Сергій Кітаєв: «Не зупинятися на досягнутому»

Уже багато років поспіль на території Андріївської сільської ради, де проживає близько 1200 осіб, працює базове сільгосппідприємство ТДВ «Олександрійський Райагрохім».

Безкоштовне харчування школярів, розгортання доріг від снігу взимку, підтримка соціальної сфери — ​неповний перелік тих напрямків роботи, якими опікується дане сільгосппідприємство. Очолює його з 2014 року Сергій Дмитрович Кітаєв (на фото). Обробляє агроформування загалом 3300 га землі в селах Андріївка, Степанівка Андріївської сільської ради, а також у с. Ізмайлівка.
У той час, як більшість керівників агроформувань різних форм власності вважають тваринницьку галузь збитковою і при занятті сільським господарством надають перевагу рослинницькій галузі, яка дозволяє за значно коротший проміжок часу отримати прибуток, ТДВ «Олександрійський Райагрохім» — ​одне з небагатьох господарств нашого району, де одночасно займаються рослинництвом та тваринництвом.
Сільгосппідприємство спеціалізується на вирощуванні зернових, технічних культур, а також виробництві молока та м’яса.
Слід зазначити, що в агроформуванні сіють не лише економічно вигідні культури, а й менш рентабельні, наприклад, озимий ячмінь. Але він наявний у структурі посівних площ і використовується для потреб тваринницької галузі.
У ТДВ «Олександрійський Райагрохім» обов’язково дотримуються сівозміни, а для того, щоб покращити родючість ґрунтів, застосовують мінеральні та органічні добрива. Вагомим резервом підвищення врожайності залишається використання нових високопродуктивних сортів еліти та насіння високих репродукцій. Наприклад, довгий час співпрацюють з Одеським селекційно-генетичним інститутом, тож скажімо, зернові культури сіють вітчизняної селекції. А от при виборі насіння соняшника та кукурудзи перевагу надають високопродуктивним сортам та гібридам іноземної селекції.
А для того, аби мати чітке уявлення про те, які сорти та гібриди, за умов дотримання всього комплексу агротехнічних заходів дозволять зібрати високі врожаї, щороку Сергій Кітаєв проводить відповідний аналіз. Він і допомагає в подальшому обрати строки сівби, сорт сільгоспкультур з огляду на погодно-кліматичні особливості.
Належним чином побудована в ТДВ «Олександрійський Райагрохім» і робота щодо розрахунку із власниками земельних паїв. Орендодавці на власний розсуд та враховуючи свої потреби, беруть у рахунок орендної плати зерно, кошти, а також мають змогу в магазині-складі, який належить підприємству, отримати борошно, олію, молоко.
Особливу увагу в ТДВ «Олександрійський Райагрохім» приділяють і тваринницькій галузі. Займаються вирощуванням та реалізацією на м’ясо свиней білої породи, чисельність яких нині складає 600 голів, а також утримують 230 голів великої рогатої худоби (ВРХ).
Не випадково в сільгосппідприємстві приділили чільну увагу молочному напрямку, адже молочна продукція завжди користується попитом у споживачів та й часто відчувається деякий її дефіцит. Для отримання високих надоїв молока керівництво господарства ретельно ставиться до відбору поголів’я, надаючи перевагу українській червоній степовій та чорно-рябій породі корів. А з метою покращення продуктивності корів використовують для запліднення поголів’я биків голштинської породи. Крім того, Сергій Кітаєв постійно дбає не лише про збільшення продуктивності та чисельності поголів’я дійного стада, а і про покращення матеріально-технічної бази господарства, тож на фермі регулярно проводяться ремонтні роботи та реконструкція тваринницьких приміщень.
Розуміють у ТДВ «Олександрійський Райагрохім», що неабияке значення для досягнення високих надоїв молока має й кормова база тварин, тож використовують для годівлі грубі, соковиті та концентровані корми, а також роблять необхідний запас кормів на зимовий період. Нині ж середній надій молока на одну корову в день складає 14 літрів, але є в господарстві й корови-рекордсменки, від яких щодня отримують до 30 літрів молока.
Діловий та цілеспрямований підхід до заняття сільським господарством дозволяє керівництву ТДВ «Олександрійський Райагрохім» із року в рік вести успішну господарську діяльність на землі, мати непогані досягнення у тваринницькій галузі.
— Наше підприємство намагається рухатися в ногу з часом — ​використовувати у своїй роботі сучасні методи, технології задля досягнень високих врожаїв у рослинницькій галузі, а також дбає про збільшення чисельності поголів’я тварин і про підвищення їхньої продуктивності для отримання великої кількості молока та м’яса — ​якісних та екологічно чистих продуктів харчування вітчизняного виробника. Головний принцип, яким керуємося в роботі — ​не зупинятися на досягнутому, — ​зазначив Сергій Кітаєв.
Значною мірою успіхи будь-якого підприємства, його стабільна робота залежить від працівників. Вагомий внесок у чітко організовану та злагоджену діяльність ТДВ «Олександрійський Райагрохім» вносить кожен працюючий, яких загалом трудиться 130 осіб.
До схід сонця розпочинається й закінчується пізно ввечері робочий день тих трудівників господарства, завдяки наполегливій праці яких своєчасно засіваються поля, збираються врожаї, досягаються нові здобутки у тваринницькій галузі — ​механізаторів, тваринників, різноробочих. Самовіддана праця сільських трударів високо цінується й на районному рівні, тож цього року один із когорти кращих представників професії — ​водій автотранспортних засобів (автобуса) Олександр Володимирович Олєйніков був занесений на районну Дошку пошани.
У свою чергу, керівництво ТДВ «Олександрійський Райагрохім» намагається дбати про належні умови оплати праці найманих працівників (під час посівної та жнивної кампанії середня заробітна плата механізаторів складає від 12 тис. грн, а в міжсезоння — ​6–9 тис. грн), оновлення машинно-тракторного парку господарства. Останній, до речі, представлений сільгоспмашинами іноземного виробництва: тракторами «Джон Дір», «Нью Холланд», «Дойц» та багатьма іншими.
Господарюючи на території Андріївської сільської ради багато років поспіль, керівництво ТДВ «Олександрійський Рай-
агрохім» продемонструвало свій діловий підхід до розв’язання проблем сільської території. Сергій Кітаєв ніколи не залишається осторонь вирішення життєво важливих питань с. Андріївка та бере активну участь у соціально-культурному розвитку села.
— Наше господарство розуміє, що Андріївська сільська рада потребує фінансової підтримки, тож намагаємося тісно співпрацювати та всебічно допомагати. У поточному році, наприклад, за кошти підприємства було профінансовано ямковий ремонт дороги, починаючи від траси й до в’їзду в Андріївку, — ​розповідає Сергій Кітаєв. — ​Не залишаємо сам на сам сільську раду та жителів даної території й у боротьбі зі снігопадами, тож щороку надаємо техніку для розгортання снігу та посипання доріг протиожеледним матеріалом. У полі нашої особливої уваги — ​молоде покоління андріївців. У міру своїх можливостей купуємо у вигляді подарунків на різноманітні свята для місцевої школи та дитсадка телевізори, ноутбуки. Наше господарство й надалі буде вносити вагому лепту в підтримку й розбудову Андріївки, адже ми налаштовані вести свою господарську діяльність на цій території не на рік, а на багато десятиліть уперед…