Юрій КОВАЛЬ: Відрадно за місцеве самоврядування

7 грудня наша країна відзначає День місцевого самоврядування, як неабияк важливої і без перебільшення вирішальної структури в суспільному житті держави, котра покликана вирішувати всі нагальні проблеми територіальних громад. З цієї нагоди редакція районного часопису звернулася напередодні свята до заступника голови райдержадміністрації Юрія Коваля з проханням висловити свою думку і дати оцінку ролі органів місцевого самоврядування сільських і селищних громад Олександрійщини.


- Юрію Леонідовичу, що найбільш цінне в роботі наших органів місцевого самоврядування?
- У цьому плані, як на мене, потрібно апелювати до поняття – людський фактор. А тому, виходячи з цього, найбільш цінним вважаю тісну співпрацю місцевого самоврядування, у тому числі безпосередньо сільських і селищних голів зі всіма владними структурами району та виробничниками і їхнє взаєморозуміння у вирішенні всіх найважливіших питань стосовно життя людей. Ці стосунки справді на належному рівні, а тому всі очільники сільських і селищних громад району працюють добре, що переконує нас в тому, що на підвідомчих їм територіях наводиться справді належний порядок, котрий знаходить підтримку всіх жителів району.
- У зв’язку з цим, хотілося б від Вас почути приклади конкретної участі місцевого самоврядування в житті територіальних громад.
- Таких прикладів можна навести дуже багато. І всі вони заслуговують на увагу і наслідування. Наведу хоча б деякі з них. Адже не секрет, наприклад, що значною мірою лише дякуючи зусиллям голів сільських рад, депутатам усіх рівнів практично у всіх дитячих садках населених пунктів району побудовані теплі туалети для малечі. Те ж саме стосується і шкіл району. У цьому важко переоцінити позитивну роль органів місцевого самоврядування, які проводили цю роботу.
Крім того, місцеві ради виділяють субвенцію на підтримку закладів охорони здоров’я і освіти. Вони не відсторонюються від тих проблем, що є в нас на селі, а працюють зі всіма в єдиному руслі. 
Займаються і ремонтом доріг, хоч тут у нас є питання до дорожньої служби району, якій на ремонти доріг були виділені певні кошти з державного і обласного бюджетів, але не всі вони були задіяні дорожниками. У зв’язку з цим було чимало звернень від сільських громад про те, що гроші є та ніхто їх не використовує. Це, звичайно, проблема, хоча деякі сільські ради все ж таки самостійно, як наприклад, Попельнастівська чи Червонокам’янська, і в цій ситуації змогли дещо зробити по ремонту доріг навіть за рахунок сільського бюджету.
- Юрію Леонідовичу, попутно, у зв’язку з цим повідомте, будь ласка, як виконується сільськими радами бюджет цього року.
- Скажу з вдячністю сільським радам, що на цій ділянці роботи у них теж все добре. Майже усі сільські ради до початку грудня виконали свої зобов’язання перед районом по наповненню бюджету. Є вже й такі, як Куколівська сільрада, виконавши свій річний бюджет, вже й Новий рік зустрічають. Все, звісна річ, залежить від очільника сільської громади, від його вміння знаходити контакт з керівниками базових підприємств, які знаходяться на території громади і по справжньому вболіває за село. Як керівник ТОВ «Степ» Геннадій Замрика, який завжди надає неоціниму допомогу куколівчанам у всіх питаннях. Така ж співпраця з сільськими головами, у тому числі і по наповненню бюджету, у керівників ТОВ «УкрАгроКом»; господарств групи компанії «Приват», СВК ім. Фрунзе, ТОВ «Агродар ЛТД», ФГ «Олександрівське», ФГ «Південне». Тобто, ті старі кадри, які сьогодні ще очолюють ці та інші господарства, добре усвідомлюють, що без них життя на селі буде не повноцінним, у тому числі стосовно соціальної сфери.
- Якщо все так, то, мабуть, місцеве самоврядування разом зі своїми громадами вже будує свої плани і на 2015 рік. Чи не так?
- Саме так і це дуже приємно. Можу сказати, що плани дійсно вибудовуються і пріоритетом у цих планах є необхідність у 2015 році по кожній сільраді в її населених пунктах повністю замінити усі вікна у приміщеннях соціальної сфери на енергозберігаючі, металопластикові. У першу чергу, у школах, дитячих садочках, ФАПах, амбулаторіях для того, щоб економити витрати палива. Чимало сільських рад зараз надають допомогу установам і організаціям по переобладнанню їхніх котелень на використання твердого палива, тому що природний газ дорожчає. До того ж в країні його дуже мало. По цьому шляху йде Добронадіївська сільрада, турбуючись про свій Будинок культури. За нею й інші. Усе говорить про те, що процес пішов, життя не стоїть на місці і значною мірою все залежить від органів місцевого самоврядування. Як вони спрацюють, таким буде і життя на селі. Відрадно, що саме у цьому у нас немає непорозумінь у стосунках між самоврядуванням і виробничниками. Усі кошти, які виділяють як одні, так й інші, йдуть на благоустрій населених пунктів району. Тому є і результат, і бачення того, якими повинні бути наші села. Це і є основним нашим завданням, щоб у добрих справах було тісне взаєморозуміння і співпраця між самоврядуванням і керівниками виробничих підрозділів заради поліпшення умов життя наших людей.
- Юрію Леонідовичу, на завершення, щоб ви хотіли сказати в переддень свята працівникам органів місцевого самоврядування Олександрійщини?
- Насамперед хочу подякувати усім їм за їхню безкорисну і плідну працю. За все те, що вони від щирого серця роблять і створюють для рідного краю і безпосередньо для своїх місцевих громад. Не сумніваюся, що все, що ними досягнуто і створено, надовго залишиться у вдячній пам’яті прийдешніх поколінь. Тим паче у тих, хто з нами сьогодні поряд. А побажати хочу, щоб невичерпною була у них енергія, щоб здійснювалися усі їхні плани і задуми, щоб з відкритою душею дивилися людям в обличчя, щоб багатів наш рідний край, бо він цього заслуговує. Творіть усе добре на його благо і примножуйте свої здобутки. Працюйте так, як ви вмієте і можете працювати. Зі святом вас, шановні. Спасибі вам за все.
- Спасибі і вам, Юрію Леонідовичу, за відверту, щиру розмову.
Спілкувався В. ЮРЧЕНКО.