Дрова здорожчали, придбати їх не всім під силу

Питання незаконних вирубок лісів та полезахисних лісосмуг неодноразово порушувалося на рівні Кіровоградської ОДА та нашого району. Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко нещодавно інформувала громадськість про численні випадки незаконних порубок й заподіяну від них шкоду. 

На жаль, здебільшого знайти злочинців і притягнути до відповідальності не вдається. А справи на виявлених порушників хоча й розслідуються правоохоронцями, але часто заходять у глухий кут. Для попередження незаконних рубок у всіх лісогосподарських підприємствах області працюють рейдові бригади, які запобігають варварству. Їхня діяльність набуває актуальності саме сьогодні, бо розпочався опалювальний сезон і автоматично зріс попит на деревину. Як це вплинуло на ситуацію по територіях сільських рад, ми з’ясували у їхніх керівників.
«Цьогоріч мали тільки поодинокі звернення з приводу порубок. Масові фіксували торік, — ​говорить Вікторія Лисенко, Приютівський селищний голова. — ​Минулоріч виїжджали, і виявляли численні факти вирубки. Особливо вздовж залізниці. Надходили скарги від депутатів селищної ради та від керівника зеленого господарства «Укрзалізниці». Ми реагували, але нікого на гарячому не впіймали. Був також один випадок масової рубки дерев. А зараз, на щастя, все тихо».
Микола Сироватка, Ізмайлівський сільський голова, коментуючи тему, підкреслює, що таких порушень у них ані зараз, ані торік взагалі не виявляли. Звернень від людей не надходило.
«За Щасливим вздовж залізниці минулоріч був випадок вирубки дубів, — ​продовжує Тетяна Кіцелюк, сільський голова. — ​Ми виїжджали, але затримати злодіїв не змогли, бо ті повтікали.  ​Зараз цих проблем не маємо».
На відміну від Приютівки, Ізмайлівки та Щасливого інша ситуація склалася в Андріївці. «На території нашої сільської ради і поблизу Звенигородки неодноразово фіксувалися незаконні порубки лісу, — ​наголошує Віктор Близнюк. — ​Тому вимушено на громадських засадах ми залучили до себе інспектора, який разом з працівниками Олександрійського лісництва організовує рейди з виявлення злодіїв. На жаль, нова поліція у цьому нам ніяк не допомагає. Поки толку з неї мало. Факти цих порубок у жовтні відзняло обласне телебачення».
У Михайлівці та Новій Празі наразі виявляли лише поодинокі вирубки лісосмуг. Більшість фіксували у літній період. «А зараз люди приходять до селищної ради з прохання дати дозвіл на випилювання сухостою, — ​говорить Ольга Горбенко, Новопразький селищний голова. — ​Ось лише 31 жовтня з таким проханням до мене завітало три малозабезпечених родини. Це питання зараз ми вирішуємо. Будемо шукати шляхи, як допомогти цим сім’ям з придбанням дров на зиму. Бо самим купити машину твердого палива вартістю в 5,5 тис. грн. їм не під силу».
Схожу ситуацію змальовує і Михайлівський сільський голова Сергій Гаврілов. «Скарг від людей про незаконні порубки не фіксували, а от прохання допомогти із забезпеченням дров маємо від чотирьох родин», — ​констатує очільник громади.
Районний еколог Ліна Соколенко розповідає, що з початку 2017 року на території ними було зафіксовано 18 незаконних вирубок. «Усі реєстрували на початку року. А за останні 3–4 місяці такі звернення до нас взагалі не надходили», — ​підкреслює спеціаліст.
Н. Луценко.