Вишнівецька ОТГ взялася за роздільне збирання сміття

Як відомо, виконуючи Угоду про асоціацію з ЄС, Україна зобов’язалася протягом найближчих 5–6 років упорядкувати поводження з усіма видами відходів згідно з європейськими принципами.

Дотримуючись вимог чинного законодавства та європейських стандартів, керівництво Вишнівецької селищної ради, де мені випала нагода побувати, придбало 70 контейнерів для роздільного збирання сміття. Наразі баки встановлені в усіх селах громади. З місцем їх розташування визначалися депутати селищної ради і старости.
Як розповів заступник голови селищної ради з фінансово-економічних питань Віталій Рись, на кожному майданчику встановили по два контейнери. Над баками зробили накриття та шукають можливість розміщення у селах менших ємкостей для використаних батарейок.
За словами Віталія Рися, вартість придбаних контейнерів – ​415 тисяч гривень. Закуплені вони у київської фірми AST за кошти субвенції, місцевого комунального господарства і підприємства «Добрий самарянин».
Він вважає, що важливе значення у питанні роздільного сортування сміття має інформаційно-просвітницька робота, яка дасть змогу перелаштувати жителів міста на новий лад та навчити сортувати сміття.
– У школах громади проводимо відповідні навчальні заняття: яке сміття в який контейнер має потрапити, – ​говорить Віталій Рись. – ​Виготовимо також спеціальні демонстраційні плакати і невеликі макети контейнерів, щоб школярі на практиці бачили, як сортувати сміття за видами матеріалів. Сподіваємося, що вдома діти поділяться отриманими знаннями зі старшими родичами.
Проте, не все так ідеально на практиці. Як зазначає Рись, передбачалося, що договір на вивезення сміття з 1 січня підпише кожен власник домоволодіння, адже за його непідписання передбачили штраф, у тому числі і за несанкціоноване вивезення відходів. Втім і досі, не всі сумлінно сплачують за ці послуги. Голова громади говорить, що цій проблемі в селищі приділяють прискіпиву увагу і продовжують роз’яснювати людям переваги роздільного сортування сміття.