«Varenuk-шоу» в районній бібліотеці


Уже стало доброю традицією в Олександрійській центральній районній бібліотеці ім. Дмитра Чижевського на новорічні та різдвяні свята проводити заходи, пов’язані з українськими стравами, обрядами, традиціями. Наприклад, у 2016 році це був фестиваль різдвяної куті, у 2017 – ​фестиваль різдвяного узвару. А ось 10 січня нинішнього року у бібліотеці відбулось свято «Varenuk-шоу».


Вправні господині, ними знову ж таки були працівники бібліотеки, вирішили порадувати своїх гостей найбільш улюбленою стравою більшості українців – ​варениками. Як і в попередніх фестивалях, святу передувала серйозна підготовка. Культпрацівники відшукували цікаву інформацію про цей своєрідний символ української кухні, рецепти різноманітних видів тіста та начинок, які готують у різних куточках нашої країни. Про це і поділилися зі своїми читачами і гостями свята. Закріпили результат смачним частуванням. Гості могли спробувати традиційні вареники з капустою, картоплею, печінкою, сиром та незвичними для багатьох – ​з грибами, яблуками та гречкою. Поряд з посудом стояли рецепти зі складом інгредієнтів та начинками.


Свято видалося не тільки смачним, а й пізнавальним, корисним та веселим. Бо учасники заходу взяли участь і в кулінарній вікторині на знання особливостей української кухні. А ще їх звеселяли українські пісні про вареники, родину, які майстерно і неперевершено виконала методист Олександрійського районного будинку культури Віта Войтенко.


Покидати таке свято не хотілося нікому. Адже у стінах закладу панувала атмосфера гостинності та щедрості. А ще загадковості – ​бо культпрацівники не розкривають поки що секрети, яким фестивалем чи святом порадують наступного року. Чекатимемо цього заходу з нетерпінням, бо воно не лише відроджує давні традиції, а й дає можливість творчо відпочити, втілити найцікавіші фантазії.
О. СТОРЧОВА.