослідження олександрійцям доводилося замовляти через приватні лабораторії. Якщо імуноферментний аналізатор буде працювати в нашому місті, то це значно здешевить дану послугу для населення.
Також обласна комісія вивчатиме можливість придбання для Олександрійського онкологічного диспансеру джерела іонізуючого випромінення на апараті АГАТ-С, який коштує приблизно 7 млн. грн, разом з виготовленням проектно-кошторисної документації для проведення ремонту приміщень і зовнішнього утеплення стін.
Але це поки що в планах...
Н. ЛУЦЕНКО.