Чотири дитини виховується у двох патронатних родинах

Нещодавно ми повідомляли, що в Олександрійському районі офіційно створено 2 патронатні родини – ​перші в області. Обидві мають вихователів, які пройшли спеціалізовані курси підготовки. Мова йде про родину 48-річної Наталії Ускової та 35-річної Віти Ровнер. 27 грудня минулого року вони підписали угоди з Олександрійською РДА про надання послуг з патронатного виховання.
«На даний час підписано розпорядження голови Олександрійської РДА Б. Курупа про влаштування у сім’ю Наталії Ускової 2-х дітей (8-річного хлопчика та 2-річної дівчинки). Малюки вилучені з сім’ї із складними життєвими обставинами. Їхня мати з третьою новонародженою дитиною перебуває у лікарні. Тож дала письмову згоду про тимчасове перебування дітей у патронатній родині. Як третій малюк підлікується, то його теж направлять під патронат. Мама, тим часом, має створити для дітей нормальні умови проживання. Інакше вони будуть повністю вилучені з родини», – ​розповідає керівник районної служби у справах дітей Ярослав Коряковцев.

Від біологічної мами дітей забрали, бо вона дуже п’є. На їхнє утримання ані часу, ані коштів – ​немає.
«Відтак про дітей піклується патронатний вихователь. Доглядає, годує, вдягає, – ​продовжує керівник. – ​На це з держави на кожну дитину отримує кошти. Має окрім того й гарний заробіток у розмірі п’яти прожиткових мінімумів. А це практично 8 тис. грн.. Три місяці дітлахи перебуватимуть під наглядом вихователя. За цей час їхня біологічна мати має отямитися та створити всі належні умови для проживання і виховання дітей. В іншому випадку буде позбавлена батьківських прав».
Потенційно у нас в районі сьогодні налічується 60 неблагонадійних родин, діти у яких знаходяться у складних життєвих обставинах. Тобто таких, де батьки п’ють та вчиняють над ними насильство. Дітей з таких родин вилучають рішенням сільської ради або розпорядженням голови Олександрійської РДА.
«Що стосується другої патронатної родини, то вихователем у ній є 35-річна Віта Ровнер, – ​продовжує розповідь Ярослав. – ​У родині також двоє дітей – ​16-річна дівчинка та 9-річний хлопчик. Так само опинилися в складних життєвих обставинах. Їхній біологічний батько помер. А мати зі співмешканцем переїхала зі Світловодського району в одне із сіл на Олександрійщині. Проживає з ним у запустілій хаті. Обоє зловживають спиртним. Дітей не доглядали, тому їх забрали під патронат».
Варто сказати, що одночасно під патронат влаштовують виключно дітей з однієї родини (незалежно від їхньої кількості). Одночасне перебування дітей з двох різних родин неможливе.
Довідково:
У 2017-му році із неблагонадійних родин на Олександрійщині вилучено 18 дітей. Усі направлені в дитячий будинок «Перлинка» у Войнівці. Для порівняння: у 2013-му з таких родин вилучали до півсотні дітей.
Наразі в районі діє один дитячий будинок сімейного типу, 12 прийомних родин (у яких виховується 18 дітей, двоє із числа сиріт), під опікою знаходиться 134 дитини. Працює також дитячий будинок змішаного типу «Перлинка», де виховується 50 дітей, які потребують родин.
Н. ЛУЦЕНКО.