Дарія Руда та Дар’я Гейко розповіли про зустріч з родиною Порошенків

Наприкінці минулого року талановиті діти Олександрійщини  стали учасниками урочистої, масштабної події, яка відбулася в столиці у Маріїнському палаці.  У День Святого Миколая дві обдаровані школярки з Новопразького НВК — 15-річна Дар’я Гейко та 13-річна Дарія Руда (на фото) зустрілися з родиною Петра та Марини Порошенків. Побували там у числі кращих учнів Малої академії наук.  Юні таланти, дослідники, майбутні науковці отримали унікальну можливість поспілкуватися з главою держави та продемонструвати власні здібності і винаходи. Кіровоградщину там загалом презентувало п’ятеро школярів.

Вони всі по черзі показали родині Порошенків різнобарвну палітру особистісних досягнень, серед яких науково-дослідницькі проекти,  пілотні технічні винаходи, міжнародні досягнення в авіамоделюванні, унікальні творчі досягнення.
Значний потенціал, що рухає країну вперед, мають і наші юні землячки. Обидві ніколи не пасують перед невдачами, бо впевнені, що без участі у конкурсах і змаганням нічого не досягли б. Обидві завжди вірять у власні сили і перемогу. Ми теж пересвідчилися у цьому, поспілкувавшись з школярками.
У телефонній розмові Дарія Руда розповідає, що восени 2018-го вперше брала участь у конкурсі стартапів «Майбутнє України». Тоді ж здобула перемогу і виграла 5 тис. грн. Як одна з призерок і постійних членів МАНу згодом була запрошена на зустріч з родиною Петра Порошенка. Під час візиту до столиці презентувала свій проект «Виготовлення екологічно чистих матеріалів для виготовлення предметів гігієни». Він передбачав створення екологічно чистих гігієнічних серветок з паперу і газонної трави. Має чимало переваг, про що Дарія і розповіла у Маріїнському.  А після презентації разом з іншими учасниками була запрошена на концерт та фуршет. Отримала у дарунок медалі та листівки з підписами президента.
Додамо, що більшість юних розробників, які були на тій зустрічі, ще у шкільному віці намагаються отримати патенти на свої винаходи, для захисту своєї інтелектуальної власності, бо впевнені, що всі вони будуть працювати і принесуть користь оточуючим.
Безумовно, творчий потенціал учнів Малої академії наук - колосальний і цю думку мені підтверджує і розмова з Дар’єю Гейко.  Вона каже, що та поїздка дуже їй запам’яталася, бо додала свіжих емоцій та вражень.
Починаючи з 7-8 класу школи, Дар’я брала участь у проектах та учнівських олімпіадах (районного, обласного та всеукраїнського рівнів). Часто виборювала на них перші-другі місця. Дякуючи своїй активності і небайдужості, потрапила і на зустріч з президентом.
Цього року Дар’я презентувала в МАНі свій новий проект  «Засоби вираження локативності (мовна категорія) у романі українського письменника «Карби і скарби» Мирослава Доченця”. Підготувала спеціальне дослідження і буклет. Але спершу опанувала теоретичні знання, а потім приступила до наукових досліджень. Куратором її проекту була вчитель української мови та літератури Галина Пишна. Декілька місяців разом вони займалися аналізом роману, який перетворили на ґрунтовну науково-дослідну роботу. Цей проект Дар’я презентувала родині Порошенків.
«Усі МАНівці мали змогу особисто поспілкуватися із Петром Олексійовичем та Мариною Анатоліївною, - говорить школярка. - Вони з кожним віталися і розпитували про творчі починання. А після презентацій вручили нам відзнаки у вигляді медалей та подяк і запросили на концерт. Я дуже вражена цієї поїздкою, вона стимулює мене до нових звершень. І я вже почала працювати над новим проектом, але поки що розголошувати, над яким саме, не хочу. Завжди чимось переймаюся і мати такий запал бажаю й іншим своїм ровесникам».