Сесія райради: прийнято важливі рішення, затверджено районні програми


8 червня відбулася чергова, двадцять шоста сесія сьомого скликання Олександрійської районної ради, пленарний день якої традиційно розпочався із засідання постійних депутатських комісій. Цього разу провів його голова постійної комісії районної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та екології Андрій Турський. Протягом години депутати ретельно розглянули усі 15 проектів рішень, які були внесені до порядку денного сесії. Після цього розпочалося пленарне засідання, яке відкрила і провела голова районної ради Ольга Коріненко.
На початку сесії Ольга Коріненко та перший заступник голови райдержадміністрації Юрій Коваль виконали приємну місію – привітали іменинників з числа сільських голів та депутатів, які у міжсесійний період відзначили дні народження. Продовжилася сесія розглядом питань порядку денного.
Передусім депутати звернулися до Олександрійської районної виборчої комісії з клопотанням прийняти рішення про визнання обраними депутатами, наступних у партійному списку кандидатів у депутати райради від Олександрійської районної організації партії «БПП «Солідарність», у зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутатів Олександрійської районної ради сьомого скликання Наталії Йоник (обрана депутатом Приютівської селищної ради - авт.) та Богдана Курупа (обраний головою Новопразької селищної ради - авт.). Іншим рішенням сесія виключила їх зі складу постійної комісії районної ради з питань бюджету, фінансів, власності, інвестиційної діяльності, приватизації та регуляторної діяльності, та включила депутата районної ради Павла Завідчака до складу комісії з соціально-культурних питань, фізкультури та спорту.
Потому депутатський корпус більшістю голосів затвердив програму охорони навколишнього природного середовища Олександрійського району на 2018-2022 роки; програму допризовної підготовки, військово-патріотичного виховання молоді, призову громадян України на строкову військову службу «Призовник» на 2018 рік; Статут комунальної установи «Інклюзивно - ресурсний центр» Олександрійської районної ради та інші проекти рішень.
Варто окремо зупинитися на Програмі охорони навколишнього природного середовища Олександрійського району на 2018-2022 роки. Серед запланованих заходів, що нею передбачені, — створення заказників у трьох сільських радах і будівництво сміттєпереробного підприємства.
Головна мета прийнятої програми - забезпечити ефективне й раціональне використання, збереження і охорону природних ресурсів, а також запобігання дії негативних факторів на здоров’я жителів району. Головними екологічними проблемами Олександрійщини розробники програми називають утворення та накопичення небезпечних відходів, зокрема засобів захисту рослин, відсутність системи збору, сортування й утилізації сміття, забруднення водойм і незадовільний стан гідроспоруд.
Для вирішення проблем довкілля програмою передбачена низка заходів. Найперше, це будівництво сміттєпереробного підприємства, місце для якого ще не визначили. Також передбачається:
- створення орнітологічного заказника в Червонокам’янській сільській раді; ботанічного заказника в Андріївській сільраді та ландшафтного заказника в Куколівській сільраді (заказник - нижчий рівень природно-заповідного об’єкта у порівнянні з природним заповідником; тут можливе часткове взяття під охорону тварин, рослин тощо);
- ремонти гідроспоруд;
- очищення річок Кам’янка і Бешка;
- облаштування майданчиків твердих побутових відходів;
- заходи з озеленення й охорони земель району.
Фінансувати проекти планується з місцевих і державного бюджетів, за сприяння матеріально - технічної допомоги ЄС. Автори програми розраховують, що виконання запропонованих заходів зробить район більш привабливим для інвесторів і туристів, сприятиме виробництву екологічно чистих продуктів.
Далі депутати внесли доповнення до районної програми профілактики правопорушень та поліпшення охорони публічного порядку на 2016-2018 роки. Зокрема, передбачили виділення коштів на поліпшення умов тримання в ізоляторі тимчасового утримання затриманих і взятих під варту осіб № 7 м. Олександрії ГУНП в Кіровоградській області. За кошти, що будуть виділені з районного, сільських і селищних бюджетів передбачається виконати поточний ремонт у приміщенні ізолятора, встановити охоронно - попереджувальну сигналізацію новітнього зразка та систему відео спостереження у кімнатах для затриманих.
На цьому ж пленарному засіданні депутатський корпус вніс зміни до районного бюджету на 2018 рік. Зокрема, депутати погодили виділення коштів на придбання для Новопразької амбулаторії пересувного флюорографа, стоматологічної установки та іншого медичного обладнання, а також коштів для лікування хворих на цукровий діабет. У цілому, амбулаторія в Новій Празі отримає 295 тисяч гривень для оновлення медичного обладнання. Кошти надійдуть із районного бюджету: 200 тисяч гривень - для придбання пересувного флюорографа, майже 80 тис. грн ­— для стоматологічної установки та іншого обладнання. На закупівлю інсуліну, як сплату за поточний місяць, виділено 37,5 тис. гривень.
Одноголосно сесія підтримала й питання щодо створення шляхом перетворення комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги Олександрійського району» у комунальне некомерційне підприємство з однойменною назвою. Відповідно депутати затвердили Статут підприємства та призначили його головним лікарем О. Гірника.
Також сесія розглянула й багато інших важливих питань, зокрема, й технічного характеру, ухваливши відповідні рішення. Серед них – затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок; погодження проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж села Солов’ївка Куколівської сільської ради Олександрійського району та інші.
З усіх розглянутих питань ухвалені відповідні рішення. Участь у роботі пленарного засідання взяли 22 із 34 депутатів районної ради.