У Недогарській школі проблеми вирішують спільно

Діти, які проживають на території с. Недогарки, а також сусідніх сіл Новоулянівки, Глибокого, Вільного Посаду, Мар’ївки та Михайлівки мають змогу отримувати якісну повну середню освіту, а також дошкільну освіту у Недогарському навчально-виховному комплексі. Дістаються вони туди з допомогою шкільного автобуса, який кожного ранку здійснює підвезення хлопців та дівчат. Нині у школі навчається 71 учень, а садок відвідує 18 діток.

З початку цього навчального року обов’язки директора закладу виконує Ірина Олександрівна Берун (на фото). До цього часу багато років поспіль директором школи працювала досвідчений педагог, вчитель зарубіжної літератури Валентина Іванівна Калашнік. 
Вона розповідає, що в переважній більшості, педагогічні працівники, яких загалом налічується 18 осіб, місцеві, а дехто з них продовжує свою освітянську діяльність, навіть, після виходу на пенсію. 
Серед педагогічних працівників з багаторічним досвідом роботи керівник закладу виокремлює вчителів: української мови та літератури Олену Іванівну Овчарюк, фізичного виховання — Олександра Анатолійовича Овчарюка, хімії — Ольгу Павлівну Федунець та інших.  
Керівник закладу наголошує, що результати багаторічної педагогічної діяльності педколективу та плідна співпраця з учнями, які докладають чималих зусиль для досягнення гарних результатів у здобутті освіти, позитивно позначилися на їхніх особистих здобутках.
Так, нещодавно під час участі у районній олімпіаді знавців німецької мови учень 9 класу Недогарської ЗШ Андрій Кравець посів II місце (підготувала його до олімпіади вчитель німецької мови Лариса Горяна), а учениця 8 класу Лідія Овчарюк зайняла II місце в олімпіаді з хімії (вчитель хімії Ольга Федунець). Крім того, учень 6 класу Данило Радіонов за участь в обласному конкурсі юних фотоаматорів отримав диплом I ступеня.   
Крім предметних олімпіад, недогарські школярі беруть участь у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»), а також районних заходах, зокрема, у вокальному конкурсі  «Родзинка», змаганнях з тенісу, різноманітних спортивних естафетах, де посідають призові місця, а у інтернет олімпіадах — вони отримують сертифікати за зайняті призові місця. Варто сказати, що вдосконалюють свою педагогічну майстерність та беруть участь у конкурсах, змаганнях і самі вчителі. Скажімо, у 2018 році Олена Радіонова зайняла I місце в районному конкурсі «Вчитель року» в номінації «Географія», вчитель фізичного виховання Олександр Овчарюк посів II місце в обласному етапі національно-патріотичних змагань «Захисник Кіровоградщини».
А для того аби охопити школярів гуртковою роботою на базі Недогарського НВК діє фотогурток, гурток фізичного виховання та гурток з виготовлення виробів декоративно-ужиткового мистецтва, які залюбки відвідують хлопці та дівчата.
Педагогічний колектив школи намагається урізноманітнити навчальний процес, а також піклується про патріотичне виховання молоді та свідомої у них громадянської позиції. З цією метою, зокрема, хлопці та дівчата приймають участь у шкільних та загальносільських заходах, присвячених державним святам, а також в мітингах, пам’ятних лінійках.
В період літнього оздоровлення на базі Недогарського НВК діє табір з денним перебуванням, в якому діти весело та цікаво проводять свій час, а також організовуються для них пізнавальні виїзні екскурсії.
— Вагомий внесок у вирішення наших шкільних проблем та покращення матеріально-технічної бази закладу вносять відділ освіти райдержадміністрації, Недогарська сільська рада та спонсори. Наприклад, за рахунок відділу освіти було придбано мультимедійну дошку, дидактичний матеріал, парти, нові комп’ютери, витяжки для їдальні та електроплиту. Також відділ освіти профінансував проведення сучасного освітлення у спортзалі. За спонсорські кошти, які надали керівник ФГ «РИСК-К» Сергій Ремез, керівник ТОВ «Мар’ївське» Анатолій Карпусенко, а також коштів з районного бюджету  у 2018 році було встановлено нові двері у приміщенні школи та нові двері і металопластикові вікна у будівлі їдальні, — розповідає Ірина Берун. — А голова ФГ «Сімфо» Олександр Олійник у 2017 році році фінансово посприяв у перекритті даху на будівлі школи.
За словами Ірини Берун, фінансову допомогу надають місцеві керівники сільгосппідприємств і на харчування дітей, тож у навчальному закладі, де за бюджетні кошти безкоштовним харчуванням забезпечені лише учні 1–4 класів, всі інші діти безкоштовно харчуються за рахунок спонсорських коштів. Як підкреслила наостанок Ірина Олександрівна, саме завдяки тісній співпраці адміністрації школи із Олександрійською РДА, відділом освіти, сільською радою та спонсорами і вдається вирішувати проблеми в освітній галузі для того, аби хлопці та дівчата мали змогу отримували якісну повну середню освіту у Недогарському НВК.