СЕЛИЩНІ ДЕПУТАТИ – ​ПРО НАГАЛЬНІ ПОТРЕБИ ТЕРИТОРІЙ


Вибори до Новопразької та Приютівської ОТГ завершилися, і про це ми повідомляли у попередніх номерах «СВ». Сформовані також і списки депутатів, які наразі готуються до першої сесії. Кожен з них розуміє, з яким настроєм прийде та з якими планами приступить до роботи у депкорпусі. А щоб дізнатися про це детальніше, ми провели і своє бліц-опитування. Поцікавилися, зокрема, що потрібно зробити для покращення життя на сільських територіях, як співпрацювати з новим очільником. Говорили про плани на майбутнє і доцільність переобрання старост.

Наші респонденти – ​депутати Новопразької та Приютівської ОТГ, контакти яких вдалося відшукати. Якщо й інші народні обранці мають бажання висловити свою думку з цього приводу, будь ласка, звертайтеся до редакції – ​наше видання відкрите для діалогу.

Сергій Ланін, 45 років, директор КП «Новопразьке»:

На мій погляд, перш за все, у Новій Празі треба налагодити і привести до ладу систему водозабезпечення. Вже відновили більше 30 км водогону, що складає 25% від загального обсягу. Йому 50 років, дуже зношений. Потрібно прокладати новий на відрізку З км, замінили торік – ​10%.Також потрібно зайнятися ремонтом доріг, з цього треба все й починати. А до того ж, упорядкувати й привести до ладу місцеве сміттєзвалище. Це можна зробити за рахунок селищного бюджету та інвестицій. Є ще у планах реконструкція двох вулиць Берегова і Соборна. А в подальшому – ​і Пушкіна.
Планую тісно працювати з новообраним головою і підтримувати всі його починання. 
Старосту обирати недоцільно. Ці обов’язки, вважаю, слід покласти на керівників сільських територій, що увійшли до складу ОТГ. Так передбачає закон.

Олена Третяк, 47 років, молодша медична сестра та голова профспілки Новопразької АЗПСМ, депутат 4-го скликання:

Змінити життя на краще можна, хоча воно й так  ​не гірше інших сіл і селищ району. Депутати разом з головою селищної ради завжди працювали на повну силу. Багато зроблено на благо Нової Праги. Старалися робити все якнайкраще. Моя думка така: треба й далі працювати на благо людей, і тут політичні вподобання ролі не зіграють. 
Я особисто йшла в депутати, щоб відстоювати інтереси громади, а не ставити палиці в колеса іншим. Ми добре усі ці роки працювали. На території селища є три дитсадка і з 1-го вересня відкриється четвертий. У нас одна з кращих амбулаторій у районі. Невдовзі запрацює після ремонту терапевтичне відділення, маємо свій стоматкабінет. Планується завершити вуличне освітлення. До кінця травня поставлять 10 нових ліхтарів на сонячних батареях вздовж мостів. Поступово ремонтуються дороги. Депутати не сиділи, склавши руки, і робили все можливе для покращення життя людей. На поточний рік планується ремонт вул. Соборної. І лише перша сесія покаже, як злагоджено ми працюватимемо. 
Вважаю, що старост переобирати нам не треба, сільські голови повинні завершити всі господарські питання, які наразі вирішують.

Тетяна Чорна, 49 років, вчитель Новопразького НВК:

У нас ще не створено виконавчий комітет, не було погоджуваних рад. Але треба починати із створення дружньої команди, що працюватиме на благо рідного селища, нам потрібна консолідована робота. А для того, щоб визначитися, з чого починати, потрібно знати, яка у нас матеріальна і фінансова база. Для цього потрібно провести аудит землі, підприємств, які зареєстровані на території ОТГ, провести аудит бюджету цих територій, які увійшли до громади. Тоді ми знатимемо, які зміни внесемо до новоствореного цьогорічного бюджету. Перш за все бюджет треба спрямувати на розвиток селища, створювати нові робочі місця, залучати молодь. А для цього потрібно не лише ремонтувати дороги і освітлювати вулиці, але й зробити так, щоб люди не виїздили на заробітки за кордон. Команда працюватиме над створенням житлового фонду для молодих спеціалістів. У селищі нічого не будується, але є квартири і будинки, які продаються – ​їх варто викупити і створити гарний житловий фонд для лікарів, вчителів, молодих сімей. Поки що я не знаю, як співпрацюватимемо з головою. На знайомство він нас ще не запрошував. Я ж особисто налаштована на співпрацю з ним, незалежно від політичних вподобань. Основне наше завдання – ​розвиток громади, залучення інвестицій, робота з людьми, розбудова нових підприємств на території, співпраця з державними і недержавними програмами. І також я впевнена, що якщо почали виборчий процес, то його треба довести до логічного завершення - переобрати старост. Йти на старосту – ​цього права у сільських голів ніхто не відібрав, а як люди їм повірять – ​то будуть обрані.

Наталія Клименко, 53 роки, медична сестра Новопразької амбулаторії:

Вважаю, що перші кроки для новообраних депутатів – ​створення однієї спільної команди, а планів у нас дуже багато. Це й освітлення вулиць, ремонт доріг, завершення якісного ремонту в амбулаторії та НВО. До того ж, на 9-те травня маємо відкрити пам’ятник миру. Плануємо і багато чого іншого. Думаю, добре співпрацюватимемо з Богданом Анатолійовичем Курупом. Вважаю його чесною і порядною людиною, досвідченим і грамотним керівником.Думаю, мені з ним буде легко. А щодо фінансування, то у нас тепер відрахування будуть набагато більші. Матимемо значну державну допомогу і поступово покращимо життя у селищі. Хоча й зараз так багато зроблено, але маємо завершити заплановане й усі намічені справи.

Сергій Градовський, 54 роки, керівник новопразького ФГ «Норд»:

Найперше маємо прозоро використовувати всі податки та збори, які надходитимуть в громаду, контролювати їх сплати. До порядку привести всі фінанси, а також активніше зайнятися питанням благоустрою селища, опікуватися добробутом новопразьців. Усі розумні ідеї планую підтримувати, а з тим, що не влаштовуватиме людей, ​не погоджуватимуся. З Богданом Курупом, думаю, спільну мову знайдемо. Він молодий і перспективний керівник. Разом нам вдасться реалізувати все, якщо будуть добросовісно сплачуватися податки, коштів буде вдосталь. Єдине, що я вважаю, треба старосту переобрати.Оскільки якщо за цей час їй не вдалося чогось зробити, то навряд що тепер щось зміниться.

Вікторія Лисенко, 30 років, голова Приютівськоїселищної ради:

Наші першочергові завдання – ​полагодити дороги, й зробити нормальний зв’язок між усіма селами. Також треба вирішити питання якісного перевезення. Зробити зручні графіки і пустити великомісткі автобуси – ​в хорошому технічному стані, і з коректними водіями, без завищеної плати. Ще одне гостре питання – ​освітлення вулиць в Ізмайлівці, Протопопівці, Костянтинівці та Войнівці потребує нагального вирішення. А у Приютівці з Головківкою – ​їхнє завершення. Велику увагу приділятимемо водозабезпеченню сіл. Розпочнемо масштабні капітальні ремонти. І обов’язково приділятимемо увагу соцсфері – ​ремонту та технічному забезпеченню шкіл, садочків, лікарень. З новим очільником маю гарні стосунки, думаю, що протиріч не буде. Прямі міжбюджетні відносини матимемо, скоріш за все, з січня 2019- го, але якщо внесуть зміни до діючого законодавства, то, можливо, вже і з липня цього року, що безумовно піде на користь громаді. Ми матимемо 60% ПДВ, що йтимуть саме на розвиток ОТГ. Також братимемо активну участь у конкурсах і проектах у співфінансуванні між ОТГ- районним та обласним бюджетом. Також вважаю, що старост переобирати наразі недоцільно, якщо вони й так добре справляються з посадами голів сільрад. А у 2020-му й так чергові перевибори, тоді їх і доцільно змінювати.

Геннадій Лазаренко, 58 років, лікар загальної практики Приютівської лікарської амбулаторії:

Балотуючись в депутати, мав глобальні політичні цілі, про які можу говорити годинами, але думаю покращення треба проводити, починаючи з розбиття клумб і завершуючи якісним ремонтом доріг, та вирішувати багато інших питань. Хоча у самій Приютівці, можна сказати, сьогодні райське життя, особливо якщо порівнювати з тими селами, що приєдналися. Вся промисловість у нас зосереджена, є купа підприємств і в цьому нам добре поталанило. Співпрацювати з очільником громади ми будемо, але у фракціях, на які розділяться депутати. Кошти на реалізацію планів маємо у бюджеті ОТГ, хоча нам, безумовно, доведеться поділитися із біднішими сільськими радами, які на нас не будуть ображені. Що ж стосується переобрання старост, то теоретично можна залишити нині діючого голову, але, думаю, через півроку будуть перевибори.

Наталія Дорошенко, 55 років, завідувач Протопопівського дошкільного закладу:

Напередодні виборів опитувала мешканців свого округу, що їх найбільше турбує. Так важливим для них виявилося освітлення вулиць, ремонт доріг, допомога закладам соцсфери, вирішення проблем із транспортним сполученням. Над цим у першу чергу і варто працювати. І думаю особисто у мене буде конструктивна співпраця з новообраним головою, будемо командою. А щоб реалізувати більше запланованого, залучатимемо кошти від інвесторів та активізуємо роботу з грантодавцями. Я ще точно не знаю, який громада матиме бюджет, однак без залучення інвестицій не обійтися. Щодо старост, то краще залишити обізнану людину і професіонала.

Денис Савченко, 30 років, завідувач Протопопівської дільниці ветеринарної медицини:

Першочергово на території Приютівської ОТГ варто покращити інфраструктуру (дороги, освітлення, заклади соцсфери) та створити додаткові робочі місця. Думаю – ​реально. Але як я особисто співпрацюватиму з новообраним головою – ​ще не знаю, оскільки з ним не знайомий, та й депутатом я обраний вперше. Не можу сказати ще однозначно, де брати кошти на всі потреби, яким буде бюджет. Після першої сесії все стане зрозумілішим. Щодо старост, то гадаю у Протопопівці можна залишити й діючого голову, якщо люди підтримають цю ідею, то хай працює і надалі.

Післявиборчий процес в ОТГ на наше прохання прокоментувала Валентина Шеремет, радник з питань децентралізації Кіровоградського «Центру розвитку місцевого самоврядування»:
З дня оприлюднення результатів виборів і протягом 20 днів новообрані депутати повинні зареєструватися у територіальній виборчій комісії, щоб взяти участь у першій сесії, яка призначається протягом двох тижнів. На ній територіальна комісія офіційно оголосить результати виборів, а новообраний голова прийме присягу.
До першої сесії сільські та селищні голови залишаються на своїх посадах і виконують ті ж функції, що і раніше. А далі автоматично стають виконуючими обов’язки старост. Практично до жовтня 2020-го, на коли заплановані чергові вибори. Разом з тим, за рішенням громади старост можуть переобрати на позачергових виборах. Однак з фінансової точки зору проводити позачергові вибори буде недоцільно, бо це тягарем ляже на бюджети громад.
Важливо сказати, що на першу сесію нової ОТГ вноситься питання про обрання секретаря ради, постійно діючих комісій і положень про їхній склад, реорганізовуються сільські ради, що увійшли до ОТГ, затверджується структура апарату ради та її виконавчі органи, затверджуються заступники голови ОТГ та обов’язки старост. Інші ж питання вносяться на наступні сесії, які призначаються за потреби.
Підкреслю також, що у самому адміністративному центрі старост не буде. Там лишається голова ОТГ, а старости працюють виключно на приєднаних територіях.