Сезон збирання та цукроваріння в розпалі

Сушильник підприємства Алла ЗЕЛЕНСЬКА

Сезон збирання солодких коренеплодів на полях Олександрійщини розпочався приблизно місяць тому. Тож кожного дня до Олександрійського цукрового заводу один за одним поспішають навантаженні буряком «КАМАЗи» з причепами. На території підприємства, на кагатному полі, буряк складається у бурти, а звідти вже потрапляє у заводські цехи на переробку.

Різальник буряків В’ячеслав ВИННИЧЕНКО
На теренах нашого краю ТОВ «Олександрійський цукровий завод» працює із 1961 року. Сьогодні дане підприємство із більш, ніж з 55-річною історією — входить до п’ятірки кращих заводів України та спеціалізується на випуску цукру-піску з цукрових буряків.
Виробництво цукру — довгий і трудомісткий процес. Безпосередньо ознайомитися з його особливостями я мала змогу цього тижня під час відвідин підприємства, виконуючи редакційне завдання. Цікаву екскурсію заводськими цехами охоче провів директор з виробництва ТОВ «Олександрійський цукровий завод» Олег Покотило.
У виробничих цехах ТОВ «Олександрійський цукровий завод» було по-справжньому гаряче (температура сягала позначки +35, а місцями і значно більше), адже для отримання кристалів цукру необхідна не лише якісна сировина та спеціальне обладнання, а й використання високих температурних режимів.
— У 1961 році, коли наш завод був зданий в експлуатацію, його проектна потужність переробки складала 2700 тонн буряку за добу, а нині переробляємо 3500 тонн цукристих за добу, — говорить директор підприємства Леонід Третяк.

Апаратник центрифугування Анна МЕЛЕЩЕНКО
За словами керівника, майже вся сировина для цукроваріння вирощується на земельних угіддях групи компаній ТОВ «УкрАгроКом» (99,9%). У 2018 році площі посівів цукрових буряків склали близько 6 тисяч гектар. Як наголосив Леонід Третяк, з року в рік завдяки використанню сучасних сортів та гібридів цукрових буряків, якими агрокомівці засівають свої поля, вдається отримати гарні врожаї та високий вихід цукру з кожної партії солодких коренів.
Саме висока цукристість, яка притаманна сучасним сортам буряків, і дає змогу в процесі цукроваріння використати меншу кількість солодких коренів, але отримати високий рівень виходу цукру. Для того, аби бути впевненими у якості буряка, у ТОВ «Олександрійський цукровий завод» функціонує власна лабораторія, де досвідчені лаборанти проводять весь перелік необхідних аналізів.
Під час сезону, який зазвичай триває із вересня до середини грудня, на заводі безперервний цикл виробництва забезпечують 650 працівників, які трудяться позмінно. Керівництво дбає про належні умови оплати їхньої праці. Заробітна плата на підприємстві залежить від специфіки та обсягу виконаних робіт і складає від 3200 грн до 25000 грн в місяць.

Вагар Катерина ЛУКАНИЧ
Увесь виробничий процес у ТОВ «Олександрійський цукровий завод» автоматизований. Особливу увагу тут приділяють модернізації заводу, оновленню обладнання. От, скажімо, і в поточному році замінено один із корпусів випарювальної станції, встановлено плазморіз та проведено реставрацію транспортної системи дифузійного апарату. Крім того, на заводі проводяться й поточні ремонти.
Цукроваріння — майже безвідходне виробництво. Адже жом, який отримують у процесі виробництва цукру, йде на реалізацію, а також використовується для годівлі великої рогатої худоби у МТК «Петриківське молоко», яке входить до групи компаній ТОВ «УкрАгроКом».

Лаборанти Ольга ДАРІЄНКО та Світлана КОНДРАТЬЄВА
Коли ж весь цикл виготовлення солодкого піску завершено, «біле золото» потрапляє в марковані біркою мішки із зазначенням підприємства-виробника, а далі з допомогою автотранспорту готова продукція ТОВ «Олександрійський цукровий завод» доставляється в торгівельні мережі Кіровоградщини, Дніпропетровщини, Полтавщини та інших областей України, а також йде на експорт для того, щоб задовольнити потреби населення у солодкому продукті харчування.