Повертайтеся живими

   У Новопразькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті педагогічні працівники та учні провели акцію «Посади дерево», на честь учасників та в пам’ять героїв АТО. Гарне і сильне дерево дуб вже давно є символом незламного духу українського воїна, здатного віддати в ім’я Батьківщини найдорожче. 

   «Передувала акції ініціатива педагогів, які висловили бажання вшанувати пам’ять героїв АТО. Адміністрація школи підтримала їх і разом почали шукати спосіб, яким чином це зробити, — розповідає передісторію директор школи — інтернату С. Заєць, — адже весь колектив закладу не залишається байдужим до подій, які відбуваються в Україні ще з часів Майдану.
   Поділитися хвилюваннями, висловити свою громадянську позицію, відчути себе частиною великого і неподільного українського народу діти мають можливість під час проведення різноманітних заходів, акцій, безпосередніх зустрічей з учасниками АТО. Ми співпереживаємо ті події, які відбуваються в нашій країні, і вирішили провести екологічну акцію, посадивши дуби». Різні і абсолютно незалежні між собою чинники склалися так, що сумнівів не було: дуби мають рости саме тут, поруч з навчальним закладом. За кілька годин злагодженої роботи, адміністрації, педагогічних працівників та учнів дуби були висаджені. Спільними зусиллями вийшла та добра справа, яку всі хотіли зробити. Біля кожного такого дерева встановлені відповідні позначки і закріплені окремі класи, які їх доглядатимуть. «Ми радіємо з того, що в нашій школі працюють люди, які займають активну і свідому життєву позицію. Та і наші вихованці незважаючи на юний вік, є патріотами своєї країни і бажають не споглядати, а діяти, і ми їх у цьому підтримуємо», — відзначила заступник директора з навчальної роботи Л. Кляцька.

   Протягом року навчальний заклад постійно допомагає військовим: передавали на схід продукти харчування, медикаменти, предмети першої необхідності, новорічні подарунки, «Валентинки для солдата». Ми намагаємося всіляко підтримувати наших солдатів і віримо в зміни на краще. Активну участь у таких заходах бере не лише колектив закладу, із задоволенням та великою відповідальністю долучаються і школярі, які виготовляють для військових листівки, обереги, малюнки, й у своїх листах обов’язково пишуть: «Дякуємо Вам, повертайтеся живими». Не менш важливим є зворотний зв’язок з нашими захисниками. Приємно і радісно, що школа отримує від військових листи та подяки. Учасники АТО приходять на зустрічі з дітьми.
 
… Пройдуть роки. Учні, мов пташенята, вилетять із шкільного гніздечка. Їм на зміну прийдуть нові покоління учнів, які, сподіватимемося, дізнаватимуться про війну лише з підручників історії. Із вікон своєї школи вони споглядатимуть на дуби. Гарні дерева з року в рік будуть рости і міцніти на згадку про наших героїв. До речі, ініціатори створення та проведення акції вбачають гарний знак у тому, що вона була закладена під час світлого свята Христового Воскресіння. Великдень дає нам надію на краще. Можливо, саме цей Великдень принесе нашій країні мир. І така надія є у всіх нас.

М. ВЕСЕЛК
А.