Про справи сердечні і не тільки…

Недуги серця – ​чи не найпоширеніші серед захворювань. Ми доволі часто не звертаємо уваги на стреси, нестабільні емоційні стани, переживання та шкідливі звички, які найчастіше стають причинами різноманітних захворювань. До речі, серцево-судинні захворювання вже називають неінфекційною епідемією ХХІ століття. Проблеми із серцем мають навіть молоді люди.
Тож за роз’ясненнями з приводу попередження та лікування серцево-судинних захворювань ми звернулися до головного лікаря ЦРЛ Валентини Гарагулі (на фото). Маючи кваліфікацію лікаря – ​кардіолога із 35-річним стажем роботи, вона добре знає все про те, як попередити і ефективно вилікувати серцево-судинні недуги.
– Валентино Корніївно, згідно з офіційною статистикою 66% українців помирають від серцево-судинних захворювань. За цим показником наша держава є лідером у Європі. Що можете сказати про ситуацію в Олександрійському районі?
– Насправді, ситуація в районі також невтішна. У минулому році на Олександрійщині було зареєстровано 20348 хворих із серцевою патологією. Серед них 48% – ​гіпертоніків. У 2017 році в районі зафіксовано близько 88 випадків інфаркту міокарда та 99 - мозкового інсульту. На превеликий жаль, у минулому році від інфаркту померли 5 хворих, а від інсульту – ​15. Тому створене минулоріч кардіологічне відділення у нашій районній лікарні – ​це вимога часу, і безумовно – ​більша кількість врятованих життів, оскільки відділення оснастили більш сучасною апаратурою, ніж мали до цього.

– Що є найчастіше причиною таких захворювань?
– Безперечно, наша власна поведінка і звички людей: нездорове харчування, брак фізичної активності, стресові ситуації, рівень холестерину в крові та надмір алкоголю. Курці навіть не підозрюють, що їхня шкідлива звичка сприяє виникненню стійкого спазму артерій серця, підвищенню артеріального тиску і збільшенню навантаження на міокард. Через надмірну вагу також зростає навантаження на міокард, страждають стінки судин, кров стає більш в’язкою. У повних людей частіше зустрічається цукровий діабет. Помірне фізичне навантаження допомагає «спалювати» надлишкову кількість жирів і вуглеводів.
Такі ж негативні чинники можуть стати причиною виникнення ішемічної хвороби серця.
Але є й інші, від нас не залежні фактори. Це вік, стать та спадковість. Хоча останнім часом спостерігаємо, як «молодшає» інфаркт міокарда. Артеріальною гіпертензією хворіють як чоловіки, так і жінки, інсульт та інфаркт частіше виникає у представників сильної статі, здебільшого в тих, хто працює фізично. На жаль, маємо чимало успадкованих від рідних випадків артеріальної гіпертензії та інших серцевих хвороб. До всього, сердечниками можуть стати і ті, хто страждає від цукрового діабету, ожиріння та ін.
– Ви згадали про ішемічну хворобу серця. Настільки вона небезпечна?
– Цій хворобі характерне утворення атеросклеротичних бляшок в артеріях, у тому числі й тих, що забезпечують кров’ю серце. Це знаєте, як утворенням іржі в трубах водогону, яка поступово осідає на стінках. Відповідно у цих місцях звужується просвіт судини, зменшується надходження крові та кисню до відповідної ділянки органу. Тоді й виникає ішемія – ​серце потребує більше кисню і поживних речовин, ніж отримує. У випадку ураження атеросклерозом великої судини серця, може статися загибель його клітин, тобто інфаркт міокарда.
Артеріальна гіпертонія також є одним із головних факторів розвитку ішемічної хвороби серця. Постійне підвищення тиску призводить не тільки до навантаження на серце, а й до збільшення його розмірів. Тоді ж серце потребує більшої кількості кисню. Як результат, посилюються прояви стенокардії, серцевої недостатності.
– Чи можна «прибрати» бляшки в артеріях?
– У лікуванні атеросклерозу допомогти тільки ліками неможливо. Обов’язково треба дотримуватися здорового способу життя і відмовитися від шкідливих звичок. Перш за все необхідно виключити з раціону харчування продукти, які містять жири і холестерин. Така дієта корисна і для лікування, і для профілактики атеросклерозу. Бажано вживати свіжі фруктові й овочеві соки, оскільки вони очищують організм та відбудовують клітини тіла. За результатами досліджень вчені встановили, що навіть вживання жмені горіхів всього двічі на тиждень може скоротити ризик серцево-судинних захворювань майже на чверть. Це і смачно, і корисно. Для успішної профілактики атеросклерозу й ішемічної хвороби серця необхідно якомога раніше відмовитися від куріння у будь-якому віці. У той же час, не слід уникати посильних фізичних навантажень. Завдяки їм судини стають еластичними, пружними; спалюється холестерин. Тож, щоб жити повноцінно, треба змінити не тільки харчування, а й спосіб життя.
– Як розпізнати ознаки інсульту і що робити до приїзду швидкої?
– Захворювання належить до групи дуже серйозних і потребує негайного медичного втручання. Кваліфікована допомога повинна бути надана приблизно протягом двох годин.
До симптомів інсульту належать: порушення свідомості; головний біль, що супроводжується блювотою; сильне запаморочення; втрата орієнтирів на місцевості; оніміння в руці або половині тіла; порушення руху кінцівок; уповільнена або невиразна мова; зміна ходи.
До прибуття лікаря потрібно покласти постраждалого так, щоб його голова і лопатки перебували на подушці приблизно на 45 градусів вище тіла. Також важливо забезпечити хворому доступ свіжого повітря. Давайте йому воду, щоб розріджувалася кров. Аби заспокоїти нерви можна покласти під язик таблетку гліцину. Вимірюйте пульс і тиск кожні 10 хвилин.
Ні в якому разі не можна приводити до тями хворого нашатирним спиртом. Не можна давати у цей час сечогінні чи препарати, що різко знижують тиск. Хай прийме звичні для нього ліки, у звичному для нього дозуванні. Не можна при інсульті дозволяти хворому вставати.
– Чи правда, що ознаки інфаркту у чоловіків і жінок дещо відрізняються?
– Дійсно, це так. У чоловіків вони такі: печіння у грудях або в животі, виникнення різкого болю в районі серця, нестача кисню, біль у руці.
Для жінок характерне: виникнення нудоти, задишки, страху або навіть паніки, нестача дихання, здавленість в грудях, біль у плечі, щелепі, шиї.
Якщо відчули такі симптоми, краще викликайте швидку. Що треба зробити першочергово до приїзду лікаря? Хворого необхідно акуратно покласти на спину, краще напівсидячи або підкласти під потилицю валик, забезпечити доступ свіжого повітря, виміряти тиск, дати хворому таблетку нітрогліцерину під язик і заспокійливий засіб. Це може бути корвалол, настоянка пустирника або валеріана. Для розрідження крові дайте хворому подрібнену пігулку аспірину.
– За яких показників тиску слід бити на сполох?
– Показники артеріального тиску різняться із віком. Наприклад: у 20–40 років норма –120∕80; у 40–60 років норма –135∕90; 140∕90 – ​гіпертонія легкого ступеню; 160∕110 – ​важка гіпертонія. Перше число означає систолічний артеріальний тиск, тобто коли серце стискається та виштовхує кров в артерії. Друге число – ​діастолічний тиск у момент розслаблення серцевого м’язу.
Можна розпочати вимірювати тиск вже з 18-річного віку. І надалі намагатися тримати його у нормі або хоча б постійно контролювати. У разі його підвищення краще консультуватися з лікарем. На жаль, вилікувати артеріальну гіпертензію неможливо. Проте, дотримуючись здорового способу життя та приймаючи ефективні ліки, можна не допустити розвитку ускладнень. Якщо маєте високий тиск: вилучіть з раціону гострі приправи, соління і страви, насичені тваринними жирами, солодкі і мучні вироби; споживайте сир, м`ясо, рибу; краще готуйте страви на пару чи запікайте; збагатіть організм кальцієм (молоко, сир, йогурт, риба), магнієм (гречка, пшоно, горох, соняшник, петрушка, хрін, гарбуз, картопля, буряк), калієм (абрикоси, курага, родзинки, чорнослив, чорна смородина, редька). Також уникайте психоемоційних та фізичних перевантажень; не допускайте перевтоми і виснаження; відмовтеся від шкідливих звичок; не допускайте надмірної маси тіла.
– Чи треба хвилюватися тим, у кого тиск низький?
– Гіпотонікам контролювати рівень тиску потрібно регулярно. Якщо звичайний для такої людини рівень 90/60, то при 120/80 вже може бути гіпертонічний криз, що вимагає звернення до фахівця. Тільки обов’язково слід попереджати лікаря про зазвичай знижений рівень тиску, інакше він може неправильно оцінити ситуацію. Важливо також звертати увагу на своє самопочуття: головний біль, шум у вухах і голові, запаморочення, хиткість можуть бути першими ознаками порушення регуляції тиску.
Слід додати, що іноді низькі цифри на тонометрі говорять про проблеми з ендокринною системою і мозковим кровообігом. Щоб їх виявити або виключити, треба звернутися до лікаря і пройти обстеження. Оскільки через низький тиск кров не доходить до життєво важливих органів, то варто «наганяти» його адекватним фізичним навантаженням, прогулянками, приймати ехінацею або зелений чай. І обов’язково, час від часу, звертатися до кардіолога.
Хочу наголосити, що під час переходу від гіпотоніка до гіпертоніка доволі часто виникає тахікардія – ​прискорене серцебиття. Вона буває як при зниженому, так і підвищеному тискові. Так серце намагається відрегулювати обсяг крові, що надходить до органів. Оскільки при тахікардії значно збільшується навантаження на серце, краще проконсультуйтеся у кардіолога. До всього вона може бути симптомом прихованих захворювань (зокрема щитовидної залози).
– Що порадите людям, у яких раптово заболіло в області серця?
– Якщо серце дає про себе знати, варто швидко прийняти заспокійливі препарати – ​краплі: корвалол або валокордин, пустирник, валер’янку або таблетку корвалтабу. Якщо ж біль пекучий, то не треба зволікати і швидко викликати лікаря, оскільки це може бути інсульт або інфаркт. У будь-якому разі хочу застерегти, що не треба займатися самолікуванням, приймати ліки, які порадили знайомі – ​оскільки це може бути небезпечно.
– Дякую Вам за детальні роз’яснення. Сподіваємося, що наші читачі прислухаються до них, і будуть здоровими.
Спілкувалася О. СТОРЧОВА.