За паливною тріскою – до Куколівки

Максим Замрика розповідає  про паливну тріску
Вже чотири роки в селі Куколівка на Олександрійщині виготовляють пілети та брикети, які є альтернативними джерелами опалення, як для місцевого населення, так і для багатьох підприємств області та й України. Пошуком альтернативи дровам та вугіллю свого часу зацікавилось керівництво місцевого базового господарства ТОВ “Степ”. Так почалось впровадження, можна сказати, інноваційних технологій на селі.

Нині у товаристві виготовляють пілети – біопаливо в формі гранул циліндричної форми, яке отримують з торфу, деревних і сільськогосподарських відходів. Їх можна використовувати, як альтернативне паливо, щоправда, переважно у спеціальних котлах з бункерами та автоматикою, що є досить дорогим задоволенням і не кожному по кишені. Але все ж таки зазначений вид сировини має досить непоганий попит на ринку.
Та основну масу виробництва ТОВ “Степ” в галузі альтернативного палива на місцевому рівні становлять брикети – різні за розміром та діаметром. Це спресована солома та лушпиння, якого вдосталь можна отримати після збору врожаю на полях та відходів виробництва олійниць.

Як розповідає головний агроном господарства Максим Замрика, брикети до того ж є одним з найбільш популярних видів альтернативного палива, яке виробляє товариство. І весь час попит зростає, адже люди більше дізнаються про переваги брикетів з поміж інших джерел енергії, їхню тепловіддачу та помірну ціну, до того вже є напрацьована база покупців, як з нашого регіону, так і сусідніх областей. Одним з великих споживачів продукції степівчан є Дніпропетровський хлібозавод, який закуповує брикети як для опалювання, так і для печей, в яких випікають хлібобулочні вироби. До того ж, хлібозавод забирає продукцію своїм транспортом. Активно закуповують паливні матеріали фірми-споживачі з Олександрійщини і населення. Адже брикети на відміну від пілетів можна використовувати для обігріву будівлі зі звичайними котлами та грубами.

Та на цьому не завершуються інновації в товаристві “Степ”. Наприклад, нещодавно власними зусиллями спроектували і виготовили устаткування, яке в народі називають по-різному – тріскоріз, гілкоруб, головне призначення якого це подрібнення деревини на тріски. Ця конструкція перерубує гілки на шматки довжиною в 10 сантиметрів, які не просипаються в колісники котла і використовуються для опалення будівель у печах та різного роду котлах. Тим більше, сировини для виготовлення цього універсального  біопалива вистачає всюди. Зокрема, щорічно чимало розчищеної порослі біля узбіч доріг фактично не використовується в господарських цілях, а спалюється на місці. А якщо взяти до уваги ще й сухостій в лісосмугах, то це сотні кубометрів деревини, яку можна перетворити на паливо.
Щоправда, виготовлення тріски для опалення в Куколівці є швидше експериментальним соціальним проектом.

- Цінова політика в Україні на паливну тріску сьогодні досить низька, тому продукт фактично ще не приносить прибутку, а ледве виходить в нуль, - розповідає Максим Замрика. - Поки що про паливну тріску та її переваги мало хто знає, тому ми майже не маємо реальних споживачів цього ресурсу. У подальшому працюватимемо на те, щоб розширити ринок її збуту. А ще, щоб виробництво почало працювали в плюс, потрібно збільшити ціну з 500 гривень за тонну хоча б до 600. За попередніми приблизними підрахунками для звичайного сільського будинку з пічним опаленням на сезон вистачить 3-4 тонни трісок.


На сьогодні степівчани опановують ринок альтернативного біопалива, яке зможуть використовувати представники різних соціальних груп, починаючи від більш високовартісних пілетів, брикетів до більш дешевих трісок, які, до всього, не потребують спеціальних місць для зберігання. Слід додати, що ТОВ “Степ”  реалізує альтернативне паливо для своїх працівників та пайовиків за спеціальними знижками. І товариству підтримка, і людям добре.

Олександр Давидов

ФОТО