Тетяна Кіцелюк: «Село у нас дуже гарне, одна проблема — дороги»

Потрапивши у с. Щасливе, що знаходиться на відстані 37 км від Олександрії, відразу привертає увагу охайність та прибраність сільських вулиць, естетично оформлена територія поблизу місцевих будинків, дбайливо впорядковані газони неподалік закладів соціальної сфери. Нині проживає тут 627 осіб, але попри незначну чисельність населення, всі жителі Щасливого вболівають за благоустрій села. Інфраструктура населеного пункту представлена ДНЗ «Тополька», Щасливською ЗШ, місцевим Будинком культури, ФАПом, бібліотекою. Четверте скликання поспіль (із 2002 року) Щасливським сільським головою працює Тетяна Миколаївна Кіцелюк (фото).
Тетяна Миколаївна розповідає, що річний бюджет сільської ради не надто великий — 1 млн 700 тис грн. (з дотацією з держбюджету), але вона спрямовує всі свої сили та ресурси на утримання в належному стані об’єктів соціальної сфери, а також вболіває за розвиток території.

— Звісно, разом із депутатським корпусом ми намагаємося приділяти увагу та сприяти у позитивному вирішенні кожної проблеми на території Щасливого, але враховуємо при цьому і кошти, закладені в бюджет сільської ради. Адже вирішення більшості проблем потребує значних фінансових витрат. До співпраці намагаємося залучати і представників соціально відповідального бізнесу, які працюють на території нашого населеного пункту, — говорить Тетяна Кіцелюк.
На даний час для жителів с. Щасливе нагальною залишається необхідність проведення реконструкції водопровідної мережі. Адже, збудована ще у 60—70 роках минулого століття, вона зазнала значної руйнації.
Сьогодні водогін забезпечує у с. Щасливе подачу питної води до помешкань 60% місцевих жителів, інші 40% — мають власні колодязі та свердловини на території домоволодінь.
Наразі у с. Щасливе розпочали виготовлення проекту з реконструкції водогону, вартість якого складає 95 тис. грн. Із бюджету сільської ради для цих потреб виділили 50 тис. грн, решту суми сільська рада планує отримати за рахунок фінансової допомоги від керівників місцевих фермерських господарств. За словами Тетяни Кіцелюк, дехто з них уже перерахував частину коштів, решту суми обіцяли надати після завершення збору врожаю пізніх культур.
— У поточному році за кошти місцевого бюджету ми придбали літній павільйон для ДНЗ «Тополька», вартість якого складає 33 тис. грн. Замовили виготовлення генерального плану села — 41 тис. грн, якому передувало проведення геодезичної зйомки — 67 тис. грн. Витратили 400 тис. грн на встановлення вуличного освітлення. Крім того, у 2018 році встановили сучасний дитячий ігровий майданчик із гойдалками, гірками, який обійшовся нам у 37 тис. грн, — розповідає Тетяна Кіцелюк, аналізуючи обсяг виконаних робіт на території Щасливого, профінансованих сільською радою.
Від Тетяни Миколаївни я довідалася, що місцевій громаді активно допомагає соціально відповідальний бізнес. Так, скажімо, керівник «АгроРос» Олесь Погрібний придбав за власні кошти для ДНЗ «Тополька» газонокосарку, а взимку він надає техніку для очищення від снігу території населеного пункту. ФОП Станіслав Єремійчук купив дерев’яний будиночок для облаштування дитячого майданчика. Фінансову участь у житті села беруть й інші суб’єкти господарювання.
У своїй повсякденній роботі Тетяна Кіцелюк приділяє чільну увагу питанням благоустрою території, дбає про утримання в належному стані місцевого сміттєзвалища, що знаходиться в кінці населеного пункту. Навіть своїм особистим прикладом спонукає земляків до порядку та чистоти біля приватних домоволодінь та на прилеглій до них території. Біля її домоволодіння чисто, прибрано, з-за паркана тягнеться до сонця великий різновид осінніх квітів. А ще в селі проводять суботники та конкурс з присвоєнням звання «Двір зразкового порядку».
— Село у нас дуже гарне і люди в ньому живуть добрі, привітні. Одна проблема — дороги, — говорить Тетяна Кіцелюк, вказуючи на бруківку, що тягнеться від траси до в’їзду у Щасливе. — Бюджет сільської ради не дає змоги замінити дорожнє полотно на асфальтне покриття. Ми активно шукаємо інвесторів, яких би зацікавило встановлення на території Щасливого вітрових електростанцій, під це маємо близько 30 га землі. На даний час з об’єднанням не поспішаємо, чекаємо, коли у Червоній Кам’янці утворять об’єднану територіальну громаду, до складу якої і планує увійти наш населений пункт.


Тетяна Миколаївна Кіцелюк Щасливським сільським головою працює з 2002 року. Має вищу освіту, закінчила Дніпропетровський аграрний університет та отримала спеціальність економіста з бухгалтерського обліку. У молоді роки поєднувала роботу із вихованням сина та доньки. Сьогодні тридцятирічний син Андрій проживає у м. Знам’янка та працює машиністом електровоза, а двадцятип’ятирічна донька Анжела мешкає у Донецькій області, де працює комерційним агентом на Донецькій залізничній станції. Найбільшою втіхою у житті нині для Тетяни Кіцелюк є її діти, а також двоє онуків — чотирирічний Максим та трирічна Аліна.