ОТГ вимагають передати їм у розпорядження землі поза межами населених пунктів

Об’єднані громади давно мали би розпоряджатися землями, які знаходяться на території громади, адже на цьому базується логіка реформи. Про це, зокрема, йшлося під час семінару для регіональних ЗМІ, що відбувся минулого тижня у Кропивницькому, де експерти з децентралізації говорили про найбільш інвестиційно-привабливі громади та тенденцію об’єднання в Україні.
Представники 25-ти ЗМІ Кіровоградщини поспілкувалися з експертами з децентралізації про те, як проходить реформа в області та чому так важливо об’єднуватися зараз.
Це перший тренінг для журналістів, що відбувся з ініціативи Українського кризового медіа-центру в рамках Програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».


За словами директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку Сергія Шаршова, сьогодні в Україні нараховується 648 об’єднаних територіальних громад, ще в 59-ти найближчим часом відбудуться вибори. На підконтрольній Україні території налічується близько 10 тис. адміністративних одиниць.
За словами представника ГО «Інститут розвитку територій» Юрія Ганущака, під час об’єднання громади в першу чергу повинні ставити питання “Чому це робиться”. За його словами, децентралізація дає можливість передати на місця повноваження, гроші і, звісно, відповідальність. Об’єднуючись, громада повинна розуміти свої потреби і відповідно до цього будувати стратегію свого розвитку. Реалізувати проекти можна за сприяння держави або ж міжнародних організацій. Водночас, громади, які об’єдналися з самого початку реформи, вже сьогодні можуть претендувати на великих інвесторів.
Разом з тим, під час обговорення виникло питання, чи можна сьогодні домовлятися з інвесторами, поки на законодавчому рівні не буде урегульоване питання передачі в управління об’єднаних громад земель поза межами населених пунктів. На цьому акцентував увагу голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний.
З досвіду роботи Новоукраїнської ОТГ він точно знає, що землі поза межами населених пунктів мають бути передані в управління об’єднаних територіальних громад.
— Саме це дозволить громадам розвиватися, — ​говорить голова Асоціації ОТГ. — ​Ми дуже сподіваємося, що відповідний законопроект у Верховній Раді буде проголосовано вже ближчим часом. Якщо земля буде нашою, ми зможемо напряму домовлятися з орендарями щодо відповідної орендної плати. Адже не секрет, що чимало фермерських господарств та господарських дворів хазяйнують на землях, розташованих поза межами населених пунктів, і нічого не платять за це. Ми не маємо впливу на власників цих господарств та дворів. Намагаємося переконувати їх, але це нечасто вдається. Якби їхні ділянки були у сфері нашого впливу так само, як знаходяться ділянки у межах населених пунктів, розмова з тими, хто відмовляється платити, була б короткою: «Не хочеш оформлювати договір оренди та платити за користування землею, завтра ми виставляємо ділянку, що ти її використовуєш, на аукціон і шукаємо для неї інвестора».
— Отже, відсутність землі є великою проблемою для нас. Лише об’єднані громади бачать, де використовується нелегалізована земля. Лише вони мотивовані у тому, щоб підняти орендну ставку і заробляти більше, — ​резюмував Олександр Миколайович.
У підсумку експерти та представники ЗМІ зійшлися на тому, що реформа місцевого самоврядування змінила сутність і призначення влади. Раніше влада уособлювала у собі повноваження, можливості і примус, а нині влада — ​це сервіс, і вона надає послуги жителям, займається розвитком територій.
Під час семінару спікери справедливо підкреслили: «Ще рік тому на Кіровоградщині дискутували, чи взагалі потрібна децентралізація. А сьогодні вже обговорюють її переваги, перші результати та нові виклики». До сказаного додам, що не останню роль у цьому процесі зіграли представники громадськості та ЗМІ. Тож маємо надію, що подібні зустрічі будуть і надалі…
Реформаторів слухала І. Балашова.
Довідково: Згаданий вище проект «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) — ​вартістю $ 50 мільйонів — ​виконує в Україні Глобал Комьюнітіз (Global Communities). Це міжнародна неурядова організація з великим досвідом покращення місцевого врядування та розвитку громад в багатьох країнах світу. Проект розрахований на п’ять років і складається з місцевих та зарубіжних партнерів.
Програма DOBRE спрямує більшу частку технічної та фінансової допомоги на місцевий рівень, зокрема, створюючи умови для нових Об’єднаних Територіальних Громад (ОТГ) краще управляти ресурсами, підвищити якість комунальних послуг, стимулювати місцеву економіку та підвищити залученість громадян. DOBRE допомагатиме ОТГ зростати та процвітати шляхом посиленого місцевого самоврядування.
Програма DOBRE працюватиме в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

DOBRE має дві основних цілі: підтримка доброї практики місцевого самоврядування в ОТГ; допомога громадянам та громадянському суспільству в конструктивній взаємодії з органами врядування та формуванні вимог щодо прозорості та послуг.