Чи готові сільські ради об’єднатися з містом?

Сьогодні в Олександрії відбудуться громадські слухання щодо можливого затвердження на 5-ій сесії Кіровоградської обласної ради змін до Перспективного плану формування територіальних громад, за яким ряд населених пунктів Олександрійського району теоретично відноситься до об’єднаної міської територіальної громади.

Чи налаштовані сільські території приєднатися до міста, ми поцікавились у голів окремих сільських рад?

Оксана Клочко, Протопопівський сільський голова:
Щодо приєднання до можливої Олександрійської територіальної громади слухання не проводились. Настільки я розумію, то без нашої добровільної участі, без добровільного об’єднання та громадських слухань об’єднання не відбудеться. Якщо ж область затвердить план, то, можливо, вже влітку проведемо громадські слухання, зараз же спілкуємось з головами сусідніх населених пунктів щодо того, як бути в цій ситуації. Та якщо буде доведено, що від цього приєднання наша громада отримає тільки плюси та позитив, то я особисто не проти.  Що ж до громадських слухань у місті, то про них я дізналась з новин,  мене ж на них ніхто не запрошував.


Віктор Демидчик, Недогарський сільський голова:
У Недогарках жодних слухань щодо приєднання до міста не проводилось, та і громада нашого села категорично проти приєднання до Олександрії. Адже у нас самодостатня громада і ми в подальшому плануємо такою і залишатись, та по можливості стати центром громади. Ми зараз непогано і плідно працюємо, навіщо нам приєднуватись до міста? Ось така позиція недогарців. А про громадські слухання в місті вперше чую і жодних запрошень не отримував.

Олександр Кива, Комінтернівський сільський голова:
У Комінтерні питання щодо створення територіальних громад з населенням обговорюється вже досить довго, майже півроку. Тільки от варіантів було багато: чи до Приютівки, чи Нової Праги, чи до міста ми будемо відноситись. Якщо почнеться вже фактичне об’єднання в громади в нашому районі, то будемо проводити слухання та об’єднуватись. Якщо обирати з вищеперерахованих громад, то набагато простіше нам буде приєднатись до Олександрії. Однак є бажання щодо створення однієї районної громади, адже ми - сільські жителі. Та навіть якщо вдатися до аналізу, то побачимо, що Пантаївка, яка відноситься до міста, має менше коштів, ніж наша сільська громада. У місто на слухання ніхто не запрошував.

Вікторія Лисенко, Приютівський селищний голова:
У селищі депутати і громада категорично проти приєднання Приютівки до Олександрії, адже в такому випадку, в першу чергу, будуть вирішуватись питання в місті, а не в нашому селищі. Громадські слухання не проводились, але в загальному питання вже обговорювалось, хоча й немає ще затвердженого плану об’єднань. Що ж до слухань в місті, то мені про них відомо, але запрошення щодо участі в них я не отримувала.


Думки в сільських та селищних голів різняться, деякі громади просто не визначились щодо своєї участі в процесі об’єднання, а серед тих, хто визначився, не має бажання приєднуватись до Олександрії з різних причин.