Через посуху аграрії Олександрійщини втрачають частину врожаю ранніх зернових

Ситуація в аграрному секторі Олександрійщини складається зараз не так, як того очікували місцеві сільгоспвиробники. Температурні умови та відсутність опадів негативно впливають на дозрівання ранніх зернових та в цілому на формування врожайності усіх зернових культур, у тому числі кукурудзи та соняшника. Про це сказав під час щопонеділкової апаратної наради виконуючий обов’язки голови Олександрійської РДА Юрій Коваль. За його словами, оптимістичні прогнози, що зроблені на початку року стосовно майбутнього врожаю зернових та технічних культур, стають з кожним днем маловірогідними.

«Якщо не буде нормального дощу і достатньої кількості опадів у найближчі дні, ситуація в агросекторі буде катастрофічною», – ​далі прокоментував питання начальник районного управління агропромрозвитку РДА Олександр Ткаченко. За його словами, через несприятливі погодні умови район втрачає можливості отримати восени традиційні 300 тисяч тонн валового збору основних сільськогосподарських
культур. Водночас він припустив, що через цінову політику, яку формують агротрейдери, є надія, що аграрії цьогоріч спрацюють з нульовою рентабельністю або з невеликим мінусом.
Обговорюючи ситуацію в сільському господарстві, йшлося також і про підготовку до участі у щорічній виставці «Агро – ​Експо» – ​2018. Юрій Коваль підкреслив, що участь у цьому важливому і потрібному для розвитку галузі заході, район візьме разом з аграріями утворених на Олександрійщині об’єднаних територіальних громад – ​Новопразької і Приютівської. 
«Протягом поточного року, поки зазначені громади не мають прямих міжбюджетних відносин з державним бюджетом, усі соціально – ​економічні програми і заходи ми будемо реалізовувати спільними зусиллями», – ​наголосив Юрій Коваль.
Водночас, він доручив начальнику управління агропромрозвитку РДА Олександру Ткаченку активізувати роботу з керівниками фермерських господарств щодо легалізації заробітної плати та збільшення її розміру. «Маємо позбуватися негативної практики, коли наймані працівники у сільському господарстві отримують недостатню заробітну плату. 
Заробітна плата в агросекторі не повинна бути нижчою за мінімальну», – ​підкреслив виконуючий обов’язки голови РДА Юрій Коваль.
Також він поінформував, що наразі аграрії району готуються до початку жнивної кампанії – ​2018. За його словами, усі господарства, незалежно від форм власності, зацікавлені у тому, щоб оперативно, без втрат зібрати вирощене збіжжя та зберегти його. У зв’язку з цим Юрій Коваль доручив Олександру Ткаченку разом з іншими фахівцями підготувати та провести в районі тематичні заходи щодо охорони праці та безпеки життєдіяльності. А також доручив нагадати користувачам земельних ділянок про неприпустимість спалювання пожнивних залишків. Бо це, як відомо, може призвести до масових пожеж, що тягнуть за собою значні матеріальні збитки й нещасні випадки. 
Втім, не лише про питання на злобу дня йшлося того дня. Розпочалася нарада з приємного. З нагоди професійного свята – ​Дня журналіста та за сумлінну працю, спрямовану на розвиток обласного інформаційного простору, професійне і толерантне висвітлення важливих проблем сьогодення Юрій Коваль вручив Почесну грамоту Кіровоградської обласної державної адміністрації Ірині Балашовій, редактору Олександрійської районної газети «Сільський вісник». Присутні у залі привітали її щирими оплесками. Він подякував редакторці часопису і всьому колективу «Сільського вісника» за об’єктивне, оперативне і всебічне висвітлення життя району і побажав журналістам наснаги в роботі, оптимізму, підтримки друзів і побільше читачів та шанувальників газети. 
Йшлося також і про кадрові ротації, що відбулися в Олександрійській райдержадміністрації після формування в об’єднаних громадах виконавчих апаратів, куди перейшли працювати, крім Богдана Курупа, керівники двох структурних підрозділів РДА – ​Олена Полтавець (районний відділ освіти) та Ірина Чемерис (районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді). Замість них виконуватимуть посадові обов’язки відповідно Світлана Михайленко та Юлія Ніконова.