П.Фесюк про Міжнародну агропромислову виставку «AGROEXPO»: таке враження, що в Україну повернулося Євро – 2012

Коментуючи на прохання «Сільського вісника» цьогорічний успіх Міжнародної агропромислової виставки «AGROEXPO», що днями відбулася в Кропивницькому, Павло Фесюк, комерційний директор ТОВ «УкрАгроКом», підкреслив, що велика кількість учасників і відвідувачів виставки засвідчили передусім про її успіх та визнання. «У ці дні в Кропивницькому справжній аншлаг- на заправках черги, в готелях немає вільних місць. Таке враження, що в Україну повернулося Євро -2012», - прокоментував свої враження Павло Фесюк. 
А ось щодо Інвестфоруму, що проходив на одному з майданчиків виставки, коментарі нашого земляка не настільки оптимістичні. З Павлом Дмитровичем ми спілкувалися саме там. На його переконання, ще зарано говорити про ефективність цього заходу. «Форум, попри його призначення, поки не вийшов на ті очікування, що закладені в його назві, - говорить він. - Інвестиції в Україні залишаються лише внутрішніми. Тобто ми самі себе фінансуємо, або розвиваємося за рахунок матеріальних ресурсів. Як приклад, Павло Фесюк розповів про спілкування з китайською делегацією, що відбулося у рамках міжнародної виставки. 

- У них була своя мета. Вони розглядали можливість не інвестувати, а продати нам свій товар. Тож, нам не варто поки сподіватися, що до нас прийдуть швидкі інвестиції і ми одразу почнемо стрімко розвиватися і розбудовуватися. На жаль, цього немає. Щоб сталося економічне диво, в Україні мають бути створені певні передумови, - резюмує бізнесмен. 
Про них, про передумови, до речі, говорили під час форуму не всі його спікери. Один з таких - нардеп Сергій Тарута, який презентував власну програму розвитку України. У той же час, на думку Павла Фесюка, і ці розмови недостатньо ефективні, бо в них відчувається політика. Мій співрозмовник говорить: «Давайте подивимося, яка техніка була представлена на виставці, - здебільшого дороговартісна, іноземна. Натомість український виробник – це щось дешеве, примітивне і непримітне. До всього цього додається відсутність якісних запчастин. Навіть виробничі комплекси Сергія Тарути якісного металу не виробляють. Як правило, це напівфабрикати, які відправляються на його ж заводи в Польщу чи Угорщину, там допрацьовуються, а потім йдуть на європейський ринок. А ми тут, в Україні, користуємося неякісним металом, з якого роблять неякісну техніку». 
А ще Павло Фесюк вважає, що на Інвестфорумі не вистачало дискусійного формату, який би дозволив усім зацікавленим особам висловити власну думку стосовно розвитку України та механізмів залучення інвестицій. На жаль, таких можливостей не було, говорить П.Фесюк, а тому захід трохи здивував своєю академічністю та у деякій мірі закритістю. «Чомусь ніхто не говорив про рівень заробітних плат в Україні, які значно менші, ніж в сусідніх країнах. Про це слід говорити, тому що українці масово виїжджають за кордон. Що з цим робити? Переконаний, треба змінювати виробництво, щоб воно було сучасним і прибутковим. Власник має зробити так, щоб його люди отримували таку заробітну плату, як у Польщі», - говорить він.
«Що стосується «УкрАгроКому», то в нас саме така філософія, - відповідаючи на уточнююче запитання, підкреслив П. Фесюк. - Свого часу ми створили достатню кількість робочих місць, тепер наша мета - забезпечити працюючих людей на наших підприємствах і відділках достойною заробітною платою. Зараз Олександрійському району потрібні достойні заробітні плати,  і це є нашим головним завданням», - говорить Павло Дмитрович. 
Він також розповів, що під час спілкування з іноземними гостями, украгрокомівців зацікавили поливні системи китайського виробництва, а ще технології ведення садівництва та придбання нових гібридів саджанців. «Проте, конкретних домовленостей і контрактів ми не підписували. Поки що це лише ідеї», - підкреслив П.Фесюк. 
Як зазначалося вище, Форум проходив у рамках Міжнародної агропромислової виставки «AGROEXPO». У церемонії урочистого відкриття форуму взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, голова облради Олександр Чорноіваненко, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні пан Лі Янг-Гу, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі та заступник голови Кіровоградської ОДА Андрій Коломійцев.
У роботі форуму взяла участь й делегація Олександрійського району на чолі з головою РДА Богданом Курупом. Серед відвідувачів також були нардеп Сергій Ларін, екс – очільник Кіровоградщни Андрій Ніколаєнко, наш земляк, директор ТОВ «Гермес – Трейдинг» Юрій Скічко та інші бізнесмени і політики, чиї імена тісно пов’язані з Кіровоградщиною. 
Юрій Скічко в ексклюзивному інтерв’ю нашій газеті повідомив, що розглядає виставку «AGROEXPO», як унікальну допомогу бізнесу знайти для себе необхідні товари, послуги та технології для удосконалення своєї сфери діяльності, передусім в частині енергозбереження та зменшення затрат на виробництво власної продукції, у тому числі в агросфері. Він висловив переконання, що подібні виставки допомагають державі розвиватися та ставати цікавою для інвесторів через налагодження та розширення ділових бізнесових стосунків.
 І. Балашова.