Трудові відносини повинні бути задекларовані

Про необхідність легалізації найманої праці та штрафні санкції, які застосовуються до порушників чинного трудового законодавства, йшла мова на нараді, що відбулася під головуванням начальника Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергія Подорожнього 3 жовтня у сесійній залі Олександрійської міської ради. За словами головуючого, однією з нагальних проблем, на усунення якої спрямовані зусилля працівників очолюваного ним управління, є прихована праця найманих працівників: допуск до роботи без офіційного оформлення, порушення правильності оформлення трудових відносин, виплата заробітної плати у «конвертах» та нижче мінімально встановленого розміру.
Як відзначив чиновник з області, використання незадекларованої праці — грубе порушення трудового законодавства за яке передбачено адміністративну відповідальність — штраф у розмірі 111 690 гривень за кожного неоформленого працівника. Крім того, у разі, якщо роботодавець буде перешкоджати інспектору з питань дотримання норм трудового законодавства потрапити на підприємство для проведення перевірки, йому доведеться сплатити штраф у розмірі 100 мінімальних заробітних плат.
Також на нараді йшлося про особливості укладання договорів цивільно-правового характеру між роботодавцем і працівником. Зазначалося також, що паралельно із роз’яснювальною роботою, яка проводиться представниками Управління Держпраці у Кіровоградській області на території Кіровоградщини, нині триває й інспектування підприємств та притягнення їхніх керівників до відповідальності у разі виявлення порушень трудового законодавства, виплати заробітної плати у «конвертах» та нижче мінімально встановленого розміру.
Відбулася нарада за участі директорів промислових підприємств Олександрії та приватних підприємців. Від нашого району були присутні начальник відділу економічного розвитку й торгівлі райдержадміністрації Ірина Кравчук, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Ірина Табачкова.
Цими днями у райдержадміністрації відбулась аналогічна нарада з питань  легалізації зайнятості населення та заробітної плати за участю представників соціального захисту населення райдержадміністрації, відділу економічного розвитку і торгівлі, представників підприємств у сфері торгівлі та пасажирських перевезень.