Цікавість до обраної професії мав ще зі шкільних років

В Олександрійському міськрайонному управління ДСНС 38-річний Олександр Королько працює понад 20 років. Торік за сумлінну працю занесений на районну Дошку пошани.
Нині Олександр очолює службу цивільного захисту. Каже, що у весняно-літній період вони вживають низку протипожежних заходів, значну увага приділяють також і водним об’єктам. «У районі офіційно зареєстрований один пляж. Знаходиться у Войнівці, на території оздоровчого дитячого закладу «Дружба». Там є обладнаний пост. А в інших селах вдосталь стихійних місць для купання, які зосереджені на ставках, річках та інших водоймах. Разом з орендарями та керівники сільських рад ми постійно вживаємо заходи щодо попередження на них нещасних випадків», – ​підкреслює рятувальник.
Цікавість до обраної професії в Олександра з’явилася ще у шкільні роки. Фах здобув у 2002-му, закінчивши Харківську академію пожежної безпеки України. На службу потрапив курсантом, по розподілу направлений в Олександрію. Спершу тут працював інспектором з пожежного нагляду, а пізніше перевівся до Кропивницького. За час служби зарекомендував себе виключно з позитивного боку. Дисциплінований, грамотний, відповідальний.

«У 2015-му році знову повернувся до Олександрії, – ​продовжує він. – ​саме тоді відбулося з’єднання підрозділів. На даний момент – ​начальник міськрайонного сектору цивільного захисту. Опікуюся
комплексом заходів з укриття населення, евакуації у разі виникнення надзвичайних ситуацій, пожежним наглядом, безпекою на воді, підготовкою укриттів і сховищ до прийняття людей, попередженням надзвичайних та техногенних ситуацій. Працюю спільно з колегою, головним фахівцем сектору – ​25-річним Олександром Павленком, старшим лейтенантом служби цивільного захисту. Разом з ним проводимо комплексні спеціальні об’єктові навчання на території потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки (елеватори, ХПП, заправки), вищих навчальних закладів, закладів соцсфери, комунальних підприємств. Навчання стосуються попередження будь-яких надзвичайних ситуацій, пожеж, вибухів, паводків, пошкодження будівель тощо. І треба сказати, що саме зараз у нас почався пожежно-небезпечний період, фіксуємо загальне збільшення випадків загорянь. У порівнянні з минулим роком їхня кількість зросла майже на 30%.
Також багато уваги та зусиль ми приділяє виховній роботі з особовим складом, зміцненню дисципліни та законності. Не допускаємо порушень службової дисципліни та законності, вимагаємо цього від підлеглих.
«З початку поточного року я неодноразово був в якості керівника на ліквідації наслідків надзвичайних подій та ситуацій, ідентифікації вибухонебезпечних предметів на території району, – ​каже Олександр. – ​Мною особисто проведено 114 комплексних об’єктових тренувань та 11 спеціальних навчань на об’єктах різної форми власності, взято участь у 5 обласних командно-штабних тренуваннях. За результатами проведення перевірок захисних споруд цивільного захисту визначено їхню готовність на 90%.
Завдяки цілеспрямованій та наполегливій роботі попереджено виникнення 6 надзвичайних ситуацій на підконтрольних об’єктах. На початку травня в місті сталася ще одна надзвичайна ситуація – ​у недобудові підлітка придавило бетонною плитою, його врятували і швидка доправила в лікарню. Безпосередньо брав участь у роботі комісій з визначення стану пожежної та техногенної і безпеки підприємств та установ району, здійснював аналізи причин виникнення пожеж та інших надзвичайних подій та ситуацій з метою визначення шляхів мінімізації їх наслідків. Працюю в п’ятьох пожежно-рятувальних частинах, які розташовані у Пантаївці, Олександрійському, на Промзоні, в центрі та на Перемозі».
Треба сказати також, що Олександр добре виконує всі нормативи пожежно-стройової підготовки. Дотримується встановлених правил гасіння. Порушень службової дисципліни та законності не допускає. На критику в свою адресу завжди реагує, і робить належні висновки. Серед товаришів по службі користується авторитетом. Він володіє також досить високим рівнем комунікабельності та має гарні організаторські здібності. Швидко та без особливих зусиль знаходить спільну мову з оточуючими, не йде на конфлікти.