«СІМФО» — ​приклад того, якою має бути наша країна

На Олександрійщині є чимало успішних господарств, які годують не тільки свій регіон, а й усю державу. Та навіть інші країни. Сьогодні мова піде про одне з таких.
На початку 90-х у селі Недогарки, як і по всій країні, колгоспні землі були розпайовані. Поступово утворювалися приватні фермерські господарства, такі як  ​ФГ «СІМФО».




«Дідусева та бабусина хата й батьківська садиба у нас непомітно переросли у господарський двір, — ​говорить керівник підприємства Олександр Олійник. — ​Господарство поступово консолідувало близько трьох сотень місцевих пайовиків. Зараз маємо 1400 га орної землі. Спеціалізуємося на рослинництві».
Офісне приміщення ФГ «СІМФО» і сам сільгоспдвір знаходиться у самісінькому центрі Недогарок. Добре облаштований і доглянутий - одразу кидається у вічі. Саме тут нас зустрічає його господар. Олександр Григорович знайомить з нюансами господарювання. Свого часу він перейняв аграрну справу від батька Григорія Дмитровича, який передчасно пішов із життя. І власним прикладом довів: батьківська справа може процвітати й мати продовження у дітях.
Олександр дуже полюбляє порядок. Це відчутно у розмові і помітно при огляді самого господарства. Техніка на подвір’ї вишикувана, немов на параді. Старих тракторів — ​не помітити. А нові імпортні — ​в окремих ангарах. Поряд упорядковані ремонтні майстерні. Є своя ідеально облаштована їдальня, на якій сьогодні працює гостинна Лілія Степаненко.
«Ми давно відійшли від старих стандартів і методів роботи, від радянської техніки. На імпортні зернозбиральні комбайни посадили досвідчених механізаторів, — ​продовжує керівник. — ​Маємо родинну династію Лисенків- батько Іван Васильович та син Іван. Довіряю їм нову техніку. За жнива показують гарні результати. У пік сезону у нас загалом працює 20 осіб — ​механізатори, водії, різноробочі, — ​говорить Олександр Григорович. — ​Ми сіємо переважно пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу, ріпак та сою. Завжди дотримуємося певних сівозмін. Землі маємо у чотирьох сільських радах — ​Недогарській, Лікарівській, Олександрівській та Дівочепільській».



«У час швидких змін, хто до них не пристосується, не буде успішним. Це стосується і нових технологій, і кадрових питань. Тому ми за потреби оновлюємо сільгосптехніку та залишаємо у себе тільки професіоналів. Маємо у планах будівництво міні-млина та невеликої олійниці. Земля під ці потреби вже виділена сільською радою», — ​ділиться співрозмовник.
Як аграрій, він хоч і зріс на радянських дріжджах, але давно практикує окрему філософію розвитку агрогосподарств. Мав змогу переймати досвід у різних країнах світу. І кадри на підприємство підібрав такі, щоб працювати з ними завжди було комфортно і результативно. Акцентує увагу навіть на тому, що якщо людина не має власної мрії (цілі), то вона працює на того, у кого вона є. «Щороку наші працівники — ​на районній Дошці пошани. Мають гідні заробітки, — ​продовжує фермер. — ​Посіявши найкраще зерно у найкращу землю, збирають найкращі врожаї. І я особисто вдячний всім своїм працівникам, своєму колективу, з якими пліч-о-пліч уже не один рік, та пайовикам за терпіння і розуміння. Вважаю, що в Україні є всі необхідні передумови для гарного розвитку аграрної сфери, але сама система не дає нам розправити плечі, хоча ми все одно їх розправляємо».




Оглянувши господарство, ми їдемо в поле. Любо дивитися, як там працює сільгосптехніка. Зорюється земля і дозбирується остання технічна культура — ​кукурудза. Цими днями у ФГ «СІМФО» завершився жнивний рік. Зібрану продукцію здають на місцеві елеватори. Уже готові підбивати підсумки.
А по дорозі у Недогарки ми мали змогу завітати й до сільської ради. Там зустрів нас очільник Віктор Демидчик. Він же поділився тим, як працюють базові господарства, та як підтримують своє село.
«Отримавши прибутки, наші сільспвиробники завжди допомагають соціальній сфері, — ​говорить Віктор Романович. — ​У нас з ними є домовленості, і тому вони намагаються максимально підтримати. Мова йде про керівників трьох господарств, що утворилися на базі колишнього КСП, Анатолія Карпусенка, Олександра Олійника та Сергія Ремеза. З їхньою допомогою у центрі Недогарок зведено дитячий майданчик. Найбільше — ​80 тис. грн. для його облаштування надав Олександр Олійник. Також силами «СІМФО» перекрито дах на Недогарському НВК. З їхньою допомогою ремонтується вулиця Садова. І загалом від усіх трьох фермерів є допомога з придбанням пального для «шкільного автобуса» та організація свят для ветеранів».
Н. ЛУЦЕНКО.