У Щасливській школі використовують естонську методику

Вдалого навчального року, заходьте до нас із посмішкою, радістю, миром, любов’ю, щирістю, добротою та турботою — написи із такими закликами розміщені на дверях Щасливської ЗШ I—II ступенів. Ними і запрошують усіх, хто потрапив на територію навчального закладу всередину приміщення. Переступивши шкільний поріг, у фойє одразу привертають увагу світлини, що розміщені на стінах із зображенням на них цікавих подій та приємних миттєвостей шкільного життя учнів та їхніх вчителів. Тут же встановлено два столи для гри у шашки, шахи та настільний теніс. Довкола роздаються дзвінкі голоси та лунає дитячий сміх. Хлопці та дівчата охоче грають у теніс, шахи, шашки…

Такий дещо незвичний нам метод організації навчального процесу та дозвілля школярів у Щасливській школі використовують вже рік. Його ініціатором є вчитель української мови та літератури, досвідчений керівник, директор навчального закладу Світлана Вікторівна Михайлова (на фото).
Дану методику започаткували у своїх школах естонці. Довідалася про неї наша землячка, перебуваючи якось на одному із семінарів для вчителів, які вона регулярно відвідує. Адже очільниця навчального закладу постійно перебуває у творчому пошуці, окреслюючи нові методи та форми роботи на майбутнє. Тож вирішила ноу-хау впровадити у рідній Щасливській школі. Головна мета такого нововведення полягає у тому, щоб ненав’язливо в процесі навчання та виховання сприяти розвитку у дітей логічного мислення, просторової уваги, допомагати їм з користю проводити вільний час.
Варто зазначити, що Світлана Михайлова — головний генератор цікавих ідей у школі, втілювати які їй вдається разом із злагодженим педагогічним колективом, в якому панують дружні, товариські стосунки, повага, взаєморозуміння. На педагогічній ниві Світлани Вікторівни цього року вже 44 жнива, 11 років з яких вона очолює навчальний заклад.
У 2017 році виповнилося 50 років з Дня заснування Щасливської ЗШ I—II ступенів. За цей час вона стала другою домівкою для багатьох поколінь щасливчан, відкривши їм дорогу у доросле, самостійне життя. Сьогодні у даному навчальному закладі здобувають базову середню освіту 45 учнів, з них п’ятеро першокласників. А ґрунтовні знання дають їм чотирнадцять педагогів, з яких п’ять мають вищу категорію: вчителі української, німецької мови, математики, хімії, біології. У навчальному закладі діють методичні об’єднання за напрямками: природничо-математичного циклу, суспільно-гуманітарного циклу, вчителів початкових класів, класних керівників. Творчу групу веде Наталія Федосенко. Із 2008 року у школі запровадили вивчення двох іноземних мов: англійської та німецької.
У приміщенні Щасливської ЗШ чисто, охайно, зелено, а кожен його куточок прикрашають квіти. Очільниця навчального закладу охоче проводить екскурсію просторими шкільними коридорами та класними кімнатами, у яких зроблений гарний косметичний ремонт. Із захопленням розповідає і про досягнення учнів, вчителів, про справи буденні, а також про тих, хто не залишається осторонь вирішення проблем в освітній галузі.
— Раніше у школі було газове опалення, а вже декілька років, з метою економії коштів, ми перейшли на альтернативне — опалення вугіллям. На придбання палива кошти виділяються із бюджету сільської ради. Суттєву фінансову допомогу у вирішенні наших повсякденних шкільних проблем нам надають і представники місцевого соціально відповідального бізнесу — керуючий відділком № 4 групи компаній ТОВ «УкрАгроКом» Сергій Кітаєв, керівник ФГ «АгроРос» Олесь Погрібний, керівник ФОП Станіслав Єремійчук, ФОП Еткало Ася, керівник ФГ Яна Володимир Гром, — розповідає Світлана Михайлова.
Світлана Вікторівна наголошує, що батьки учнів теж демонструють згуртованість та зацікавленість у вирішенні шкільних проблем, тож надають посильну всебічну допомогу. От, наприклад, цього року їхніми силами було проведено косметичний ремонт у спортивній залі школи, будівельні матеріали для якого придбало керівництво відділку № 4 групи компаній ТОВ «УкрАгроКом».
— У 2018 році ми змогли здійснити нашу давню мрію — облаштувати клас для того, аби кожен учень на уроках інформатики міг працювати індивідуально. Втілити це вдалося за кошти районного бюджету, які були спрямовані на придбання комп’ютерів та співфінансуванні районного і сільського бюджетів, завдяки якому було придбано парти. Даний крок, це не розкіш, а щоденна необхідність, вимога часу, для того аби наші випускники були конкурентоспроможними — зазначає Світлана Михайлова.
Гарним презентом школі став комп’ютер, подарований депутатом Верховної Ради України Анатолієм Кузьменком наприкінці 2017 року з нагоди Дня Миколая. А завдяки фінансовій допомозі керівника ФГ  Яна Володимира Грома для школярів придбали 13 одномісних парт для облаштування кабінету математики, а також чотири шкільні дошки.
Дбають у Щасливській школі і про здоров’я підростаючого покоління — гідної зміни щасливчан, тож неподалік школи функціонує їдальня відділку № 4 групи компаній ТОВ «УкрАгроКом», де діти, чиї батьки працюють у даному господарстві, харчуються безкоштовно, а для всіх інших тут діють символічні ціни — 2 грн за комплексний обід. Забезпечені безкоштовним харчуванням і хлопці та дівчата із родин, батьки яких трудяться у ФГ «АгроРос».
До речі, керівництво відділку № 4 групи компаній ТОВ «УкрАгроКом» не залишається осторонь вирішення й інших важливих для життєзабезпечення села та школи питань. Тож, скажімо, взимку надають транспорт для розгортання снігових заметів у с. Щасливе, а влітку проводять обкошування трави вздовж узбіччя доріг. Крім того, організовують транспорт для підвезення сільських аматорів художньої самодіяльності на мистецькі заходи, дітей  — на районні, обласні олімпіади, конкурси, спортивні змагання. А до ювілею школи — 50-річчя з Дня заснування навчального закладу господарство оплатило витрати, пов’язані із придбанням та установкою металопластикової конструкції центрального входу.