Звітують громади

В Олександрійській райдержадміністрації тривають зустрічі голови РДА Богдана Курупа з активами сільських територій, під час яких обговорюються здобутки громад за минулий рік та плани на поточний. На минулому тижні про соціально – ​економічний розвиток своїх територій розповіли голови чотирьох сільських рад: Дівочепільської (голова Лариса Кобан), Бандурівської (Наталія Волинець), Ізмайлівської (Микола Сироватка), Войнівської (Михайло Ручйов).
Важливим аспектом розвитку цих територій є те, що протягом минулого року їм вдалося реалізувати усе заплановане. За кошти місцевих бюджетів, що виконані у повному обсязі, утримувалися та ремонтувалися об’єкти соціальної сфери – ​дитячі садки, ФАПи, клубні установи, навчальні заклади, зокрема, школи в Ізмайлівці і Ясинуватці Бандурівської сільради. По можливості ремонтувалися сільські дороги, проводилися роботи з облаштування зовнішнього вуличного освітлення. Для місцевих перевізників перераховувалися кошти для забезпечення сільчан пільговими рейсами.

На поточний рік планів у них теж чимало. Передусім, у бюджетах сільських рад передбачені кошти на задоволення освітніх та культурних потреб місцевих жителів; забезпечення умов для медичного обслуговування громадян. Передбачені кошти і на вирішення питань екологічного спрямування. Наразі, це стосується, зокрема, паспортизації місцевих сміттєзвалищ та систематичного лабораторного дослідження питної води. Там, де якість води для споживання викликатиме сумнів, вживатимуться заходи щодо її очищення. Як, наприклад, на території Дівочепільської сільської ради, де за кошт базового господарства торік встановлено очисні фільтри у дошкільному навчальному закладі. Тепер у персоналу садочка є можливість використовувати для потреб малечі якісну питну воду. Є ще одна особливість цієї сільської ради. Торік місцевий бюджет, порівняно з 2016 роком, отримав більше коштів від сплати акцизного податку. Звернула увагу присутніх начальник фінансового управління РДА Ірина Левченко. Також вона додала, що свої доходи відповідально декларують тут і місцеві одноосібники. Щоправда, не всі. Є й такі, хто доходи свої приховує. Тож сільському голові Ларисі Кобан є над чим працювати. А саме, подбати про наповнення сільського бюджету.
Подібні зауваження та побажання щодо роботи з одноосібниками по сплаті податків на землю отримали також голова Бандурівської сільської ради Н. Волинець та Войнівської – ​М. Ручйов. Їхні місцеві бюджети хоч і виконуються, але все одно залишаються недостатніми, щоб протягом року реалізувати всі нагальні потреби громад. Актуальними залишаються питання вуличного освітлення, ремонту місцевих доріг, заміни вікон у закладах бюджетної сфери. Щороку ці роботи виконуються, але незначними обсягами. Тож оновлення інфраструктурних об’єктів у цих сільських радах ще триватиме. На поточний рік тут заплановані ремонти сільських клубів і бібліотек, фельдшерсько – ​акушерських пунктів. Як зазначали усі очільники сільських територій, планів багато і є надія, що з усім впораються.
У свою чергу, голова РДА Богдан Куруп підкреслив, що усі плани громад районна влада підтримує і готова сприяти в їхній реалізації.
Ірина БАЛАШОВА.
P.S. Поки верстався черговий номер «Сільського вісника», відбулися співбесіди з активами Долинської, Лікарівської, Новоселівської, Недогарської, Світлопільської, Червонокам’янської, Михайлівської, Щасливської, Протопопівської сільських та Новопразької селищної рад.