Пам’ятаємо. Перемагаємо.


Українці відзначили 73 – ​ю річницю Великої Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Біля усіх пам’ятників, обелісків і братських могил пройшли мітинги і покладання квітів. Попри численні голоси, що лунають у суспільстві про недоцільність відзначення «совєтського свята» – ​9 Травня – ​залишається для мільйонів українців особливим днем календаря. Мене особисто це радує! Як і те, що відзначають День Перемоги з неабияким трепетом, без провокацій і політичних гасел у маленьких селах і селищах. Тут зберегли у своїх серцях шану і повагу до усіх тих, хто наближав цей день ціною власного здоров’я, а часом і життя. Хто важко працював у тилу і піднімав країну з руїн у повоєнний час. Отож, для більшості українців День Перемоги – ​священне СВЯТО, свято зі сльозами на очах.

9 Травня усі сільські громади Олександрійщини, а разом із ними й село Пантазіївка, що приєдналося до Новопразької ОТГ, вшанували своїх визволителів і ветеранів війни. Маючи вихідний день, я побувала у Пантазіївці на урочистостях. Приємні люди, охайна територія, привітний сільський голова сподобалися мені з перших хвилин перебування на території села. На урочистості у сквер Пам’яті, що біля сільського будинку культури, прийшли і малі, і дорослі. Це традиція. Її поважають. Усі з квітами, усміхнені, привітні і чемні. Не буду переказувати зміст слів, що лунали з мікрофонів – ​вони традиційно щемливі і відомі усім нам з дитинства. Додам лише, що до сільчан звернулися з вітальними словами сільський голова Володимир Кутенець, голова Знам’янської районної ради Сергій Макаренко. Привітала пантазіївців представник ТОВ «УкрАгроКом» Ольга Донець. Продовжився святковий день у будинку культури, де усі охочі переглянули святковий концерт, що підготовлений студентами і викладачами Олександрійського коледжу культури і мистецтва.


Велелюдним був День Перемоги у Новій Празі, куди привела мене 12- кілометрова кам’яна дорога, що з’єднує два населені пункти. Як і щороку, тут були народна Хода, мітинг у сквері Перемоги і святковий концерт просто неба. Гарний настрій своїм землякам дарували високопрофесійні колективи Новопразької дитячої музичної школи та Будинку культури № 2. Організатори святкової програми пригощали людей смачною польовою кашею (гречана з м’ясом). Подбали про це ТОВ « УкрАгроКом « і кухарі дитячого садочка «Рукавичка». Вітали земляків новообраний голова Новопразької ОТГ Богдан Куруп, депутат обласної ради Павло Фесюк і селищний голова Ольга Горбенко. Павло Дмитрович, зокрема, привітав новопразьців і з утворенням ОТГ, обранням нових представників влади і з так званим відродженням новопразького району. Після урочистостей люди довго гомоніли, спілкувалися і відпочивали на лоні природи, насолоджуючись соковитою зеленню і пахощами весни.

А напередодні, 8 травня, у День пам’яті і примирення у Новій Празі урочисто відкрили Сквер Миру. Розташувався він навпроти скверу Перемоги, що по центральній вулиці селища. Захід зібрав чимало людей. В урочистостях брали участь місцеві керівники і депутати громади.
Окремі урочистості відбулися у Приютівський ОТГ, де земляків вітали новообраний голова ОТГ Андрій Коломійцев і селищний голова Вікторія Лисенко. Загиблих героїв вшанували покладанням квітів до Обеліску Слави та хвилиною мовчання. А в Головківців разом з земляками День Перемоги відзначив народний депутат Анатолій Кузьменко. Того незабутнього дня, крім вітань, в селі провели святковий концерт та пригостили людей смачною польовою кашею.



Що й казати, День Перемоги – ​світле народне свято. І нехай так буде завжди. Бо національна спадщина, то частина нашої культури. І частина нашої історії!
І. Балашова.