Відбулася серпнева конференція освітян

Відверта розмова і визначення головних завдань на найближчу перспективу — ​таким був основний лейтмотив щорічної конференції педагогічних працівників навчальних закладів району, що відбулася 30 серпня у районному будинку культури за участі голови Олександрійської РДА Богдана Курупа.




Звертаючись до освітянської спільноти, Богдан Анатолійович привітав усіх з початком нового навчального року та подякував педагогам за вірність і відданість професії. І відразу перейшов до справ нагальних, зазначивши, що освітня галузь Кіровоградщини демонструє позитивну динаміку розвитку — ​область займає п’яту позицію в державі за показником доступності та якості освіти. Проте, Олександрійщина в обласному рейтингу посідає лише 19 місце. Саме виходячи з цих невтішних для районної галузі показників, голова РДА досить критично проаналізував підсумки попереднього навчального року, зупинившись детально на слабких і сильних сторонах в роботі педагогів. Серед позитивів назвав достатню матеріально — ​технічну базу, яку мають районні заклади освіти, не в останню чергу завдяки підтримці держави. У числі слабких — ​вказав на низькі рейтингові показники за результатами ЗНО та предметних олімпіад — ​з чим змиритися, за його словами, ніяк не можна. І лише позашкільна освіта презентує себе доволі успішно — ​в обласному рейтингу вона посідає друге місце, підкреслив голова РДА.

Говорив Богдан Куруп і про важливість створення опорних шкіл, нагальну необхідність активізації профільного навчання та постійної самоосвіти вчителя, який має бути для нової української школи справжнім «агентом змін».
У свою чергу, районна влада і надалі буде активно і всіма можливими засобами — ​фінансовими і матеріально — ​технічними підтримувати освітян району, підкреслив посадовець. За його словами, Олександрійщина — ​одна з небагатьох районів області, де галузь отримує достатнє фінансування як за рахунок бюджетних коштів, у тому числі, на додаткове стимулювання вчителів, так і завдяки постійній підтримці з боку місцевих меценатів на вдосконалення матеріальної бази закладів. Йшлося під час виступу і про інклюзивну освіту, яка цього навчального року буде започаткована в шести навчальних закладах району і де для її запровадження керівники шкіл мають створити усі необхідні умови для комфортного перебування дітей з особливими освітніми потребами.

Насамкінець своєї промови, Богдан Куруп закликав директорів шкіл, позашкільних і дошкільних закладів до серйозної копіткої роботи на результат і до партнерства в питанні удосконалення форм і методів роботи, які б забезпечили учнів сільських шкіл якісними освітніми послугами.

Продовжила відверту розмову з колегами і начальник відділу освіти РДА Олена Полтавець. У своїй розлогій доповіді, яка тривала більше 20 хвилин, доволі критично, але конструктивно і по суті вона окреслила основні завдання і виклики, які стоять перед освітянами району.
Потому за усталеною традицією конференція продовжилася урочистим відзначенням кращих педагогів і трудових колективів за досягнуті успіхи в роботі та за якісну підготовку закладів освіти до 2017–2018 навчального року.

По закінченню заходу делегати конференції продовжили роботу в тематичних секціях.
Ірина БАЛАШОВА.