У ТОВ «Колос» працюють на перспективу



У ТОВ «Колос», що розташоване на території Косівської сільської ради, в якому я побувала минулого тижня за дорученням редакції, сільським господарством займаються комплексно, — одночасно поєднуючи заняття рослинницькою та тваринницькою галузями. Такий підхід до справи дозволяє його керівнику Олександру Вікторовичу Замковому досягати більшої ефективності у сільськогосподарському виробництві.



Господарство обробляє землі у с. Косівка та у с. Федірки сусіднього Світловодського району. У агроформуванні дотримуються інтенсивних технологій вирощування зернових та технічних культур. Поля засівають озимими ячменем та пшеницею, кукурудзою, соняшником, горохом, соєю, цукровим буряком. Сільгоспкультури сіють не лише для реалізації та видачі збіжжя власникам орендованих земельних ділянок, а й, враховуючи потреби тваринницької галузі.
На момент візиту в ТОВ «Колос» на його полях проходило збирання врожаю пізніх культур: соняшника та кукурудзи і одночасно з цим тривав посів озимої пшениці під урожай наступного року.


Так, на одному із полів, що належить цьому сільгосппідприємству, на сучасному та потужному тракторі «CASE» механізатор Олександр Мелькумов проводив посів озимої пшениці із внесенням мінеральних добрив. Неподалік нього на земельних угіддях, яким здавалося немає кінця і краю, досвідчені механізатори Олександр Великий та Олександр Небесний наповнювали бункери своїх велетнів-комбайнів «CLAAS» насінням соняшника. Аромат цієї олійної культури, що витав довкола, легенько лоскотав ніздрі.
Одразу з поля насіння соняшника доставлялося машинами на тік, проходио через ЗАВ, де відбувалося його очистка, а далі — у накопичувальні ємності для зберігання.



— Строки посіву сільгоспкультур значною мірою залежать від того, чи достатній рівень вологи у грунті, а також від низки інших сприятливих чинників для подальшого росту і розвитку культур. Ми не ризикнули сіяти озимі ячмінь та пшеницю у суху землю, тож чекали поки випадуть дощі, а нині намагаємося в оптимальні строки засіяти лан. Наразі план щодо посіву озимого ячменю повністю виконали — ним засіяли 85 га. Тепер поспішаємо якомога швидше засіяти площі озимої пшениці, під яку виділено 1095 га.
 Не зволікаємо також із збиранням пізніх культур, — говорить керівник відділу рослинництва ТОВ «Колос» Едуард Рєзніченко.
Користуючись нагодою, я поцікавилася у співрозмовника і про підсумки цьогорічної жнивної кампанії. Аналізуючи сільськогосподарський рік, який наближається до завершення, Едуард Рєзніченко наголосив на тому, що через несприятливі погодні умови, зокрема, відсутність опадів навесні, в господарстві вдалося отримати урожайність ранніх зернових культур значно меншу від прогнозованої. Скажімо, по пшениці вона склала від 30 до 60 ц/га.



— Взагалі, при засіванні ниви сільськогосподарськими культурами керівництво нашого підприємства намагається не економити на посівматі, адже розуміє, що для досягнення високих врожаїв необхідне якісне насіння. 
Тож вагомими критеріями при його виборі є не лише перевірені досвідом та часом торгові марки — сорти та гібриди іноземних селекцій, а й вартість насіння, строки дозрівання та пристосованість сорту до умов вирощування в нашому регіоні. Щороку, незалежно від сорту та строків посіву сільгоспкультур, обов’язково вносимо в ґрунті мінеральні добрива, — розповідає Едуард Рєзніченко.
Для досягнення високих врожаїв сільгоспкультур та, зважаючи на особливість погодно-кліматичних умов, зокрема, відсутність в ґрунті достатнього рівня вологи, у ТОВ «Колос» замислились над доцільністю та ефективністю використання не лише гранульованих, а й рідких добрив, зокрема, карбамідно-аміачної суміші (КАС). Крім того, зважаючи на те, що в цьому агроформуванні, крім рослинницької галузі, представлена також і тваринницька, вже в наступному році на полях господарства планують використовувати ще й органічні добрива.
Наявність у сільгосппідприємстві двох лабораторій, що проводять листову та ґрунтову діагностику, допомагають визначити, яких конкретно речовин не вистачає — чи то рослинам, чи то у грунті та вказують на те, які препарати треба застосувати для того, аби поповнити їхню нестачу. Зокрема, як зазначив Едуард Рєзніченко, проведені дослідження показали нестачу сірки в грунті. Отож, на полях агроформування почали використовувати добрива, що містять значний відсоток сірки.
Неабияке значення у досягненні високих врожаїв у ТОВ «Колос» відіграє і використання сучасної техніки, якій тут приділяють особливу увагу. Машинно-тракторний парк представлений потужними комбайнами «CLAАS», тракторами «New Нolland», «CASE», яких загалом налічується понад 20 одиниць. Ця техніка має високу ефективність, адже за допомогою однієї машини можна виконати декілька сільгоспоперацій і значно швидше впоратись із посівною та жнивною кампаніями.
Весь комплекс агротехнічних заходів у ТОВ «Колос» здійснює злагоджений колектив механізаторів. Він налічує 23 чоловіка, серед яких трудяться не лише місцеві жителі, а й олександрійці. У свою чергу, дирекція сільгосппідприємства дбає про належні умови праці для них, піклується про те, щоб робота людей була гідно оплачена. Як наголошує Едуард Рєзніченко, заробітна плата механізаторів складає 6—50 тис. грн в місяць, а її розмір залежить від обсягу та специфіки виконаних робіт. Також в агроформуванні працює їдальня, де готуються смачні гарячі обіди для працівників, а під час посівної та жнивної кампаній обід механізаторам доставляють прямо в поле. Для зручності механізаторів, особливо приїжджих, у господарстві функціонує гуртожиток.
Щороку частину отриманого прибутку від продажу сільгоспкультур дирекція підприємства вкладає в придбання техніки, ремонт та реконструкцію будівель, а також вирішення інших нагальних проблем.
Своєчасно та в повному обсязі в господарстві розраховуються із власниками орендованих земель. На свій вибір орендодавці отримують кошти, збіжжя сільгоспкультур, цукор.
Працюючи на землі, директор ТОВ «Колос» Олександр Замковий не залишається й осторонь вирішення проблем території, на якій здійснює свою виробничу діяльність. Тож, як представник соціально відповідального бізнесу, бере безпосередню участь у розвитку соціальної сфери села Косівки. Звісно, для того, аби мати можливість надавати фінансову підтримку розвитку інфраструктури, необхідний постійний розвиток і збільшення прибутків підприємства. Досягти цього дирекції ТОВ «Колос» вдається завдяки проведенню модернізації, збільшенню об’ємів виробництва, впровадженню сучасних методів та технологій, а також завдяки щоденній і наполегливій праці на землі-годувальниці.