Маємо забезпечити всі умови для спокійної і стабільної діяльності аграріїв – ​С. Кузьменко

Дем’ян Таршин
На Кіровоградщині, як і в Україні, на жаль, існують проблеми, пов’язані з рейдерством. Декілька таких випадків мали місце в області торік і вже на початку нового року, сказав голова ОДА С. Кузьменко під час засідання обласного оперативного штабу з протидії рейдерству в аграрному секторі. Нарада відбулася днями в обласній державній адміністрації. З цього приводу він підкреслив, що завдання влади і правоохоронних органів – ​створити всі умови, щоб фермери мали можливість спокійно працювати на Кіровоградщині.
Як поінформував під час засідання заступник начальника – ​начальник слідчого управління головного управління Національної поліції в області Дем’ян Таршин, минулого року за заявами громадян відкрито 9 кримінальних проваджень (4 напади на сім’ї голів фермерських господарств, 1 крадіжка з домоволодіння фермера, 2 випадки пошкодження майна, 2 факти нанесення тілесних ушкоджень та незаконне використання земельної ділянки). Розкрито розбійні напади на фермерів Олександрійського та Добровеличківського районів. Що стосується минулорічного рейдерського захоплення господарства у с. Бережинка, за даним фактом відкрито два кримінальних провадження, які нині розглядаються в суді. По окремих випадках триває розслідування.

Учасники штабу підбили підсумки роботи обласного оперативного штабу з протидії рейдерству в аграрному секторі за 2017 рік, а також обговорили низку пропозицій, що стосувались профілактичних заходів щодо особистої безпеки аграріїв та захисту їхніх господарств.
До сказаного додамо, що, на жаль, все частіше фермери піддаються нападам з боку зловмисників. Зовсім нещодавно всю Кіровоградщину приголомшила звістка про зухвалий розбійний напад на сім’ю фермера з Олександрії. Сталося це 10 січня в мікрорайоні «8-а школа».
Того дня невідомі зловмисники в масках вдерлися до будинку керівника фермерського господарства ТОВ «Колос». Погрожуючи власникам будинку (вдома були господар з дружиною), вони дізналися, де заховані гроші, після чого втекли з награбованим.
Відомо, що сім’я підприємця не планувала в цей час бути вдома, а збиралася на відпочинок. Та через погіршення погоди вони повернулися додому й останні кілька днів перебували в Олександрії. 
На прохання нашої редакції начальник Олександрійського відділу поліції Сергій Котига зазначив, що за даним  фактом правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею «Розбій». За його словами, наразі триває слідство, відпрацьовується кілька версій. До розслідування залучені працівники з обласного центру, оскільки справа досить резонансна.
За матеріалами Інтернет-видань.