Відкрили меморіальні дошки на честь загиблих афганців


Майже 30 років минуло з того часу, як останній радянський солдат залишив афганську землю. Свого часу багато наших земляків героїчно виконували інтернаціональний обов’язок у Республіці Афганістан. Проте, на превеликий жаль, не всім їм судилося повернутися до рідного краю живими. Але пам’ять про загиблих уродженців району живе у душах і серцях багатьох їхніх земляків.


18 вересня на подвір’ї Пантазіївської загальноосвітньої школи було досить людно. Тут з нагоди відкриття меморіальних дошок загиблим афганцям, уродженцям Пантазіївки зібралися учні школи, педагогічні працівники. Право урочистого відкриття меморіальних дошок Олексію Володимировичу Звєрєву (посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки) та Петру Михайловичу Гаврецькому, які загинули під час виконання інтернаціонального обов’язку в Демократичній Республіці Афганістан, надане Олександру Лисенку, керівнику апарату районної державної адміністрації та Валентину Кондрескулу, голові Олександрійської районної організації ветеранів війни в Афганістані. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять про загиблих афганців, після чого поклали квіти до меморіальних дошок.
Учасниками заходу були також в. о. тарости Пантазіївського старостинського округу Володимир Кутинець, учасник бойових дій — член Олександрійської районної організації ветеранів війни в Афганістані, ветеран-афганець, працівник ТОВ «УкрАгроКом» Олександр Йоник.
Цього дня пам’ять про свого односельця Анатолія Карповича Рощика, який загинув смертю хоробрих, виконуючи свій військовий обов’язок у Республіці Афганістан, увіковічнили у мармурі і жителі села Новоселівки. На урочисте відкриття меморіальної дошки, яку встановили на будівлі місцевої школи, де колись навчався Анатолій Рощик, завітали перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Коваль, керівник апарату районної державної адміністрації Олександр Лисенко, Новоселівський сільський голова Олександр Кива, сестра загиблого афганця — Валентина, учасники бойових дій — члени Олександрійської районної організації ветеранів війни в Афганістані.
Звертаючись до присутніх, Юрій Коваль закликав школярів берегти пам’ять про мужніх земляків. а сестра загиблого героя висловила вдячність всім, хто допоміг увіковічнити пам’ять про Анатолія Рощика.
Ідея встановлення меморіальних дошок на честь загиблих воїнів-інтернаціоналістів належить учасникам бойових дій — членам Олександрійської районної організації ветеранів війни в Афганістані, добрі починання яких фінансово підтримало ТОВ «УкрАгроКом». Опікувався виготовленням та встановленням меморіальних дошок загиблим афганцям Олександр Йоник.
По закінченню урочистої частини, як у Пантазіївці, так і в Новоселівці, учасники бойових дій — члени Олександрійської районної організації ветеранів війни в Афганістані відвідали на місцевих цвинтарях могили загиблих афганців та поклали до них квіти.