Олександр Олійник: «Життя надзвичайно коротке, тож поспішаймо творити добро»

Головне кредо керівника ФГ «Сімфо» Олександра Олійника  (на фото)— ​«Бути добрим, щасливим, успішним». Він наголошує, що не можна жити за девізом «Моя хата скраю, я нічого не знаю». Чоловік переконаний, що потрібно змінювати у своїй свідомості ставлення до навколишнього світу, людей, які тебе оточують. І сам багато років поспіль дотримується такого принципу у своєму житті і в своїй роботі.


Його батько Григорій Дмитрович Олійник (нині, на жаль, вже покійний) свого часу працював головою колгоспу у с. Дівоче Поле, а згодом заснував власне фермерське господарство «Сімфо». Дуже часто брав із собою у поле Олександра, який особисто спостерігав за важкою хліборобською працею сільських трударів на землі-годувальниці, розумів справжню ціну хліба, зрощеного їхнім потом і кров’ю. Саме там, серед простих трудівників села, значною мірою формувалися його головні риси характеру, приходило усвідомлення простих життєвих істин та цінностей. А батько завжди і у всьому був для сина гарним наставником, добрим порадником та взірцем для наслідування.

Після смерті Григорія Дмитровича Олександр продовжив започатковану батьком справу і очолив ФГ «Сімфо». Адмінкорпус цього сільгосппідприємства та господарський двір знаходяться у с. Недогарки.
Сьогодні в обробітку фермерського господарства перебуває 1457 га землі, яка знаходиться на території Недогарської, Лікарівської, Олександрівської та Дівочепільської сільських рад. Сіють тут традиційні для нашого краю культури: пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу, ріпак. У своїй роботі застосовують новітні технології, засоби догляду за рослинами, тож на полях підприємства панує висока культура землеробства, а його керівник щороку збирає гарні врожаї.
Упродовж багатьох років дбайливий господар щороку оновлював машинно-тракторний парк ФГ «Сімфо», який сьогодні представлений потужними і сучасними одиницями сільгосптехніки, серед яких «Кейс», «Джон Дір», «Нью Холланд», а також багато іншої техніки. Свого часу збудував складські приміщення для зберігання зерна та капітальні ангари для техніки.
Працелюбний, вимогливий та принциповий, як до себе, так і до інших, Олександр Олійник вимагає високого рівня професіоналізму і від своїх працівників, за що готовий і фінансово їм віддячити.
— У всі часи гарні механізаторські кадри високо цінувалися. Сьогодні ж у сільській місцевості відчувається брак кваліфікованих кадрів. Безцінним є досвід тих механізаторів, які сьогодні ще працюють, але вони вже є ветеранами виробництва. 
Я пояснюю молодим спеціалістам, що вони зараз мають чудову нагоду прийти в господарство і переймати кращі механізаторські традиції від ветеранів праці, які готові охоче ділитися з ними своїми знаннями, уміннями, навичками. З кожним роком кількість ветеранів-передовиків сільськогосподарської ниви зменшується, а відтак незабаром просто нікому буде навчати молодих фахівців. А випускникам навчальних закладів, крім отриманих знань, обов’язково необхідна практика, — ​говорить Олександр Олійник.
Зараз у ФГ «Сімфо» загалом трудиться близько 20 працівників. Час не стоїть на місці, а тому на зміну морально та технічно застарілим сільгоспмашинам приходить сучасна високопродуктивна техніка. Але використання техніки іноземного виробництва у роботі вимагає від механізаторів і певних знань, умінь та навичок. У нинішніх умовах господарювання Олександр Олійник готовий забезпечувати і достойний рівень оплати праці, але є і певні вимоги до працівників: бажання і наполегливість при опануванні професії механізатора та старанність і відповідальність у роботі.
Для кращих трудівників свого підприємства Олександр Григорович наразі вже запровадив додаткові системи фінансової мотивації — ​купив та подарував двом механізаторам, які тривалий час трудяться у ФГ  «Сімфо» і мають вагомі досягнення у праці, по будинку. Стимулювати відданих трудівників-хліборобів він має намір і надалі.
«Живучи сьогодні, необхідно дбати про те, що ми залишимо після себе на цій землі, хто згадає нас добрим словом, який авторитет і повагу матимемо серед своїх рідних, друзів, знайомих, односельців…»,  — ​таким був один із головних тезисів виступу Олександра Олійника на засіданні Ради регіонального розвитку Олександрійського району, яке відбулося 23 січня у сесійній залі Олександрійської районної ради, на яке він був запрошений.
Олександр Григорович переконаний, що він, як корінний житель Недогарок, керівник місцевого фермерського господарства, що працює на території Недогарської сільської ради, не може залишатись осторонь проблем, що там існують. Тож, наприклад, завжди намагається підтримувати інфраструктуру населеного пункту. Скажімо, у 2017 році він посприяв у перекритті даху на будівлі Недогарської школи, крім того постійно вирішує і низку інших проблем, які часто на перший погляд здаються непомітними. Серед таких — ​допомога в ремонті шкільного автобуса та його заправка, розчищення доріг від снігу та багато інших. Наразі ж голова ФГ «Сімфо» спільно із керівництвом місцевої сільської ради займається виготовленням генерального плану села.
Як наголосив виступаючий у своїй промові на засіданні Ради, шлях розвитку сільських територій тернистий, але необхідно мати мету і впевнено йти до неї — ​розбудовувати сильну, конкурентоспроможну сільську територію міцної і єдиної громади. Чоловік переконаний, що діє закон бумеранга: якщо до людини добре ставишся, то й вона до тебе — також. Усвідомлення цього з’явилося в Олександра Олійника ще в дитинстві, а більш глибоке його розуміння прийшло з роками.
— Сьогодні треба переймати приклад тих господарств, які краще нас, можуть більше зробити для людей, громади, в якій вони живуть. Треба рівнятися і прагнути у житті досягти більшого успіху. Життя надзвичайно коротке, тож поспішаймо творити добро, — ​резюмував наш земляк.