Без декларацій послуги лікаря будуть платними

Кожен третій олександрієць вже обрав свого сімейного лікаря. Водночас, решта ще не підписали декларацій. Чи буде для них платна медицина у 2019-му, про це нашому кореспонденту розповідає головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Гірник.
З його слів, задекларовані пацієнти зараз отримують послуги без додаткової оплати. При цьому термін декларування пацієнтів буде продовжено до 1 липня 2019-го. Потім  послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів будуть платними для пацієнтів без декларації. А безоплатною лишиться тільки надання медичної допомоги у невідкладному стані. Це якщо з якихось причин пацієнт так і не звернеться до свого лікаря.

Зараз же всіх мешканців Олександрійського району обслуговує  22 лікарі, які працюють у 14 сільських амбулаторіях. Станом на 4 січня 2019-го 23 тис. мешканців, (тобто 69% від загальної кількості населення району) вже задекларували свої стосунки з медиками. Вони без проблем визначилися з тим, кого обрати і кому довірили своє здоров’я. Сімейні лікарі пропонували їм підписувати декларації з тими фахівцями, з якими пацієнтам найкомфортніше. Могли порадити лікарів із сусідніх медзакладів, особливо, якщо вже мали достатню кількість пацієнтів. Вісім лікарів у районів вже повністю набрали необхідну кількість пацієнтів.
Важливо сказати, що за пацієнтів, які не підписали декларації з лікарем та проживають на території обслуговування медичного закладу, Центр первинної медико-санітарної допомоги буде отримувати оплату від Національної служби здоров'я України (НСЗУ) лише до червня 2019 року, але не в повному обсязі. А потім ймовірніше за все, цю оплату взагалі не здійснюватимуть.
«Минулого року всі амбулаторії у районі були комп’ютеризовані і відтак медики почали працювати в електронних Кабінетах сімейних лікарів. Через спеціальні програми і електронні додатки тримають зв'язок з Національною службою здоров’я та формують електроні версії медичних карток своїх пацієнтів. У подальшому мають впроваджувати повноцінну систему електронного документообігу. Також можливим буде і видача електронних рецептів і всієї необхідної інформації про пацієнта. 
Варто наголосити, що невдовзі у сільській місцевості на первинній медичній ланці почнеться впровадження телемедичних послуг. Єдине, що у цьому сенсі викликає низку сумнівів у медиків – це якість інтернету на селі. На сьогодні вона бажає кращого, бо часто унеможливлює роботу лікарів, підкреслює Олександр Гірник. 
А ще додає, що як і раніше, цьогоріч сімейний лікар, терапевт чи педіатр призначає лікування та виписує рецепти, за якими, у тому числі, можна отримати препарати за програмою "Доступні ліки", виписує лікарняні, видає довідки. Також лікарі первинки мають у своєму арсеналі необхідні базові лабораторії, де можуть проводити всі основні дослідження. У разі діагностики якихось ускладнень, мають направити пацієнта в ЦРЛ, а звідти - при потребі -  в обласну лікарню.
Додам, що приміщення сільських амбулаторій у цьому році будуть передані на баланс громадам, і залишатимуться на їхньому утриманні. А з коштів, що йдуть «за пацієнтом» від  Національної служби здоров'я України (НСЗУ)  лікарі отримуватимуть зарплату і зможуть придбати необхідні медикаменти для надання першої невідкладної допомоги, і також по можливості утримуватуватимуть амбулаторії.