Олександрійський онкодиспансер підтримують волонтери

За статистикою Кіровоградщина входить у десятку областей, де найбільше число онкохворих. Таких пацієнтів вистачає і в Олександрії та прилеглих селах. Частина з них має змогу лікуватися у місцевому онкодиспансері, що знаходиться на території міста, але має обласне підпорядкування.

Три роки тому до цього закладу змушена була звернутися і 65-річна Ніна Володимирівна Берсименко (на фото). Жінка проживає у смт. Смоліно сусіднього Маловисківського району. Мала проблеми зі здоров’ям і після обстеження потребувала оперативного втручання. Так познайомилася і потоваришувала із Леонідом Хоменком — ​завідувачем одного з відділень онкодиспансеру. Після детальної діагностики Леонід Анатолійович її прооперував. Перебуваючи у закладі певний час, Ніна Володимирівна побачила, що він має чимало медичних і побутових проблем. Тоді й попросила сина Олега, аби той підтримав медиків, бо займається волонтерством.
«На той час заклад потребував додаткової закупівлі продуктів харчування, зокрема, овочів, — ​говорить Олег, який на прохання матері поцікавився його потребами. — ​Потім поспілкувався із міськими підприємцями та сільгоспвиробниками і домовився, аби ті допомогли. На 2019-й рік тема із забезпечення лікарні овочами — ​вичерпалася. Це стало можливим завдяки генеральному директору ФГ «Орач Плюс Т» Павлу Олексійовичу Проценку — ​підприємцю із смт Петрово сусіднього району. Овочі вже завезені із річного розрахунку. Але відкритим питанням залишається закупівля м'ясо-молочних продуктів, крупи та макаронних виробів».
Додатковим поштовхом, аби ще більше перейнятися проблемами онкохворих, для Олега стало захворювання його доброго друга та шокуюча звістка про страшний діагноз і смерть олександрійського журналіста Руслана Гаврилова. Так він і виявив, що диспансер має нагальну потребу у заміні застарілого медобладнання.
«Вважаю, що якісні умови лікування тяжкохворих — ​це перша запорука успіху у вирішенні їхніх проблем, — ​каже Олег. — ​На сьогодні Кіровоградщина займає одне із перших місць по онкозахворюваності в Україні. Дуже прикро, що серед пацієнтів багато молодих людей і навіть дітей. У першу чергу їх треба рятувати. Але медичні послуги для таких пацієнтів дуже дороговартісні і часто людям недоступні. Тому держава, бізнес і всі ми разом маємо потурбуватися хоча б про найнеобхідніше оснащення таких закладів. Сам же онкодиспансер потребує придбання операційного столу та ряду іншого устаткування для хірургії. Тому влітку цього року я звернувся до наших товаровиробників, аби ті допомогли фінансами. Зокрема, на придбання нового хірургічного столу, бо існуючому зараз –31 рік. А новий коштує щонайменше 400 тис. грн.»
Так був оголошений благодійний збір коштів на медичні потреби закладу. Як результат, за кілька місяців силами сільгоспвиробників Олександрійського району зібрано понад 52 тис. грн.
Разом з тим, Берсименко звертався до депутата Олександрійської райради Віталія Журавльова, аби той озвучив тему на сесії, щоб передбачити хоч якісь кошти у районному бюджеті. І Журавльов дуже оперативно на це відреагував. Зробив депутатський запит та звернувся до голови Олександрійської районної ради Ольги Коріненко. Паралельно Олег поспілкувався із депутатом з Приютівської ОТГ Ігорем Решетицьким. Він також направив запит до голови громади Андрія Коломійцева. Але питання про виділення коштів із місцевого бюджету за рішенням депутатів райради перенаправили до обласних обранців, бо дана лікарня фінансується саме з того бюджету.
Зі слів головного лікаря Олександрійського онкодиспансеру Володимира Хірси, кошти на придбання столу для закладу вже виділити на одній із сесій Кіровоградської обласної ради. Наразі тривають тендерні торги. Але закладу ще бракує й іншого устаткування. Зокрема, джерела іонізуючого випромінення (ДІВ) для променевого апарату та нового УЗД-апарату, й іншого обладнання (у тому числі операційної лампи та монітора). Поки ж ця публікація готувалася до друку, Олег Берсименко, як і обіцяв, підвіз у онкодиспансер новий холодильник. Придбати його допоміг Валерій Шевченко — ​генеральний директор «Украгротехнологія».
Що стосується благодійних коштів, зібраних на придбання операційного столу підприємцями міста і району, то ймовірно за все їх спрямують на інші потреби медзакладу. Сам же Олег Берсименко через наше видання звертається до всіх небайдужих громадян з проханням позитивно відреагували на цю історію і потреби лікарні. Він певен, що тільки гуртом ми можемо їй допомогти і підтримати тих, кому сьогодні найважче.
До відома читачів:
Волонтерством і допомогою збройним силам України 41-річний Олег Берсименко перейнявся з 2014-го. За рік став координатором батальйону «Айдар» з гуманітарних питань. Як доброчинець, підтримував різні військові підрозділи, зокрема 25-ту десантно-повітряну та 169-ту ротно-тактичну бригади. З листопада 2016-го працює менеджером зі збуту засобів захисту рослин та посівного матеріалу ТОВ НВФ «Агросвіт». До того часу понад 10 років був головним агрономом у ТОВ «Чечеліївське» Петрівського району. Наприкінці минулого року відзначений Кіровоградською облрадою, як один з кращих волонтерів області. Має також відзнаку Президента України Петра Порошенка за гуманітарну участь в антитерористичній операції.