«АПК-Артем» використовує інтенсивні технології обробітку землі


Із 48-річним Миколою Шутенком, агрономом ТОВ «АПК-Артем» із села Протопопівки, зустрічаємося у вівторок зранку. Він саме перевіряє, як готується земля до нових посівів.
— Агрономом працюю понад 14 років, — каже він. — Постійно в полі, щойно починається посівна. Їду з дому рано, а повертаюся пізно. У сезон вихідних майже немає, бо сіяти треба вчасно і погода не чекатиме. Після посівної робота не закінчується — обробляємо посіви засобами захисту від шкідників та хвороб, застосовуюємо у роботі інтенсивні технології обробітку грунту. А потім  тривають жнива. Збираємо урожай і знову — підготовка землі до нового посівного сезону. Така круговерть.

Крокуємо по полю. Микола Анатолійович показує, як механізатори готують грунти до нових посівів. Дивиться, чи якісно зроблена вся робота.
— Як для агронома, для мене найкраща пора, коли збираємо урожай і можна побачити результати своєї праці. Велика відповідальність за урожай на мені. Але не все залежить саме від мене — найголовніший фактор успіху у роботі сільськогосподарського підприємства — погода. У минулі роки урожаї були менші через спеку. А цього року ми по району у середняках, — говорить він.
На Олександрійщині багато підприємств, де можуть працювати агрономи. Середня заробітна плата фахівця складає від 5 тис. грн.
— В ТОВ «АПК-Артем» ми шукали агронома. Таких фахівців бракує, але цієї осені взяли молодого спеціаліста — 23-річного Івана Степанчука. Він готовий вчитися і працювати. Гарно переймає кращі агрономічні практики, має чудові організаторські здібності, — каже Микола Шутенко. — Нещодавно закінчив Олександрійський аграрний коледж.
За освітою Микола Шутенко — агроном. Свого часу закінчив Житомирський аграрний технікум. Мешкав у селі Калинівка Народницького району Житомирської області. Та доля склалася так, що після аварії на Чорнобильській АЕС, у 1993-му з родиною переїхав у село Бутівське. Дружина Тамара Адамівна працює у ФАПі медсестрою. Старший син Віктор — студент — майбутній програміст, а молодший Назар — школяр-семикласник. Все життя Микола Анатолійович займається агрономією. Нині обслуговує загалом 3 тис. га орних земель. У 2004-му влаштувався в ТОВ «АПК-Артем». Раніше це підприємство належало Віталію Журавльову, а тепер входить до корпорації ТОВ «УкрАгроКом». Господарство очолює Юрій Друмашко. Знаходиться на території села Протопопівка і частково Бандурівка. Спеціалізується на посіві пшениці, соняшника, кукурудзи та цукрового буряка. Цьогоріч вперше врожаї тут збирали потужною технікою «УкрАгроКому». Уже посіяли озимі під новий врожай.
— Робота агронома складна і відповідальна. Її важко переоцінити. Крім того, що маєш контролювати всі процеси в полі, ще є робота з документами, і звітністю. Це теж важливо. По завершенню жнив маємо плюси по всіх культурах. Але для себе фіксуємо, що є прибутковішим, а що — ні. Враховуємо людські, технічні та фінансові ресурси. І те, чи бути господарству зі збитками, чи з прибутками. Не завжди вдосталь часу приділяється сім’ї, бо сповна віддаєшся справі, — каже Микола Шутенко. Він же планує у господарстві і сівозміни, визначає потреби у насіннєвому матеріалі, організовує всі польові роботи, перевірки їхньої якості та багато чого іншого. А головне, зводить вплив погодних ризиків до мінімуму, дотримуючись новітніх технологій вирощування зернових.